Преносимо са портала aplusme.me

У организацији Српског националног савјета и Српског информативно-културног центра “Свети Сава” одржана је Академска трибина на тему “Шта је то интелектуалац?” базирана на новој књизи проф. др Мила Ломпара “Опроштај с интелектуалцем” (Српска књижевна задруга из Београда и Центар за српске студије из Бања Луке). Публику је у вече увео уредник трибине књижевник Будимир Дубак који је присутне у Плавој сали Српске куће упознао с био-библиографијом Ломпара.

О књизи, Ломпару и теми ове трибине потом је говорио проф. др Дејан Мировић, наводећи да иако се чини да су интелектуалци данас “врста која изумире”, напади ауторитарних власти у јавном простору на њих, углавном преко медија, гдје се притом њима сужава простор јавног говора, доказ су да су интелектуалци још увијек битни и потребни друштву.

– Да ли је и количина напада којима је неко изложен, одлика да се неко дефинише као интелектуалац? Погледајте само колико је почивши митрополит Амфилохије био нападан и у Подгорици и у Београду. Кад имате такву врсту непринципијелне коалиције, као у случају митрополита Амфилохија или др Ломпара, онда видите да је интелектуалац на правом путу – рекао је Мировић, истичући да је дужност интелектуалца да говори истину.
Потом је Ломпар говорио на тему “Што је то интелектуалац?”, наводећи да је преломни историјски моменат битан за видљивост (и дефинисање појма) интелектуалца, Француска револуција. Тад се интелектуалац појављује као “трансмитер” између масе и моћи – друштвене силе. Притом, мњење већ тад увелико формирају медији. Фигура интелектуалца, додаје он, успон биљежи у 19. вијеку, а у 20. вијеку кулминира, захваљујући управо медијима. Но, савремене технологије истискују потребу културно-историјског, и европског поимања интелектуалца.

Након излагања Ломпар је разговарајући с публиком приближио и појаснио још неке књижевне и политичке теме, везане за некадашњу Југославију.

25. јун 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal