Наука и друштво, Наше активности

Промоција књиге Драгане Трифковић у Москви: Крим и Донбас су Русија, цео свет је Русија осим Косова, Косово је Србија

У Москви је 14. децембра одржана промоција нове књиге Драгане Трифковић на руском језику „Крим и Донбас су Русија, цео свет је Русија осим Косова, Косово је Србија“ у издању руског Центра стратешких коњуктураПромоцију, која је одржана у медија центру „Савеза официра Русије“ су организовали Координациони савет невладиних организација Русије и Центар за геостратешке студије из Србије. 

Књига је изашла из штампе крајем маја ове године, а на празник Дан Русије 12. јуна, награђена је од стране московског одељења Савеза писаца Русије, наградом „медаља за победу“. 

Промоцији књиге присуствовале су бројне јавне личности из руског друштва, званичници, политиколози и представници медија (Личност државе, Регнум, Известија, Привредник Грозног и др.).

Драгана Трифковић се захвалила свим присутнима, а посебно директору Центра стратешких коњуктура Александру Ворабјову, који је по њеним речима, главни иницијатор идеје да књига буде објављена: „Користећи ову прилику, желим да се захвалим Сталном представништву Републике Крим при председнику Руске Федерације, руководству Чеченске Републике, руководству Брјанске области, Академији при председнику Руске Федерације РАНХиГС, Филијала у Брјанску, Центру за стратешке конјуктуре, ИА РЕГНУМ, Федералном информативно-политичком часопису „Личност државе“, Црноморском удружењу за међународну сарадњу, Друштвеној комори Русије, Координационом савету невладиних организација Русије, организацијама Официри Русије и Силна Русије, као и бројним колегама из Русије са којима одлично сарађујем и који ми пружају велику подршку у раду. Такође изражавам захвалност мојим руским пријатељима на подршци и љубави“.

О садржају објављене књиге Драгана Трифковић је истакла: „Пред вама је збирка тематски одабраних ауторских текстова, интервјуа и говора са међународних конференција, које сам желела да представим руској јавности као јединствен материјал који показује главни правац мог професионалног деловања. Наслов књиге садржи мало измењен слоган који смо виђали на многим спортским догађајима. Изабрала сам га зато што се поклапа са концептом ове књиге, текстовима који се баве Русијом, Донбасом, Кримом и Косовом. То, наравно, није случајно, јер сам овим темама посветила највише времена у протеклих десет година свог професионалног деловања“.

„Сврха ове књиге није само да пружи читаоцима представу о мојим ставовима о актуелним темама које се помињу у наслову, већ и да помогне младим стручњацима који се баве руско-српским односима да сагледају позитивне и негативне стране које их очекују у њиховом раду“- напоменула је Трифковић.

У наставку свог обраћања публици ауторка је изјавила: „За мене, главна мотивација за развој блиских српско-руских односа је наша духовна блискост, заједничка историја и нераскидива међусобна повезаност, а такође и чињеница да, по мом дубоком уверењу, српска држава не може да постоји без Русије, што смо више пута могли да се уверимо кроз историју. За многе Србе, као и за мене, Русија је једина нада да ћемо преживети и повратити суверенитет и поштовање који су нам одузети. Питање повратка Косова и Метохије Србији је за нас исто што и повратак Крима, Донбаса и других руских територија у састав Руске Федерације. Због тога сматрам погрешним паралеле које режим у Београду повлачи између очувања територијалног интегритета Србије и Украјине, јер су то два дијаметрално супротна случаја. Нико нема право да монополизује руско-српске односе, а камоли да их злоупотребљава за своје дневнополитичке или друге потребе“.

Књигу у електронској форми, сви заинтересовани могу да преузму на следећем линку

27. децембар 2022. 

 

author-avatar

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *