Заједничка изјава Међународног удружење пријатеља Крима и Црноморског удружење за међународну сарадњу
У Москви је 23. и 24. октобра 2023. одржан Јалтски међународни форум. У главном граду Русије окупили су се представници више од 50 земаља света, како би изразили солидарност и подржку Руској Федерацији у борби са савременим облицима нацизма и колонијализма, као и спремност да развијају разнолике везе са руским Кримом.

На основу резултата форума Међународно удружење пријатеља Крима и Црноморско удружење за међународну сарадњу усвојили су следећу заједничку изјаву:
Униполарна хегемонија САД неумитно се урушава. Ово је објективно тренд са којим Запад категорички не жели да се помири. Држећи се прошлости и покушавајући да води политику диктатуре у свим областима – од међународних односа и економије до културе и спорта, колективни Запад ствара нове проблеме, кризе, покреће локалне ратове и сукобе, покушавајући да поново створи неоколонијални систем потчињавања диктату Вашингтона.

У том светлу треба размотрити хибридни рат који НАТО води на територији Украјине против Русије, увођење режима политичких и економских санкција према низу земаља света, забрану руског језика и образовања на руском, деценијама блокирајући стварање независне палестинске државе, што је довело до ескалације крвавог сукоба на Блиском истоку.

Међутим, већина земаља у свету не жели да следи политику Вашингтона и НАТО блока. Они не намеравају да се придруже антируским санкцијама и индиректном учешћу у војном сукобу у Украјини. У овим земљама расте потражња за суверенитетом и очувањем националног идентитета. Стога учесници форума позивају међународну заједницу да се јавно супротстави политици санкција које је Запад увео другим државама и да упути одговарајуће апеле међународним организацијама, укључујући Светску трговинску организацију (СТО), Уједињене нације (УН) и институције БРИКС-а.

Данас и Русија и Република Крим, као њен саставни део, које су постале авангарда борбе за правичан светски поредак, захтевају широку међународну подршку јавности.
Залажемо се за уједињење свих истински разумних снага у свету, за формирање широког антинацистичког и антиколонијалног фронта.

Уверени смо да је мисија Русије да постане један од организатора кретања суверених народа света путем хармоничног, правичног развоја, мимо формула и правила која намећу неоколонијалисти. Истовремено, ништа мање важно је јачање улоге вишенационалне и мултирелигијске Русије као цивилизацијског центра.

Само заједничка борба за идентитет и равноправност народа може довести до стварања новог света на принципима узајамно корисне сарадње, једнаке и недељиве безбедности.

29. октобар 2023. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal