Проблем са Косовом и Метохијом је питање од највећег државног и националног интереса за Србију. Он је директно везан за кршење међународног права и дејства коалиције НАТО држава, у време када су биле на врхунцу своје моћи. Од тада до данас, међународне околности су се драстично промениле. У данашњим условима, амерички пројекат косовске независности је неодржив. Управо из тог разлога САД улажу крајње напоре да ставе тачку на ово питање и приморају руководство Србије преко „бриселске платформе“ да се одрекне своје територије.

Али светски процеси који су у току воде ка рехабилитацији међународног права и косовски сепаратисти губе игру. Иако је већина исламског света била уједињена против Срба за време рата на простору бивше Југославије, НАТО агресија је променила перспективу. Затим су и сами увидели да сукоб цивилизација није само за међурелигијску или међуетничку употребу, већ има општу примену. За време рата у Босни и Херцеговини управо су аутори доктрине „сукоба цивилизација“ довели терористе из Авганистана и других блискоисточних земаља у јединицу „Ел муџахедин“. Када се рат у Југославији завршио, послали су их у Ирак и Сирију да ратују у редовима Исламске државе. Њима су се придружили и радикализовани муслимани са Балкана, које су годинама програмирали у „хуманитарним“ и „верским“ центрима. Највећи проценат (у односу на број становника) бораца са Балкана, у редовима Исламске државе био је са Косова и Метохије, а затим из Босне и Херцеговине. Не треба заборавити и да је сам Бин Ладен, још у време док је био миљеник ЦИА, имао своју мрежу међу Албанцима.

Све што се након тога дешавало на Блиском истоку, од инвазије на Авганистан, Арапског пролећа, уништавања Либије, покретања рата у Сирији и Ираку, довођења на власт „муслиманске браће“ у Египту,  рата у Јемену, покушају покретања рата у Ирану и државног пуча у Турској, Саудијској Арабији, водио је читав исламски свет ка спознаји. Постоје силе које своју снагу и моћ заснивају само на креирању сукоба. Председник Турске Реџеп Ердоган, на јучерашњем митингу који је одржао у знак подршке Палестини, поставио је питање Западу: Да ли ви хоћете рат између крста и полумесеца?

Доктрина „сукоба цивилизација“ јесте пројектована за сукоб хришћана и муслимана у коме би једини победници били они који су осмислили такав пројекат. Тиме би могли да задрже вишевековну светску владавину. Али ово је време историјског прелома. Десило се то да су ствари постале јасне, пре него што је пројекат реализован. Готово читав исламски свет се ујединио против агресије западних сила.

И ту се враћамо на проблем Косова и Метохије. Он и јесте настао захваљујући агресији тих западних сила, а исламски свет је тога врло свестан. Током многобројних посета Блиском истоку, могла сам у то лично да се уверим. Као гост из Србије, била сам свуда добродошла. Без питања и сами домаћини су ми говорили, Косово ће се вратити Србији.

Ипак има и оних који не могу да разумеју због чега већина Срба подржава палестинску страну, када су Срби ратовали са муслиманима у Босни и Херцеговини. Али одговор на то питање управо и лежи у схватању доктрине „сукоба цивилизација“ и томе ко стоји иза ње.

Ко схвата суштину проблема, зна да су и хришћани (посебно православни) и муслимани жртве једне монструозне идеје.

Из тог разлога нису ме изненадиле ни поједине колеге из Турске, које су ми у четири ока рекле: „Жао нам је што смо признали Косово, да сада о томе одлучујемо, никада то не бисмо урадили“.

Како све не би остало на мојим речима, искористила сам прилику на недавној Међународној конференцији да узмем изјаве од колега из Ирака, Палестине и Сирије на тему косовског проблема. Грађани Србије би требало да буду свесни тога да већина људи на Блиском истоку подржава Србију и њен територијални интегритет.

Доктор Абдел Џалил Јасин из Ирака рекао је да је свима у Ираку било тешко када су поделили Југославију и када су одвојили Косово од Србије: „То је био насилни и незаконити акт. То је било мешање НАТО у унутрашње питање Србије. Народ Србије то никада неће заборавити и неће одустати од решавања тог питања, да успостави правду. Све је то било против искрене воље народа који је ту вековима живео заједно са другима. У Југославији су сви живели у миру и међусобно су се уважавали. Ми смо за успостављање правде. Ми смо за успостављње правде, за владавину закона. Људима је то потребно. И док се ви не обједините, вратите своје Косово, никада неће бити мира. Народ ће деценијама тражити повратак своје територије. Ми сви то подржавамо, народи са истока, између осталих и арапски народи, ја представљам народ Ирака и ми то све примамо ближе к срцу јер смо осетили на себи паклене натовске машине које су бомбардовале Ирак. Резулатат тога је преко пола милиона погинулих мирних грађана. Они су поделили Ирак по провинцијама, исто се десило и нама. Због тога ми све то памтимо и знамо на свом примеру. Желимо српском народу да се уједини и биће мира у целом свету“ – напоменуо је др Џалил.

Доктор Рабах Нидал из Палестине одговорио је да међународни империјализам жели да подели државе и да их ослаби: „Када некога слабиш, онда га и контролишеш. Када га слабиш, он је у твојим рукама. И ево шта се сада дешава у свету. Шта се дешава на Косову у Србији, шта се дешава у Украјини, шта се дешава у Палестини, то је једно те исто. У питању је сатанизам. Ја маштом о томе да уопште нема граница на свету, да се све државе отворе једне ка другима и да људи мирно живе“- рекао је др Нидал. На моје питање да ли је Косово за њега као Палестинца део Србије и да ли постоје паралеле у томе како живи палестински народ у својој земљи и како живе Срби на Косову и Метохији, одговорио је: „Да, једнозначно Косово је Србија. Након последњих дешавања у сектору Газе, цео свет је видео и зна како живе Палестинци. Немам више речи. Што се тиче Косова, то је исто“.

Доктор Јасер Алахам из Сирије одговорио је да је за њега питање српског Косова тема која му је блиска због тога што је волео Југославију: „У мојој глави су две вољене земље, Совјетски Савез и Југославија. Мени је жао што се распао Совјетски Савез и такође што су Југославију поделили. За нас Сиријце је српски народ пријатељски, то је народ који ми посебно уважавамо и ценимо. Сиријци подржавају Србе, посебно после агресије која је била 1999. године. После такве агресије која се сручила на Србију, сиријски народ је био и биће уз вас. Што се тиче Косова, ми у Сирији се надамо да ће се вратити на своје место и ми се надамо да ће у том региону бити мира и ће доћи до уједињавања, да ће доћи до правде. Надамо се да ће Срби живети у миру и на високом нивоу. Србија и Сирија слично звуче. Ми вас много волимо и подржавамо и желимо вам вам срећу и успех, Позивамо вас да нас посетите“.

Драгана Трифковић: „Хвала вам много. Ја такође желим да вам предам искрене поздраве у име српског народа. Ми такође много волимо Сиријце и бринемо се за Сирију и веома се поносимо вашом борбом против светског зла, против кога се ви силно борите“.  

Доктор Алахам: „Хвала вам много, ми знамо да српски народ  такође воли сиријски и да је он за правду. Ово је борба за правду, борба свих нас против тероризма коју ви такође водите, као и ми у Сирији“ -  истако је др Алахам.

Ово све треба да увери српски режим да никада не сме да пристане на уцене, насиље и неправду и пристане на уступке по питању српског територијалног интегритета, јер правда нема рок трајања, она је вечна. Из тог разлога како год да се определи званична Србија, то не значи да је то опредељење српског народа, па и свих других народа који сматрају да истина није у сили него у правди. Како радили, тако нам и Бог помогао.

29. октобар 2023. 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal