У Руској Федерацији се данас 10. септембра 2023. одржава јединствени дан гласања. Грађани могу слободно да изразе своју вољу и да изаберу представнике на различитим нивоима власти. Јединствени дан гласања се обично одржава недељом или државним празником како би се обезбедила максимална доступност гласача. Закон у РФ предвиђа организовање и спровођење гласања на изборима и у једнодневном и у вишедневном формату. Тако се у Москви, Московској области и другим регионима ове године избори одржавају три дана заредом – од 8. до 10. септембра, укључујући и јединствени дан гласања.

Ово су први избори у РФ који се одржавају од почетка специјалне војне операције и они укључују допунске изборе за посланике Државне думе, изборе шефова 26 конститутивних ентитета федерације и изборе посланика законодавних (представничких) органа власти у 16 конститутивних ентитета Руске Федерације. Своје кандидате су предложиле 23 политичке партије, а укупан број пријављених учесника премашује 63 хиљаде људи.

Осим тога, избори се одржавају у новим регионима – Доњецкој и Луганској народној републици, Херсонској и Запорошкој области.

Делегација експерата Центра за геостратешке студије надгледа изборе у Москви, Московској области и Доњецкој народној републици. До сада су колеге на терену обишле гласачка места, као и друштвене центре за надзор избора, а имале су прилику да се упознају и са процедуром електронског гласања које је претходних година веома усавршено. Гласачи који су желели да обаве гласање електронским путем, поднели су раније пријаву преко портала државних услуга. На овим изборима је више региона добило право у избору метода и опција гласања, па 25 региона од којих 18 први пут користи могућност даљинског електронског гласања, односно федералну гласачку платформу.

Фото: Избори у Русији 2023

Према речима Александра Брода, члана Савета за људска права при председнику РФ и председнику удружења Независни јавни мониторинг: «Технологија на којој је изграђено електронско гласање нема аналога у свету. Обезбеђује непроменљивост података, поштовање уставних принципа универзалности и једнакости и тајности гласања».

Московљани на текућим изборима бирају градоначелника, као и посланике за Обласну думу. Актуелни градоначелник престонице Сергеј Собјанин је један од кандидата за место градоначелника Москве 2023. године. На тој функцији је од 2010. године и већ је два пута победио на изборима - 2013. и 2018. године. Поред Собјањина, кога кандидује Јединствена Русија, Московска градска изборна комисија је регистровала још четири кандидата, а то су Дмитриј Гусев (потпредседник Државне думе из Праведне Русије), Владислав Даванков (Нови људи), Леонид Зјуганов ( Комунистичка партија Руске Федерације) и Борис Чернишов (ЛДПР).

Фото: Александар Брод

Упркос тешкој ситуацији у зонама војних дејстава јединствени дан гласања одржава се и у новим регионима Руске Федерације. Становници ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области гласају за кандидате за посланике својих законодавних скупштина не само у месту пребивалишта, већ и у 81 региону Русије где су се нашли из различитих разлога.

Према речима Александра Брода украјински и западни медији настављају да шире лажне информације да су бирачка места наводно минирана и објављују лажне информације о току гласања користећи видео материјале из САД. У разговору са њим сазнали смо да су чланови изборних комисија у новим регионима изложени притисцима и застрашивању, што су могли да се увере и активисти за људска права. Господин Брод нам је проследио поруку која му је стигла на телефон са непознатог броја која садржи претње онима који организују изборе у новим регионима и пружају им подршку. Претње се односе на санкције и Хашки трибунал.

Према речима руководиоца Централне изборне комисије Руске Федерације Еле Памфилове на брифингу у информативном центру ЦИК највећа излазност на изборима забележена је у Доњецкој Народној Републици - 74,1 %. Према подацима ЦИК РФ у Херсонској области до сада је на изборима за законодавна тела гласало 62,68% гласача, у ЛНР - 60,99%, а у Запорошкој области - 53,01%.

Фото: Ела Памфилова ЦИК РФ

Највећа излазност на изборима високих званичника у регионима, према ЦИК РФ забележена је у Кемеровској области - 69,39%, Орловском региону - 43,81% и Чукотском аутономном округу - 43,18%.

Највећа изборна кампања у последњих пет година, према тврдњама посматрача из Центра за геостратешке студије, одвија се без озбиљнијих прекршаја. Како су саопштили посматрачи у надзорном центру при Јавној комори Руске Федерације, током једног и по дана гласања добили су 63 позива на телефонску линију и 16 порука путем интернета. Појединачне притужбе су се углавном односиле на проблеме са процедуром гласања, видео надзором и гласањем код куће.

Директор Центра за геостратешке студије Драгана Трифковић, која годинама прати изборни процес у РФ, али и у другим државама, укључиће се у вечерњи програм «Ноћ избора» централних медија РФ да резимира утиске посматрача из ове организације. Према њеним речима: «Руски изборни систем данас је међу најсавременијим, адекватно реагује на све промене које се дешавају у свету и користи дигиталне могућности за своје потребе. Изборна процедура је максимално транспарентна, а еквивалент томе не постоји ни у једној другој држави».

Фото: Драгана Трифковић

Извор: Центар за геостратешке студије

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal