Шеф спољнополитичког одбора посланичке групе Алтернативе за Немачку (АфД), посланик у Бундестагу Петр Бистрон поручио је да је признање Косова била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини.
Бистрон је у интервјуу за Косово онлајн оценио као неприкладан покушај косовског премијера Аљбина Куртија да Србе прикаже као „вазале Русије“, а Албанце као жртве, додајућу да његов „етноцентрични шовинизам“ не би требало толерисати у Европи.

Како бисте оценили актуелну политичку ситуацију на Балкану?

АфД је изузетно забринута због ескалације насиља. Упркос масовном војном присуству међународне заједнице, конфликтии између косовских Албанаца и Срба нису решени у протекле 24 године. Признање Косова је била грешка, као и једнострана подршка Запада Приштини.

Како оцењујете поступке косовског премијера Аљбина Куртија?

Куртијев покушај да демонизује Србе и прикаже их као вазале Русије, а Албанце на Косову као жртве је неприкладан. Међутим, то одговара уобичајеном наративу у земљама у којима доминирају САД: свако ко стане на пут америчким интересима тренутно се дискредитује као агент Москве. Етноцентрични шовинизам који практикује Курти не би требало толерисати на европској политичкој сцени, а камоли да га подржава било која европска влада.

Која је ваша порука Србима на Косову?

Саветујем уздржаност на протестима и истовремено непопустљивост у политичким захтевима. У праву су. НАТО бомбардовање Југославије било је неправда. Насилно отцепљење покрајине Косово од територије Југославије било је неправда. Нешто што је створено из неправде не може дуго да опстане. Останите доследни. Косово је Србија.

Да ли је и даље могућ наставак дијалога у садашњим околностима? Није ли дијалог пропао јер 10 година након Бриселског споразума Приштина није спровела своје обавезе, пре свега Заједницу српских општина?

У принципу, дијалог је увек могућ. Међутим, дијалог на Косову, под посредовањем ЕУ, може се сматрати неуспехом, јер Приштина споразуме који су постигнути није поштовала и спроводила. ЕУ се још једном показала немоћном. Сасвим је јасно да Срби желе Заједницу српских општина као својеврсног гаранта својих права. Без овог удружења биће тешко водити преговоре. ЕУ мора да смисли нову стратегију и, ако је потребно, прибегне санкцијама. Не може проћи без последица да Приштина десет година одбија да поштује постигнуте договоре, као у случају ЗСО.

Француски председник Емануел Макрон, па и САД, су осудили поступке Приштине и јасно рекли да је само Курти одговоран за нову ескалацију. Зашто Немачка ћути?

Французи имају суштински другачији поглед на Балкан од немачке владе. Французи су против проширења ЕУ на земље Западног Балкана, Немци то гурају, колика год била цена. У Берлину људи често затварају очи пред стварношћу, једноставно игноришући чињенице које се не уклапају у концепт. Свима је јасно да је регион и даље буре барута, а такво је некада изазвало светски рат. Али у Берлину се "бунца" око „смиривања ситуације“. Сада видимо колико је „мирна” ситуација...

Извор: www.kosovo-online.com

9. јун 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal