У циљу јачања сарадње војних снага из различитих земаља и тражења заједничких начина за сузбијање нових изазова и претњи, Министарство одбране Руске Федерације по девети пут, од 22 до 24 јуна, традиционално организује међународни форум „Московска конференција о међународној безбедности“, која није одржана у марту 2020 године због пандемије КОВИД-19.

 
Динамика међународних сукоба се значајно променила последњих година. Делатност транснационалних криминалних група се интензивира, географија међународног тероризма и екстремизма се шири. Светско становништво принуђено је да се суочи са економском нестабилношћу, геополитичким тензијама, непридржавањем међународних правних норми, укључујући и област људских права, растућом нетолеранцијом и неједнакошћу, проблемима у вези са расељавањем становништва и последицама технолошког развоја. Истовремено, претња климатским промјенама виси над нама, што данас представља велики ризик за опстанак човечанства у целини.

Војно-политичка и војно-стратешка ситуација сведоче о повећаним ризицима и претњама по светску безбедност, укључујући активирање терористичких структура, смањење нивоа безбедности у Евроазији у односу на активно распоређивање ударних група, система за надзор и извиђање. Такође,  оружани сукоби које иницира спољни фактор, мигрантска криза, погоршање ситуације у Авганистану, растућа трговина дрогом и употребе технологија хибридног ратовања чине да је свет још угроженији. Тренутна негативна геополитичка ситуација сугерише да ниједна земља или организација не може сама да реши ове проблеме, са растућим популизмом и „недостатком поверења“ у политички систем, проналажења колективних решења постаје све теже.

Конференција која себави набројенм проблемима у вези безбедности одржава се у Русији од 2012 године и један је од најважнијих међународних догађаја. Она представља прави алат за стварање мировног механизма и јачање стратешког поверења, омогућавајући дијалог оружаних снага о актуелним питањима везаним за војну сарадњу у име осигурања мира и стабилности и ради решавања општих безбедносних питања.

Конференцији присуствују министри одбране и њихови заменици из ОДКБ-а (Организације уговора о колективној безбедности), ШОС-а (Шангајске организације засарадњу), држава чланица НАТО-а, Блиског Истока, Европе и Азије, шефови међународних организација и представници академске институције и невладине стручне организације.

Дневни ред форума укључује питања која су од највеће важности за обликовање ставова о међународној безбедности. Одвојена пленарна заседања традиционално су усредсређена на размену мишљења о савременим војним претњама, укључујући побољшање система контроле наоружања, као и расправу о безбедносним питањима у Европи, Блиском истоку, Азији, Африци и Латинској Америци.

Московска конференција је током ових 8 година постала ауторитативна и отворена платформа за дискусију о најхитнијим питањима глобалне и регионалне безбедности. У 2018 години више од 850 делегата из 95 земаља света учествовало је на конференцији, укључујући 30 шефова војних одељења, 14 заменика министара одбране и шефова кабинета, представнике 70 истраживачких центара и НВО. У 2019 години број делегата премашио је 1000 учесника из 111 земаља света и 7 међународних организација. Делегације 55 земаља предводили су министри одбране и шефови војних ресора. Све већи број учесника московске Конференције о међународној безбедности потврђује хитну потребу за сталним дијалогом о питањима међународне безбедности и његовом мањку, када је у питању тренутна међународна ситуација у свету.

Међународна конференција коју Русија редовно одржава, има за циљ да у отвореном, искреном, равноправном и слободном дијалогу, у форми дискусија, открива, анализира, објасни и понуди решења за безбедоносне проблеме који се тичу читаве светске заједнице. Наиме, људи у униформи знајући праву вредност мира, могу наћи заједнички језик у решавању најхитнијих питања у области одбране и безбедности.

Савет лидера секција Међународног социјално – политичког покрета
„Руско – Словенско Уједињење и Препород”

22. јун 2021.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal