Геополитика и политика

Павле Јеремић: Свесрпски сабор – јефтин маркетиншки трик и скретање пажње јавног мњења

Пише: Павле Јеремић

У Београду су се 8. јуна, у руху најновијег догађаја који је за наводни циљ имао да окупи и зближи све Србе, окупили стари радикали који су успели да распродају и распарчају све српско у последњих тридесет година. Док су Куртијев парадржавни терористички режим и Албанија отворили границе између тзв. “Косова” и Албаније, а међународна заједница исмева перформанс председника у Уједињеним Нацијама, Вучић и Додик славе у Београду своје наводне победе. Њихов лажни национализам, који је заправо само параван за богаћење и продају националних интереса, свео се на чист маркетинг и апсолутну контролу јавног простора.

Сабор је имао за циљ да створи лажну слику идиле коју садашње владајуће структуре доносе српском народу, и да играјући се националним осећањима представе себе као једине заштитнике Срба и српства, иако су се не бирајући страну валуту, нити девизни курс врло брзо одродили од српских националних идеја и народа одмах по уласку у политику. Сабор је требао да ослика оне који су приштинским сепаратистима дали сва могућа права, почев од телефонског броја и засебних регистарских таблица, па све до контроле банкарског система, али и полицијску и судску власт (чак и на северу Косова), као апостоле одбране српског националног ткива. Њихова жеља је да све политичке противнике означе као издајнике, и не оставе простора другим, новим, поштеним национално опредељеним Србима из опозиције, који нису долар-патриоте да изврше смену власти.

Један од главних задатака које су пред себе поставили СНС и СНС(Д) је констатно креирање вештачких криза ради скретања тема са правих криза. Када у Србији изборне комисије прекрајају вољу народа, Куртијев режим малтретира Србе, инфлација галопира, и долази до континуираних проблема у свим сферама друштвеног живота, СНС ће креирати некакву измишљену кризу у којој ће себе представити као жртве. Наравно, преко своје медијске послушничке машинерије послаће поруку да су у истој кризи однели велику победу, док у реалности свака њихова победа значи пораз српског народа.

Када се у Босни доводе у питања остваривања права Срба и Републике Српске, Додик ће по ко зна који пут урлати како ће прогласити независност, а уствари ће се повиновати пред сваком одлуком коју донесу његови налогодавци из амбасада, и учинити све да Срби и Српска уживају мања права у дану који следи у односу на данашњи. Свесрпски сабор, управо није ништа друго, до креирање вештачке слике просперитета и јединства како би се прикрили велики проблеми настали лошим вођењем националних политика.

Поворка званичника која се 8. јуна 2024. прошетала кроз Београд представља перфектан приказ урушавања политичке културе и политичког наслеђа које иза себе оставља СНС. У истој колони која је организовала јучерашњи скуп налазе се екстремни десничар (који је мада пре тога био члан СКЈ) Војислав Шешељ и вођа партије наследнице екстремно леве СКЈ Ивица Дачић. Упркос томе што су као разлог њиховог уједињења прикажу одбрану националног интереса, ради се само о заједничкој љубави према фунтама, доларима, еурима и рубљама. Наравно, скуп није могао да прође без појављивања Данице Црногорчевић, која ће у сваком тренутку бити способна да пева онима који раде све супротно од онога о чему пева у песмама, и злоупотребљава историјску славу српског народа у сврху помагања лажним националистима.

Коначно, за овај догађај можемо да кажемо да је слика и прилика онога како не треба градити добре односе између Србије и Срба у региону. Потребно је да се повежемо пре свега економски, и наравно око свих питања која се тичу националног интереса. Србија мора да се стара о остваривању свих права која су загарантована Србима у суседним државама, за разлику од тренутне ситуације. Везе Србије и Српске су нераскидиве и морају да буду чисте, искрене и патриотске.

Национална осећања и слободарске традиције српског народа су неотуђиви део наше традиције, културе и политичког живота, и као такве не смеју бити употребљиване у пропагандне сврхе на оваквим скуповима. Стварање позитивнијих односа између Србије и Срба у региону, али и побољшање међународне позиције Србије и Српске могуће је само доласком на власт нових, неукаљаних, нових лица која желе да виде бољу, лепшу, слободнију, патриотскију Србију у којој би овакви скупови били резултат израза правог јединства Срба и позитивних политичких кретања.

Извор: Центар за геостратешке студије

11. јун 2024. 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *