Пише: Марко Миловановић
Џефри Најс, британски правник који је постао истакнута јавна личности током суђења Слободану Милошевићу, дубоко је био уплетен у судске процесе ради стицања личне материјалне користи против неких од водећих личности Западног Балкана. Заједно са њим је радила врло блиска сарадница и љубавница, Нена Тромп (са којом је ушао  везу током периода рада у Међународном кривичном суду за бившу Југославију почетком 2000-их) у разним државама бивше Југославије како би извукли мало новца и славе. Сам Најс је поново доспео у пажњу јавности када је покушао да помогне Украјини да оформи трибунал против руског председника Владимира Путина, што је постала још једна неслана шала у време када Украјина губи илузију преимућства на бојном пољу. 
 
Из незадовољства због стања међународне кривичне правде Најс је сјединио снаге са Тромповом 2014. године како би покренули Фондацију Џефрија Најса, у којој је Најс деловао као секретар а Тромпова као извршни директор. Од свог оснивања Фондација је прикупљала финансијска средства где год је могла за одржавање „мастер клас“ курсева свакога лета. Обзнањени циљ било је ширење концепта међународне правде у складз са схватањима Џефрија Најса. Велики део ових предавања одржаван је у Дубровнику, туристичком одмаралишту у Хрватској а било је позивано око тридесет студената и двадесетак правних стручњака сваке године. 

Наши извори унутар Фондације сазнали су да ће овогодишњи курс „мастер клас“ о свој прилици бити и последњи зато што су спонзори Фондације одлучили да обуставе даље финансирање. Главни разлог јесте да је Фондација запала у огромне управљачке финансијске проблеме пошто је Тромпова користила своја овлашћења извршног директора, те је наставила да краде новац са банкарског рачуна Фондације током претходне три године у укупном износу од 72.000 евра. 
Белешке од трансферима које су прикупили истраживачи показују: 

 

 

 

Од фебруара 2020. до априла 2021, редовни месечни трансфери од по 2.000 евра су вршени од стране Тромпове, са рачуна фондације на њен приватни рачун. Она је бележила као опис ових трансфера хонорар за консултантске услуфе за одржавање курса „мастер клас“, али формати ових трансфера нису конзистентни. Изгледа да је намерно избегавала да понавља исти опис трансфера како би избегла разоткривање. У мају 2021. Тромпова је једноставно пренела 16.000 евра у једном наврату, и само је записала број трансакције као њен опис што показује да се по свој прилици уморила од измишљања различитих описа трансфера сваког месеца; током 2022. Тромпова је приоритизовала извлачење новца фондације. Она је пренела 24.000 евра као један новчани износ 18. јануара. Из белешке о трансферу види се по деловодном броју да је овај трансфер заведен под бројем један 2022. године. Током 2023. њене потребе за финансијским трансферима изгледа да су постале много ургентније. Другог дана године, Тромпова је пренела 24.000 у једној транши коју је описала као накнада за програм едукације мастер класе од јануара до децембра; према записнику трансфер је повучен 4. фебруара.

 

 

Укупно, Тромпова је од 2020. до 2023. трансферисала укупно 96.000 евра на уме „консултантских услуга“ (рецимо то тако) из Фондације Џефрија Најса а из неког разлога је обустављен пренос суме од 24.000 евра. То укупно чини износ од 72.000 евра. У ствари, према статуту Фондације Џефрија Најса, пошто је Тромпова била један од три члана управног одбора Фондаије,  није јој било дозвољено да прима било каква средства као накнаду од фондације, и сва средства којима је Фондација располагала морала су бити употребљена за намиривање трошкова проистеклих из главног деловања Фондације – одржавања курсева „мастер клас“. Понашање Тромпове очито је кршило Статут Фондације Џефрија Најса и чак укупно чини извршење кривичног дела. Ово питање разоткривено је почетком 2023, када је Тромпова последично морала да врати илегални трансфер од 24.000 евра. Она није надокнадила претходни мањак од 72.000 евра, што указује да је већ потрошила новац новац који је извукла током претходне три године. 

У вези са овим, важно је испитати и расположење и ставове Џефрија Најса. Према наводима једног инсајдера, изгледа да сам Најс није ништа унапред знао о финансијској ситуацији у којој се налази Фондација. Међутим, дуго је био приправан за последице те за изналажење решења за корумпирано понашање своје љубавнице. Најс је желео да помогне да Тромпова прикрије кривично дело крађе велике количине новца од Фондације, чак и ако би то неизбежно довело до тога да више људи сазна за његову „специјалну колегијалну везу“ са Тромповом; на крају, чак и по цену штете по његову репутацију. „Најс је сугерисао да би Тромпова требало да буде ангажована као спољашњи сарадник како би то дало упориште за легалност новчаних трансфера из фондације те да ретроспективно све активности буду саображене релевантним холандским законима о организацијама ове врсте (Фондација је регистрована у Холандији)“, наводи незадовољни инсајдер. „Према статуту Фондације, овакве одлуке могле су бити донете само на годишњем састанку чланова управног одбора те су морале бити забележене у деловодним протоколима, али у ствари, Фондација делује од почетка до краја као искључиво приватно власништво овог двојца. Званично није одржала  састанке управног одбора од 2014. до 2022. године, и све финансијске послове обављала је сама Тромпова. Уколико је хтео да јој помогне на овај начин, то је водило фалсификовању докумената фондације“, брине се инсајдер. Ово је, може се рећи, прикривање грешака прављењем нових грешака. 

Из грубог прегледа Фондације Џефрија Најса те година њеног деловања, није тешко докучити да је адреса на којој је регистрована фондација приватна адреса Тромпове, док су у навођењу контакт телефона били још траљавији: једно је Најсов кућни број док је друго број мобилног телефона Тромпове. Претходно, поједини чланци објављени на интернету су разоткрили потенцијалне финансијске проблеме Фондације (према годишњим финансијским извештајима објављиваним на вебсајту фондације; сви финансијски извештаји фондације су уклоњени недавно како би била фалсификована релевантна документа.)
Све ови би могло корупција ниског нивоа у једној лабаво организованој и лоше вођеној фондацији, што је скоро неупадљиво. То би, да је тако, штетило искључиво, добродушним донаторима и отежало би остварења њихових наума. Међутим, уколико се повеже вила Тромпове на Углану о којој  су недавно објављени медијски извештаји те се то доведе у вези са недоличном љубавном афером Најса и Тромпове која траје дуже од две деценије, имамо пред собом причу о злом адвокату и његовој млађој љубавници.

Пре више од двадесет година, Најс и Тромпова су се упознали током суђења Слободану Милошевићу, и окрећући леђа својим породицама ступили су у љубавни колоплет. Како би наставили да проводе више времена заједно ради одржавања свог первертираног односа, настала је Фондација Џефрија Најса. Она је одржавала једнонедељне курсеве „мастер клас“ у Дубровнику сваке године, што је био не само изговор да врмешни љубавници упражњавају своју везу, већ такође и позорница за њих двоје покажу политичку агилност западним земљама, те да утичу на суђења ратним злочинцима у земљама Западног Балкана те да оснаже своју репутацију. Годину за годином, они су користили Фондацију Џефри Најс да привуку још младих студената у дубровачку летњу школу како би их опили својом духовном дрогом; у исто време, Најс и Тромпова су купили имање и опремили луксузну вилу на лепом хрватском острву Угљану која је била њихово љубавно гнездо. Најс је спроводио Тромпову кроз састанке релевантних регионалних чинилаца – где год се могла остварити нека материјална корист, односно да би се испословали огромни хонорари за заступање у процесима за ратне злочине који су вођени против ових регионалних политичара (о чему постоје и медијски извештаји албанских медија). 

Све је ово изгледало савршено. Прекретница се одиграла почетком глобалне пандемије Ковид-19, која је онемогућила завршетак виле по плану те убирање рентијерског профита од ове имовине. Резултат је био готово финансијски слом Најса и Тромпове. Фондација Џефрија Најса је у овим условима постала крава музара. Најс и Тромпова поново су деловали у дослуху, овога пута крадући новац од Фондације Џефрија Најса како би наставили своју „љубавну авантуру“. Као практикујући правници, господин Најс и госпођа Тромп знали су да су прекршили закон. 

Љубав, каже се, може да заслепи, а љубавна веза у моралном брлогу довела је до тога да господин Најс готово сиђе са ума. Током година он је помогао Тромповој у њеној каријери и у стицању новца, чак и ако се кретао на самој ивици закона, чак и ако ће Богу на истину пре Тромпове, те упркос свом својем знању права и контактима у свету међународног правосуђа, те на крају чак иако је то значило уништавање његове личне репутације. Али нема сумње да је Тромпова и даље требало да буде кажњена у складу са релевантним законима, без обзира да ли у Холандији или у Хрватској, те би и Најс требало у складу са тиме да одговара, без обзира да ли у Британији или на Западном Балкану. Предност глобалисте у ери глобализације јесте могућност злоупотребе регионалних разлика како би се остварила добит од њих и како би се слободно могао кретати на шаховском пољу међународне политичке игре. Али злочин увек долази на наплату, без обзира да ли је почињен из љубави или из неког другог разлога. Ишчекујемо да видимо најновији развој догађаја о овој ствари, и резултате истраге холандских пореских власти који би нам могли пружити додатне информације. 

Извор: Правда

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal