地缘政治而政治

Документарни филм Драгане Трифковић о Донбасу ушао је у ужи избор руског филмског фестивала „Линија фронта“

Документарни филм Драгане Трифковић „Сведочанства из ратног Донбаса“ (УЗНАВАЕМОЕ НАТО: СВИДЕТЕЛЬСТВА ИЗ ДОНБАССА)

у продукцији Центра за геостратешке студије и ТВ Славија инфо, ушао је у ужи избор руског филмског фестивала „Линија фронта“. Филм говори о личним искуствима Срба који су по различитим основама боравили у ратној зони Донбаса од 2014. године до данас.

Ова тема није превише заокупљала светску, а посебно западну јавност, све до почетка руске специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине. Страдање рускојезичног становништва, погибију деце, језив злочин у Одеси, забрану руског језика и културе, кршење људских права и спровођење систематског насиља украјинског режима над становницима источне Украјине, западни медији су готово у потпуности прећутали. Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије говори у документарном филму о утисцима које је стекла приликом боравка у ратној зони Донбаса. Од 2014. године до данас она је посећивала ратну зону у континуитету и истраживала догађаје у Доњецку, Луганску, Мариупољу, Изјуму и другим местима, у својству истраживача војних конфликата, војног репортера и посматрача. Поред Драгане Трифковић, у филму је говорио Дејан Мировић, професор међународног права Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Он је као стручњак за међународно право више пута боравио у Донбасу за време трајања ратних сукоба, где је надгледао спровођење избора и референдума. Његове стручне анализе о томе да ли је Русија имала право да покрене војну операцију у Украјини, посебно су биле драгоцене за овај документарни филм. Дејан Берић, најпознатији српски добровољац који је стекао многобројна одликовања и признања за учешће у рату, говорио је у филму о проблемима који долазе од стране српског режима који на све могуће начине жели да спречи одлазак српских добровољаца на ратиште. Из тог разлога Берић је на мети многобројних напада који долазе из Београда по налогу западних служби. Татјана Стојановић, новинар руских медија, скренула је пажњу је најважније моменте из интервјуа које је радила са пострадалим становницима Донбаса и анализирала догађаје који су на њу оставили највећи утисак. Она је такође више пута боравила у ратној зони у последњих две године. Директор ТВ Славија инфо, Љубомир Стефановић осврнуо се на своје посете Доњецку и Мариупољу, где је могао да се увери о страдању цивила, као и о веродостојности чињеница које западни медији прећуткују. Оно што је за руску публику најинтересантније, то је да су у филму анализирани догађаји за време сукоба на подручју бивше Југославије – утицај страних фактора, специјалне операције, пропаганда и друге методе, које Запад користи и у Украјини као интегрални део специјалног рата против Русије. 

Дугометражни документарни филм „Сведочанства из ратног Донбаса“ биће премијерно приказан на великом платну у оквиру фестивала „Линија фронта“, 30. новембра у биоскопу Хоризонт у Ростову на Дону. Филм траје укупно 82 минута и садржи оригиналне снимке и фотографије аутора из зоне борбених дејстава. Оригинални језик филма је српски, а за руску публику је урађена синхронизација филма на руски језик. Режију и сценарио овог филма потписује Драгана Трифковић, а поред ње на филму су радили Љубомир Стефановић као сниматељ и тим стручних сарадника из Центра за геостратешке студије. Организација Возрождение уступила је један видео снимак за овај документарни филм и помогла продуцентима у промоцији филма на интернет медијима. Аутор филма Драгана Трифковић, дала је многобројне интервјуе руским медијима поводом документарног филма о Донбасу. Новинар Аинис Петкус премијерно је приказао филм за публику у балтичким земљама на каналу Перспектива. Такође, политиколог Шота Апхаидзе је помогао аутору филма у промоцији на многобројним интернет медијима у Русији, Грузији и другим земљама. Сви заинтересовани могу да погледају цео документарни филм на следећем линку:

24. новембар 2023. 

 

 

提交人的头像

关于Центар за геостратешке студије

中心的地缘战略研究是一个非政府和非营利协会成立于贝尔格莱德成立大会举行28.02.2014. 按照规定的技术。11. 和12。 法律协会联合会("官方公报Rs",没有。51/09). 无限期的时间,以实现的目标在科学研究领域的地缘战略关系和准备的战略文件、分析和研究。 该协会开发和支持的项目和活动旨在国家和国家利益的塞尔维亚,有的状态的一个法律实体和在登记册登记在按照法律的规定。 特派团的中心的地缘战略研究是:"我们正在建设的未来,因为塞尔维亚应得的:价值观,我们表示的建立,通过我们的历史、文化和传统。 我们认为,如果没有过去,没有未来。 由于这个原因,为了建立未来,我们必须知道我们的过去,珍惜我们的传统。 真正的价值是直接地,且未来不能建立在良好的方向,而不是基础。 在一个时间破坏性的地缘政治变革,至关重要的是作出明智的选择和做出正确的决定。 让我们去的所有规定和扭曲思想和人工的敦促。 我们坚定地认为,塞尔维亚具有足够质量和潜力来确定自己的未来,无论威胁和限制。 我们致力于塞尔维亚的地位和权利决定我们自己的未来,同时铭记的事实,即从历史上看已经有很多的挑战、威胁和危险,我们必须克服的。 " 愿景:本中心的地缘战略的研究,希望成为一个世界领先组织在该领域的地缘政治。 他也希望成为当地的品牌。 我们将努力感兴趣的公众在塞尔维亚在国际议题和收集所有那些有兴趣在保护国家利益和国家利益,加强主权、维持领土完整,保护传统价值观、加强机构和法治。 我们将采取行动的方向寻找志同道合的人,无论是在国内和全世界的公众。 我们将重点放在区域合作和网络的相关非政府组织、在区域一级和国际一级。 我们将启动项目在国际一级支持重新定位的塞尔维亚和维护领土完整。 在合作与媒体的房子,我们将实施的项目都集中在这些目标。 我们将组织的教育感兴趣的公众通过会议、圆桌会议和研讨会。 我们将试图找到一个模型,用于发展的组织,使资助活动的中心。 建立一个共同的未来: 如果你有兴趣与我们合作,或帮助的工作中心的地缘战略研究中,请通过电子邮件: center@geostrategy.rs

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用 * 标注