Геополитика и политика

Ге Чжили: Дужни смо да поштујемо независност Србије, територијални интегритет и међународно право

У Њујорку је 24. октобра одржана седница Савета безбедности УН на којој се расправљало о шестомесечном извештају УНМИК-а о Косову и Метохији.

Представник Кине у УН Генг Шуанг рекао је да је став Кине веома јасан и транспарентан што се тиче ситуације на Косову и Метохији и да се мора у потпуности поштовати независност, суверенитет и територијални интегритет Србије.

„Ми подржавамо стране у спору у постизању узјамано прихватљивог рјешења, у оквиру Резолуције Савета безбедности УН 1244 кроз дијалог и консултације. У том процесу потребно је у потпуности поштовати независност, суверенитет и територијални интегритет Србије. По том важном питању не смеју да постоје двоструки стандарди„ – рекао је Генг.

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, срела се у Москви на Кримском форуму са народним дипломатом Ге Чжилијем и том приликом га је замолила да прокоментарише позицију Кине у вези са решавањем косовског проблема.

„Кина уважава документ 1244 и један стандард за све. Међутим САД често имају двоструке стандарде, једне за себе и своје савезнике, а за остале који им се не свиђају сасвим другачија правила. Дужни смо да поштујемо независност Србије, територијални интегритет и међународно право. Неопходно је да се људи у Кини више упознају о том проблему. Сви западни медији једнострано извештавају, а потребно је да људи у свету имају потпуну информацију и да буду добро информисани како би могли да се односе са уважавањем према другима. Један стандард за све је неопходан, јер када имамо два стандарда онда долази до конфликта“, навео је Ге Чжили.

25. октобар 2023. 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *