国防和安全

美国驱逐舰托马斯Hadner能被从也门有几个无人驾驶飞机;伊朗发出警告的扩大的战争

Јеменски побуњеници Хути дају све од себе да привуку међународну пажњу на себе и растерете притисак који трпи Појас Газе. У четвртак ујутро, неколико јуришних дронова лансирано је из области под контролом Хута на амерички разарач Thomas Hudner у Црвеном мору.

„Ујутро (по јеменском времену) 23. новембра, USS Thomas Hudner (DDG 116) оборио је неколико камиказа дронова лансираних из подручја Јемена под контролом Хута. Дронови су оборени док је амерички ратни брод био у патроли у Црвеном мору. Брод и посада нису претрпели никакву штету или повреде“, објавила је америчка централна команда (CENTCOM) на друштвеној мрежи X, некада Твитеру.

twitter.com/CENTCOM/status

Разарач је део групе Гералд Р. Форд Стрике Гроуп (CSG), али делује одвојено. Носач авиона Џералд Р. Форд (CVN-78) налази се у источном Медитерану као део америчког одговора на нападе Хамаса, док Томас Хаднер, један од носачевих бродова из пратње, делује у Црвеном мору.

Секретар одбране Лојд Остин недавно је наредио друго проширење присуства CSG Форда у региону.

„Када секретар (одбране) осети да је Форд спреман да буде смењен, сигурно ћемо вас обавестити, али у овом тренутку он остаје стациониран у источном Медитерану“, рекла је заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг.

Америчке снаге су нападнуте 66 пута од 17. октобра, са 32 напада у Ираку и 34 у Сирији, рекао је Синг у уторак. Пораст напада почео је 10 дана након напада Хамаса 7. октобра на јужни Израел. Пентагон је наставио да тврди да напади на америчке трупе нису повезани са текућим сукобом у Гази.

У понедељак увече је дошло до напада на ваздушну базу Ал Асад у Ираку, рекла је Синг новинарима. Након напада, амерички AC-130 извео је напад у самоодбрани на возило које припада милицији коју подржава Иран, убивши припаднике групе милиција, рекла је она. САД су такође извеле нападе на објекте за оружје које Министарство одбране САД повезује са групама које подржава Иран.

До сада је разарач Томас Хаднер са великом прецизношћу оборио све дронове лансиране на њега. Међутим, поставља се питање шта ће се десити ако буде погођен и буде жртава или ће моћни амерички ратни брод бити потопљен?

Да ли су Хути побуњеници свесни да би их, у овом случају, могла бити подигнута америчка војна моћ против њих који немају никакве шансе? Ситуација је донекле слична нападу Хамаса на Израел 7. октобра.

Велика количина западних војних средстава је већ увучена на Блиски исток, а нови дестабилизујући догађај великих размера створиће додатну потражњу за снагама у региону. Јуче је било најбоље да се Запад наоружа, јер данас изгледа касно.

Иран упозорио на могућност проширења палестинско-израелског сукоба
Рат у појасу Газе ће се вероватно проширити уколико се не одржи примирје између Израела и Хамаса, које би требало да ступи на снагу у петак, изјавио је ирански министар иностраних послова Хосеин Амир Абдолахиан. Према његовим речима, размере сукоба би могле да се прошире уколико стране прекрше постигнути договор.

Ако овај прекид ватре почне сутра, ако се не настави, онда услови у региону неће остати исти као пре прекида ватре, а размере рата ће се проширити, рекао је шеф иранског министарства спољних послова.

Хосеин Амир Абдолајан је ову изјаву дао у Либану, где је стигао по други пут након избијања палестинско-израелског сукоба. Ирански дипломата се у Бејруту састао са генералним секретаром Хезболаха Хасаном Насралахом. Милитанти овог покрета редовно прете Израелу отварањем другог фронта.

Поред тога, ирански министар спољних послова састао се у Либану са лидером палестинског покрета Исламски џихад Зијадом ал-Нахалом и чланом Политбироа Хамаса Халилом ал-Хајом.

По свој прилици, преговарачи су разговарали о споразуму који је постигнут између Израела и Хамаса, као и о могућем наставку непријатељстава против Израела. Није тајна да Иран подржава многе милитантне групе на Блиском истоку, те зато редовно добија упозорења из Вашингтона и Тел Авива о неприхватљивости сопственог учешћа у сукобу.

24. новембар 2023. 

资料来源: oruzjeonline.com

 

 

提交人的头像

About Центар за геостратешке студије

ЦЕНТАР ЗА ГЕОСТРАТЕШКЕ СТУДИЈЕ је невладино и непрофитно удружење, основано у Београду на оснивачкој скупштини одржаној дана 28.02.2014., у складу са одредбама чл.11. и 12. Закона о удружењима (»Службени лист РС«, бр.51/09). на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом. Мисија Центра за геостратешке студије гласи: „Градимо будућност, јер Србија то заслужује: Вредности које заступамо утврђене су кроз нашу историју, културу и традицију. Ми се држимо тога да без прошлости нема ни будућности. Из тог разлога да бисмо градили будућност морамо да знамо нашу прошлост и да негујемо нашу традицију. Праве вредности су увек утемељене, а будућност се без тог темеља не може градити у добром смеру. У времену преломних геополитичких промена, од кључне важности је да направимо мудар избор и донесемо правилне одлуке. По страни треба оставити све наметнуте и искривљене идеје и вештачке нагоне. Чврсто верујемо у то да Србија има довољно квалитета и потенцијала да без обзира на претње и ограничења, сама определи своју будућност. Ми смо посвећени српском становишту и праву да сами одлучујемо о својој будућности, при том имајући у виду чињеницу да је историјски гледано било много изазова, претњи и опасности које смо савладали “. Визија: Центар за геостратешке студије тежи томе да постане једна од водећих светских организација у домену геополитике. Такође, жели да се позиционира као домаћи бренд. Настојаћемо да заинтересујемо јавност у Србији за међународне теме и окупимо све оне који су заинтересовани за заштиту државних и националних интереса, јачање суверенитета, очување териотријалног интегритета, очување традиционалних вредности, јачање институција и владавине права. Деловаћемо у правцу проналажења истомишљеника, како у домаћој тако и у светској јавности. Усресредићемо се на регионалну сарадњу и повезивање сродних НВО организација, како на регионалном тако и на међународном нивоу. Покренућемо пројекте на међународном нивоу за подршку репозиционирања Србије и очувања територијалног интегритета. У сарадњи са медијским кућама реализоваћемо пројекте који су усресређени на ове циљеве. Организоваћемо едукацију заинтересоване јавности кроз конференције, округле столове и семинаре. Настојаћемо да пронађемо модел за развој организације који би омогућио и финасирање активности Центра. Изградимо будућност заједно: Уколико сте заинтересовани да сарађујете са нама, или да помогнете рад Центра за геостратешке студије, молимо вас да нас контактирате путем електронске поште: center@geostrategy.rs

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注