У Турској је свечано пуштен у рад јединствени пројекат „Турски ток“.

Свечаности пуштања у рад гасовода „Турски ток“ присуствовали су председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Таип Ердоган, министри енергетике Александар Новак и Фатих Донмез као и председник Србије Александар Вучић и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Министар енергетике РФ Новак изјавио је да ће Турски ток зближити Русију и Турску. Новак је изјавио да је енергетска интеракција Русије и Турске у порасту. „Штавише, ово се дешава у свим правцима. Турски ток ће дати значајан допринос развоју таквих односа“, додао је министар.

Турски ток је међународни пројекат гасовода који се протеже дуж дна Црног мора. Дужина му је око 1100 километара и састоји се од два крака. Први је намењен снабдевању руским гасом турских потрошача, други је за снабдевање земаља Јужне и Југоисточне Европе. Капацитет гасовода је 15,75 милијарди кубика гаса годишње.

Раније су шефови држава Русије и Турске одржали разговор затвореног формата, који су трајао сат и по времена.

Главна тема у билатералним разговорима била је отварање „Турског  тока“. Поред тога, два председника су продискутовала о ситуацији у Сирији, Либији, као и о напетој ситуацији у односима између Ирана и САД.

У заједничком саопштењу министарстава енергетике наводи се: „Захваљујући координисаном раду руске и турске стране, снабдевање природним гасом преко Турског тока у Бугарску, Грчку и Северну Македонију већ је започело“.

Отварањем „Турског тока“ Турска је постала гасно чвориште за Европу и тиме изградила посебни позицију. Европа је имала могућност да изгради „Јужни ток“ и повеже се директно енергетски са Русијом, али је такве намере спречила Америка.

За Русију је отварање „Турског тока“ од велике важности. Уз друге енергетске пројекте које гради, Русија постаје енергетска сила. „Турски ток“ отвара Русији нове геополитичке перспективе и спречава могућност стварања конфликта због транзита који иде само у једном правцу, као што је био случај са Украјином.

Русија је у 2019. години завршила два стратешка енергетска пројекта „Снагу Сибира“ који енергетски повезује Русију и Кину као и „Турски ток“ који повезује Русију и Турску.

Читаву церемонију отварања гасовода „Турски ток“ преносила је РТ телевизија:

 

 

8. Јануар 2020

News-Front

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal