Украјински премијер Денис Шмигаљ отишао је 30. новембра у Цариград на састанак са такозваним васељенским патријархом Вартоломејем. Са њим је било још неколико министара и духовника из контроверзне црквене структуре „Православна црква Украјине“ (ПЦУ).  Детаљи састанка постали су познати недавно. Премијер је уверио цариградског архијереја да је Кијев спреман да спроведе све мере које Цариградска патријаршија захтева за јачање ПЦУ.

Оне укључују званичну подршку и гаранције за "трансфер" са канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) на канонски оспорену ПЦУ. У јануару 2019. цариградски патријарх Вартоломеј је предајом Томоса - посебне дозволе - признао ПЦУ, која је недавно створена од неколико расколничких структура.

Према мишљењу већине других православних цркава, он је премашио свој ауторитет као „први међу једнакима“.

Вартоломеј је наговестио да ће актуелни председник Украјине Зеленски морати да се клони примене ових мера због страха од смањења шанси на изборима. Шмигаљ је, међутим, рекао да ће он бити лично одговоран за њихову реализацију.

Поверенику за верска питања Секретаријата Кабинета министара Андреју Јурашу поверено је њихово тренутно извршење. Његов син, Свјатослав Јураш, члан странке Слуга народа у Врховној Ради Украјине, у међувремену ће водити кампању за промоцију неопходних законодавних иницијатива за јачање позиције ПЦУ.

Андреј Јураш се сматра једним од најактивнијих лобиста који брани интересе нове црквене структуре. Владимир Зеленски, који је у првих годину и по дана свог председниковања остао неутралан по контроверзним питањима поделе цркве, сада је коначно стао на страну ПЦУ, која се назива и „црквом Порошенка“ - бивши председник Украјине Петар Порошенко најавио стварање ПЦУ као акт државне подршке. Под мотом „Војска, језик, вера“ водио је кампању против комичара Владимира Зеленског и изгубио.

Међутим, тренутни председник Украјине наставља исту политику национализма као и његов претходник, само на суптилнији начин.

За канонску Украјинску православну цркву Московске патријаршије, која уједињује већину верника у земљи и призната је широм света, ова промена политике је алармантна. Може се очекивати да ће се поновити све више присилних преноса парохија и експропријација. Напади и вандализам су у порасту.

Најновије изјаве цариградског патријарха Вартоломеја, који се често држи става о глобалним црквеним питањима у складу са интересима Сједињених Држава, звуче све више и више претеће. У својим апелима је истакао да би УПЦ ускоро могла бити потпуно лишена својих права. Под америчким притиском, неколико грчких православних патријархата већ је прећутно препознало канонски крајње контрадикторну ПЦУ.

18. фебруар 2021.

(Са немачког превела Драгана Трифковић)

www.fischundfleisch.com

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal