Први Међународни Екатеринински форум 2023. одржан је у Москви од 12. до 13. децембра. Форум су организовали Сверуска друштвено-државна организација „Скупштина народа Русије“ и Савезна национално-културна аутономија руских Немаца уз подршку Савета при председнику Руске Федерације за међунационалне односе, Савезне Агенције за националне послове и Комитета Државне Думе за међународне послове.

Главна тема Првог међународног Екатерининског форума, била је манифест о присаједињењу Крима, Тамана и Кубана Русији, што је пре 240 година постао резултат векова дуге борбе за повратак исконско руских земаља и оцртао нове границе руске државе.

Догађај такође има директне референце на „Манифест о позиву“ царице Екатерине II, чији су атрактивни услови допринели приливу страних стручњака из различитих области привреде у Русију. Документ је одиграо важну улогу у руској историји, а 260 година након објављивања поново доказује релевантност идеје садржане у њему: у савременој геополитичкој ситуацији грађани западних земаља почели су да гледају на Русију као на место за нови живот - стабилан и заснован на традиционалним духовним и моралним вредностима.

Eкатeрински форум има за циљ не само прославу јубилеја захвалних потомака досељеника из Европе, становника Крима и Новоросије, већ и промоцију потенцијала Русије као државе за удобан живот и рад. Главни акценат је на историјском преседану који се догодио и актуелности његовог понављања у актуелним геополитичким условима.

„Једна од најважнијих лекција које нас је научила Eкатeрина II јесте да управљамо садашњошћу док размишљамо о будућности. Али будућност је немогућа без прошлости, без познавања већ пређеног историјског пута, почетног догађаја од којег овај пут почиње. Стога се изнова и изнова враћамо „Манифесту изазова“, проучавамо, анализирамо. И још увек видимо релевантност у томе: Русија је место за нови живот“, рекао је Константин Матис, члан Председничког савета Руске Федерације за међунационалне односе, председник Савезне национално-културне аутономије руских Немаца, суорганизатор Екатерининског форума.

Форуму су присуствовати представници Администрације председника Руске Федерације, Министарства иностраних послова Русије, ФАДН Русије, Россотрудничества, Росмолодежа, сенатори и посланици Федералне скупштине Руске Федерације, челници конститутивних субјеката Руске Федерације, водећи стручњаци из области руске историје и међунационалних односа, лидери сверуских међунационалних и национално-културних удружења и међународних организација, менаџмент и новинари савезних новинских агенција, представници великих корпорација, страни имигранти и сународници са успешним искуством самоостварења у Русији.

На форуму је учествовало укупно 600 људи, од чега 70 странаца из ближег и даљег иностранства и више од 500 људи из руских региона, укључујући и странце који живе и раде у Русији.

Форум сје отворен јавним дијалогом о улози манифеста Екатерине II „О позиву странаца у Русију (пре 260 година) и „О прихватању полуострва Крим, острва Таман и целе кубанске стране под руску државу. (пре 240 година).“ Јавни дијалог се одржао уз подршку Руског историјског друштва.

Јавном дијалогу су присуствовали заменик шефа Председничке администрације, председник председништва Председничког савета Руске Федерације за међунационалне односе Магомедсалам Магомедов; директорка Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова; потомак породице Екатерине II, немачки новинар, члан управе Алманаха де Гота у Лондону, принц Едуард фон Анхалт. Такође учешће је узео председник Сверуске друштвено-државне организације „Скупштина народа Русије“, шеф фракције „Јединствене Русије“ у Државној думи Владимир Васиљев.

На платформи „Медијска слика Русије“ учествовали су познати новинари, блогери и други представници медијске сфере, који су  разговарали о формули за успешно промовисање имиџа Русије у свету. У оквиру дијалога „Одговорност свих за заједничку будућност“ представљени су примери јавне дипломатије и оцртани изгледи за развој ове области.

На платформи „Страни стручњаци у Русији: валидност и потражња“, главна тема разговора била је померање нагласка ка стварању услова који омогућавају привлачење стручњака високог нивоа у индустрије које су перспективне за привреду земље. У дискусији „Како то раде региони?“ Такође су биле анализиране успешне локалне праксе за пријем имиграната. 

Платформа „Руска правила друштвеног живота“ заснована је на вековном искуству јединства вишенационалног народа Русије и заштити традиционалних духовних и моралних вредности. У одељку „Интеграција нових субјеката у јединствени простор Русије“ била су разматрана питања интеграције нових територија у сверуски културни, економски и пословни простор, а такође је било представљено јединствено искуство интеграције нових грађана у Русији.

Одељак „Русија – земља могућности” постала је платформа за реализоване пројекте учесника такмичења „Лидери Русије”, „Моја земља – моја Русија” и других пројеката који демонстрирају стварна друштвена подизања и ресурсну подршку идејама младих из држава.

Догађај се завршио пленарном седницом на тему: „Русија као „нови ковчег“ за Европу и цео свет“, на којој су били сумирани резултати форума и саопштена резолуција форума.

Партнери форума били су Дом народа Русије, Скупштина народа Евроазије, Фонд подршке јавној дипломатији А. М. Горчакова и Новосибирски регионални руско-немачки дом. Информативни партнери форума су били новинска агенција ТАСС, Руска Газета и медијски холдинг ГМП Радио.

Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије, присуствовала је догађају у делегацији Федерално-информационог часописа Личност државе. За руске медије дала је изјаву о значају Екатерине велике за Србију, досељавању Срба на подручје које је поновно интегрисано у састав Русије и потреби људи из Србије да данас поново остваре своје планове за будућност у Русији. 

19. децембар 2023. 

Извор: https://e2-forum.ru/

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal