Пише: Дејан Мировић

Путиново поређење ДНР, ЛНР и такозваног Косова је изавало нове изливе русофобије и оптуживања Москве да је наводно "поново" издала Србију и Косово и Метохију

 
 

Прећуткује се да Путин никада, па ни у овој изјави такође, није рекао да је Руска федерација одустала од Резолуције 1244 СБ УН, која гарантује да су Косово и Метохија саставни део Србије.

Слично се изјаснио руски судија Скотников 2010. године приликом доношења саветодавног мишљења МСП о Косову (које Путин помиње), а који је истакао важност поштовања Резолуције 1244.

Када овоме додамо да су Путин и Лавров више пута изјављивали да су Косово и Метохија део Србије по Резолуцији 1244 онда долазимо до следећег закључка. Путин и Руска федерација се позивају на ремедијалну теорију сецесије које је усвојио Запад, само да би показали двоструке стандарде или хипокризију Западних влада када се ради о признању такозваног Косова и непризнавању ДНР и ЛНР. Свако ко другачије тврди или не познаје хијерахију међународног права у којој су резолуције СБ УН изнад одлука и мишљења Међународног суда правде, или је још горе, острашћени русофоб који жели да оправда (врло вероватно) увођење нелеганих и неморалних санкција Руској федерацији од стране Србије, можда већ и у време летњих одмора када ће у Београду бити најмање људи.

 

Шта је права позадина ове обрнуте или фалсификоване хијерахије аката у међународном праву или надриправног тумачења, показује и ћутање оних који нападају Путина када се ради о Бриселском и Вашингтонском споразуму.

У тим неуставним споразумима уопште нема Резолуције 1244 или помињања последње бране за улазак такозваног Косова у УН. Односно, данас само Руска федерација и руско руководство бране Резолуцију 1244.

Најмање шта можемо да урадимо када анализирамо Путинову изјаву је да то имамо у виду.

То је правно или системско тумачење Путинове изјаве. Ако јој се одузме контекст у којем је дата, односно доследно поштовање Резолуције 1244 од стране руског председника, онда се може тврдити било шта као што раде русофоби који желе да оправдају санкције Руској федерацији.

27. април 2022.

ИН4С

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal