Од 23-27 септембра у ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области, одржан је референдум о присједињавању ових области Руској Федерацији. У мисији међународних посматрача учествовало је шест експерата Центра за геостратешке студије из Србије, међу којима и професор др. Дејан Мировић. 

Резултати референдума говоре у прилог томе да су грађани ових области убедљиво подржали улазак у састав Русије. У ДНР је овај корак подржало 99,23 одсто бирача, у ЛНР – 98,42 одсто, у Запорошкој области – 93,11 одсто, у Херсонској – 87,05 одсто, а процес гласања је организаован у складу са међународним стандардима.  

Након окончања референдума у Луганској Народној Републици 27. септембра 2022. проф. др Дејан Мировић је имао сусрет са министром иностраних послова ЛНР, Владиславом Деинегом.

 

Мировић је у својству посматрача истакао да је референдум у ЛНР протекао у демократској и цивилизованој атмосфери и да је била велика излазност. Саговорници су заједнички оценили да је изјава Урсуле фон дер Лајден председнице Европске комисије о наводним притисцима на гласаче (укључујући наводна убиства и силовања) неистина и примитивна провокација.

Министар је информисао професора о Минским споразумима и о преговорима који су им претходили, као и о дугогодишњем неиспуњавању међународних уговорних обавеза од стране Кијева, Париза и Берлина и улози САД у украјинској кризи.

Закључено је да управо Вашингтон и Брисел годинама крше међународно право и обавезујуће резолуције СБ УН као што су Резолуција 2202 поводом Минских споразума и Резолуција 1244 поводом КиМ.

На крају су саговорници истакли да за разлику од ЛНР, на такозваном Косову никаквог референдума није било 2008. године и да то показује сву хипокризију западне политике.

1. октобар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal