Напомена: 5. фебруара је заказан протест у Бриселу

Центар за геостратешке студије је разговарао са организаторима протеста о предстојећем догађају

Сара Мелис, портпарол организације "Заједно за слободу" из Белгије, је у организационом одбору протеста заказаног за 5. фебруар у Бриселу

Интервју је водио Патрик Попел, експерт Центра за геостратешке студије из Аустрије

Фото: Сара Мелис на протесту у Бриселу

Због чега ћете протестовати у Бриселу?

Брисел је познат као престоница Европе, уједно и град у којем је смештена Европска унија. Желимо да покажемо да је Европа њен народ, а не само институција која нас више не представља.

Који су конкретни разлози вашег протеста?

Ово је најважније питање од свих. Наша прва велика тема је предстојеће увођење дигиталног, програмабилног евра. Видели смо претходних година како брзо владе прибегавају изузетним мерама које условљавају основна права и слободе. Потпуна дигитализација новца носи са собом огромне ризике. То влади даје превише моћи. Моћ коју јој не можемо поверити, јер су и данас на власти исти они политичари који су нам више пута изнели доказане лажи, окренули становништво једне против других и одузели нам основна права. Почетак враћања дела тог поверења био би да унесемо готовину као средство плаћања у Устав. 1830. није било говора о дигитализацији новца, данас је то неопходно.

Друга тема је инфлација. Инфлацију данас осећају средња класа, радници и финансијски слабији људи. Сви ми попуштамо, а за то је крива политика владе. Ово је резултат вишегодишњег стварања новца. Европа има довољно новца када је у питању спровођење одређених тачака дневног реда као што су енергетска транзиција и рат у Украјини. Друштвена прерасподела није приоритет. Ово је дебата коју хитно треба водити о меритуму, а не лобирању организацијама, као што је WEF, које немају у виду интересе просечног грађанина.

Трећа тема је сагледавање „решења“ сукоба у Украјини, имајући у виду мир. Свака жртва је једна жртва превише, али америчка индустрија оружја диктира дневни ред Европској Унији. Фон Дер Лајен воли да прича ратним језиком, док дипломатија кошта мање новца, а посебно мање жртава. Опет јој је била важнија утопија елите од онога што би заправо донело резултате.

Да закључим, Европска унија уопште није промовисала европску солидарност, само ју је нарушила тако што је само следила агенде лобиста и не позивајући се на заједничке вредности и интересе.

Желимо промену садашње политике. Европска Унија нема демократску подршку за њихову политику. То мора да се мења. Да ли ће Европска Унија и даље моћи да се реформише или ће морати да нестане зависиће од правца којим ће кренути.

Како видите тренутну културу протеста у другим земљама ЕУ? Како ће се све то развијати?

Мислим да све док се политике не мењају и док не буде демократскије и транспарентније реорганизације, а можда је чак и наивно мислити да би то могло да се деси, све више људи ће мењати свој став према ЕУ на критички начин и почети да се прикључује покрету који је настао ових последњих година. У овом тренутку видимо велике протесте против високих цена струје, против дигиталног евра, против последица од вакцинације и још много тога у Западној Европи. Иако мејнстрим медији ово потпуно игноришу, то нам такође даје наду. Време је да сарађујемо сви заједно и да преузмемо Европу од елите, да је вратимо њеним људима.

Какав ће утицај протести имати на изборне резултате? Да ли ће опозиционе странке у будућности доћи до више слојева становништва?

Видели смо резултате у Италији, можда ћемо то видети и у другим земљама. То ће зависити од околности у свакој земљи и од тога колико је систем још увек „демократски“. У нашој земљи верујем да ће националне странке у савезној влади постићи ужасан резултат, због ових последњих година политике, иако се мејнстрим медији свим силама труде да то спрече.

Овде, када изгубе изборе, брзо добијају „унапређење“ у Европској Унији. Баш као што су то урадили Шарл Мишел, Ги Верхофштат, Карел Де Гухт и многи други. То су били политичари за које народ није изгласао на претходним изборима. Они на тај начин лако одлазе тако рећи у пензију преко Брисела.

Генерално, мислим да је најважније прво покренути покрет у народу, ван политичког система. На овај начин можемо људима отворити очи да би видели све лажи медија и и можемо да повећамо групу дисидентских гласова. Ово је битка коју морамо да водимо на многим фронтовима ако желимо да победимо.

Превод са енглеског: Светлана Максовић 

2. фебруар 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal