国防和安全

Срби на прослави независности Републике Јужне Осетије

 • У Цхинвалу боравили потпредседник Покрета за Србију пуковник Љубинко Ђурковић, војно-политички коментатор „Политике” Мирослав Лазански и политички аналитичар Драгана Трифковић
 • Председник Јужне Осетије Леонид ТИБИЛОВ: Снаге које виде Стари свет као шаховску таблу за своју игру, не презају од грубог гажења суверенитета и мешања у унутрашње ствари суверених држава. А свргавање легалних власти и распиривање ратова постали су разрађено средство геополитичких манипулација

      СA руководством и народом Републике Јужне Осетије – на свечаностима којима је обележена годишњица „петодневног рата” од 8. 8. 2008. у којем су Русија и Јужна Осетија разбиле покушај САД и Сакашвилијевог режима да репризом „Олује” ликвидира Јужну Осетију као некад Српску Крајину, уз угледне госте из Русије, Абхазије, Придњестровља, Доњецке и Луганске Републике – први пут су били и гости из Србије и Републике Српске.

           Из Србије, наравно, није било државних званичника, јер се наше власти због „пријатеља” из НАТО-а нису усудиле да признају независност братског православног осетинског народа, али су образ Србије достојно бранили командант одбране Кошара, потпредседник Покрета за Србију и члан Председништва Свесрпског Народног фронта пуковник Љубинко Ђурковић, војно-политички коментатор ”Политике” Мирослав Лазански и политички аналитичар Драгана Трифковић, уз велику помоћ нашег брата, добровољца и аутора више књига о српским солободилачким ратовима 90-их Олега Валецког.

           Српски представници су учествовали у одавању поште погинулима у рату 2008, као и у централној комеморативној манифестацији одржаној испред парламента у Цхинвалу, главном граду Јужне Осетије, са почетком у 23.35 увече, тачно у време почетка грузијско-америчке агресије.

   

  Љубинко Ђурковић, Валериј Јахновец и Драгана Трифковић

           Уз стотине упаљених свећа, окупљенима се обратио председник Јужне Осетије Леонид Тибилов.

           „Наша историја се, рекао је он, дели на „пре” и „после”. „Пре” – то је стално присуство и очекивање смрти, сталне жртве. А „после” – то је градити живот у мирној, признатој држави”. Народ Јужне Осетије, истакао је он, никада неће заборавити оне који су дали животе за слободу Отаџбине.”

           После његовог говора, наступио је руски државни симфонијски оркестар „Рахмањинов”, а комеморација је завршена литијом и молебаном који су служили свештеници Аланске епархије.

           Председник Тибилов иступио је и сутрадан на међународној конференцији «Геополитика новог света после августа 2008. Почетак великих геополитичких промена и конфликти на постсовјетском простору», на којој су учествовали и српски представници.

           Тибилов је изразио дубоке емоције народа који никада у историји није осетио такво славље као када је Русија принудила агресора на мир и признала независност Јужне Осетије. Русија је тиме показала врхунску моралност своје политике и приврженост слову и духу међународног права.

           „Снаге које виде Стари свет као шаховску таблу за своју игру, не презају од грубог гажења суверенитета и мешања у унутрашње ствари суверених држава. А свргавање легалних власти и распиривање ратова- оценио је Тибилов – постали су разрађено средство геополитичких манипулација.”

           Он је нагласио да је данас жртва таквих игара постала Украјина у којој је дошло до рата таквих размера да се њено државно јединство може сматрати окончаним.

           Описавши како је Русија спасла мир у Јужној Осетији, Сирији, Ирану и на Криму, Тибилов је истакао: „Данас у Русију верују и са њом везују своје наде сви који сматрају да будућност човечанства треба да буде заснована на принципима равноправности, хуманизма, на владавини права, сви који желе стабилан мир и безбедност, сарадњу и хармонију у међународним односима.”

           Током боравка у Цхинвалу, пуковник Ђурковић и Драгана Трифковић имали су низ сусрета, од којих је најзначајнији разговор са министром одбране Републике Јужне Осетије Валеријем Јахновецом, док је Мирослав Лазански добио интервју председника Тибилова за лист „Политика”.

           Гости из Србије примљени су у братској Јужној Осетији са великом радошћу и поштовањем.

           Они су ових дана ударили темеље сарадње која ће се убрзано развијати када се Србија коначно ослободи америчке доминације – а тај дан није далеко.

  10. август 2014. 

           ФАКТИ

提交人的头像

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注