地缘政治而政治

Пол Крејг Робертс: Хамас и Куле близнакиње

Добијам питања о сукобу Израела и Палестине, који изгледа да скреће пажњу са сукоба Украјине и Русије. Људи се питају што би Палестинци овако напали Израел, јер то даје изговор Нетанијахуу да узме преостале дијелове Палестине и уништи појас Газе, склањајући тако са стола рјешење са двије државе. Ко може кривити Израел кад су Палестинци поубијали Израелце и узели таоце?

Чуо сам званично објашњење да је у питању палестинска перфидност, али немам објашњења за напад. Чини се да је посриједи морало бити нешто више од перфидности. Слажем се с читаоцима да је поступак Хамаса чудан јер иде наруку Израелу. Слажем се и да је чудно како су дронови и толико ракета, наводно из Ирана, а неки кажу из Украјине, дошли до појаса Газе, и како су нападачи Хамаса ушли у Израел?

 

Напад Хамаса има призвук рушења кула близнакиња у САД једанаестог септембра 2001. И као што је сваки вид америчке државне безбједности истовремено заказао тог 11. септембра 2001, исто тако је истовремено заказао безбједносни систем Израела, укључујући Гвоздену куполу, коју су САД изградиле за Израел. На неки загонетан начин борци Хамаса ушли су у Израел копном, ваздухом и водом неоткривени. Заказало је исувише ставки које су ишле у прилог нападачима да би се у то могло повјеровати. Биће занимљиво видјети хоће ли ико у Израелу бити позван на одговорност за потпуно заказивање безбједносног система. У САД нико није позван на одговорност за безбједносне пропусте једанаестог септембра, из чега је требало да извучемо битне закључке.

Пошто не знамо, можемо спекулисати. Мотив постоји – Израел сад може украсти остатак Палестине. Додатни порив могао би бити да Израел прошири сукоб у рат ширих размјера да би овај пут успјео освојити изворе воде у јужном Либану. А могло би бити још и горе крене ли Израел на Сирију и Иран. Цијене нафте могле би отићи у небо, изазивајући поремећај свјетских размјера. Побједа у рату и крај проблема Палестине ослободили би Нетанијахуа унутарњих проблема поводом реформе правосуђа и уопште политичких проблема. Много тога ваља имати на уму.

Али да пређемо на безбједносне пропусте који су омогућили напад. Зашто би Нетанијаху лабавећи мјере државне безбједности омогућио Хамасу да нападне Израел? Звучи бесмислено, али није, јер пружа околности у којима Израел може узети остатке Палестине, управо као што је рушење кула близнакиња једанаестог септембра створило услове за неоконзервативце да покрену претходно планиране ратове на Средњем истоку.

 

Тешко питање је зашто би Палестинци изазивали сопствено уништење нападом на Израел кад Хамас уопште нема у плану да порази Израел? Опет нам остаје само да спекулишемо. Можда је у питању израелска операција, од почетка до краја. Израелци се инфилтрирају у Хамас, као што се Еф-Би-Ај инфилтрирао међу Трампове присталице и патриотске скупине које сад називају домаћим терористима. Израелски агенти напумпају злостављање Палестинаца од стране Израела. Нетанијаху им помогне ударајући на џамију Ал Акса. Израелски агенти предложе план напада, који је могуће извести захваљујући оружју из Ирана и обавјештајној опреми из Ирана којом је могуће неутралисати израелску безбједносну заштиту.

Не кажем да су ове спекулације довољне да објасне шта се десило, али не би ме изненадило да се истрагом испостави да су биле ближе истини од званичне верзије, ма каква она била.

Извор: Правда/Стање ствари

14. октобар 2023.

提交人的头像

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注