Пише: Шота Апхаидзе

Северни Кавказ је увек био и остао стратешки важан објекат светске геополитике и геополитичког надметања. Западни политички систем кроз историју Русије жели да дестабилизује Северни Кавказ са циљем да дезинтегрише територијални интегритет државе. Стратегија западних обавештајних служби на Северном Кавказу посебну пажњу посвећује верским и националним факторима.

Улога украјинских обавештајних служби

Негативни догађаји који су се развили недавно у Дагестану изазвали су велико негодовање јавности. Увече 29. октобра на аеродрому Ујташ у Махачкали окупило се око седам хиљада људи. Тражили су да се провере пасоши пристиглих путника како би међу њима нашли Израелце. Ово је још један акт саботаже од стране спољних актера и њихових обавештајних служби. Погром аеродрома у Махачкали се може сматрати још једним геополитичким изазовом Русији. Ови догађаји откривају однос геополитичког фактора са унутрашњеполитичким факторима.

Украјина већ неколико година води хибридни рат против Русије, тачније, кијевски политички режим је транзит геополитичке саботаже Запада. У Дагестану је веома приметан отисак украјинских обавештајних служби. Конкретно, 72. Центар за инфо-психооперације-ССО (ЦИПСО) Оружаних снага Украјине. Управо је Украјина данас главна одскочна даска Сједињених Држава и Британије за вођење ратова у сајбер простору. ЦИПСО је област у коју се стално улажу средства за развој деструктивних операција против Москве. Интереси Кијева немају никакве везе са тим: преко украјинских снага за специјалне операције (ЦИПСО припада овој структури Оружаних снага Украјине), западне земље решавају своје политичке и економске проблеме.

То је, пре свега, извиђачко-субверзивна делатност и информациони тероризам на територији Руске Федерације и у другим земљама. Ако западни ментори ЦИПСО-а добију задатак, онда су запослени у овој структури спремни да изврше саботажу у било којој земљи на свету.

СБУ је, заједно са Мосадом, недавно извела такву диверзантску операцију у Дагестану. Следеће личности биле су медијски руководиоци немира у Махачкали:

Абакар Абакаров је родом из Дагестана. Да би узбуркао ситуацију у републици, користио је телеграмски канал „Јутарњи Дагестан“, као његов уредник.

Абакаров је живео у Одеси од 2016. до 2022. године, где је сарађивао са СБУ, терористичком организацијом Хизб ут-Тахрир ал-Ислами, батаљоном Номана Челебиџихана и Меџлисом кримскотатарског народа. Након почетка СВО-а, Абакаров се преселио у Истанбул, одакле је водио немире који су настали у Махачкали. Администрација Телеграма блокирала је канал Јутарњи дагестански због позивања на немире.

Абакаров има блиске везе не само са СБУ, већ и са екстремистима, радикалима и људима који добијају незаконито финансирање од западних и страних непрофитних организација.

Тимур Талканов, родом из Махачкале, такође је учествовао у вођењу телеграм канала „Јутарњи Дагестан“ као један од организатора погрома. Талканов је 2000. године процесуиран због чланства у илегалним оружаним групама. Постоје информације о његовим везама са терористичком организацијом Хизб ут-Тахрир ал-Ислами. Познато је да је присталица екстремистичких верских ставова и да је регистрован у Министарству унутрашњих послова Дагестана под категоријом екстремизма.

Муждабајев Аидер - је давао упутства Абакарову у Турској. Муждабајев је заменик генералног директора првог кримскотатарског ТВ канала „АТР“, члан Меџлиса кримских татара, редовни учесник и суорганизатор форума „слободне Русије“. Блиско сарађује са СБУ и Мосадом. Подржао је геноцид над Палестинцима. Муждабајев се већ неколико година бави медијском саботажом против Русије, а још 2018. најавио је предстојеће погроме над Јеврејима у Украјини, које је наводно спремала Москва. А управо је он главни творац лажних вести и провокатор, који позива руске Јевреје да беже из земље пре него што буде прекасно.

Абдула Магомедов (Абдула Костекски), бивши шеријатски судија Емирата Кавказа, активно је подстицао погром на аеродрому и позивао на псеудоџихад. Претходно је рекао да се главе могу и треба одсецати, то је исправно, и то и јесте џихад. Костекски од касних 90-их сарађује са западним, турским и катарским обавештајним службама, а сада сарађује са СБУ.

Исраил Ахмеднабијев (Абу Умар Саситлински) је родом из Дагестана који живи у Турској, један од лидера Емирата Кавказа и ватрени присталица ИСИС-а. Он је још један активни промотер немира у Дагестану, који је погром на аеродрому у Махачкали назвао „џихадом“ са циљем дестабилизације републике.

Пре две године Ахмеднабијева су осудили његови други сарадници за проневеру новца добијеног од СБУ. Украјинске обавештајне службе доделиле су Ахмеднабијеву позамашну количину новца. Као прва транша од 500 хиљада долара, иако је тражио милион долара за опремање и слање севернокавкаских милитаната у Украјину, који би се борили у саставу Оружаних снага Украјине против Русије. СБУ је доделила 1 милион Ахмеднабијеву и његовим сарадницима, али задатак није завршен. Главни износ је проћердао неприкладно. Он је дужан СБУ, па према упутству ове структуре љуља чамац у Дагестану.

Улога израелских обавештајних служби

Прилично значајан допринос организовању немира у Дагестану дале су и израелске обавештајне службе. Антијеврејске акције су вештачки изазване у исламској уми (арап. ума значи заједница) на Северном Кавказу. Није случајно што су они почели у Карачајево-Черкезији и Кабардино-Балкарији. У овим субјектима Руске Федерације, поред ТГ канала „Јутро Дагестана“, у организовању протестних акција учествовали су и агенти утицаја Мосада у лику лидера „Адиге Хасе“ и „Черкеског конгреса“.

У вези са овим догађајем, вреди се сетити „Черкеског питања“, као деструктивног пројекта америчке „Џејмстаун фондације“ заједно са Мосадом. Још пре 10 година, израелске обавештајне службе су активно подржавале пројекте за стварање нове државе на Северном Кавказу. Група научника из Израела, под надзором Мосада, почела је да ради на специјалном пројекту „Сценарији за трансформацију Кавказа“ 2012. године. Један од приоритета студије било је „черкеско питање“, које је у последњих 15 година привукло пажњу стручне заједнице у Русији, Турској и државама Јужног Кавказа. У оквиру овог пројекта, у Израелу је специјално креиран Институт за источно партнерство, са седиштем у Јерусалиму. Рад на подизању „черкеског питања“ на ранг суверенитета појединих региона Руске Федерације сада је и даље актуелан за западне обавештајне службе и њихове савезнике у лику СБУ и Мосада. Председник Института је познати израелски политиколог, присталица концепта либералног хиперционизма, Абрахам Шмулевич.

„Черкески пројекат“, као ни „Независна Ичкерија“, нису се остварили захваљујући напорима руских власти. Гледајући најновије процесе у Палестини, нови стратешки план СБУ и Мосада, заједно са западним обавештајним агенцијама, ступио је на снагу у федералним регионима Северног Кавказа са циљем дестабилизације региона.

У савременој историјској пракси већ имамо преседан за информациону саботажу од стране Мосада. Јасан пример за то је опсежна ПР кампања покренута 2008. како би се дискредитовала идеја о одржавању Олимпијаде у Сочију. Институт за Источно партнерство је потом објавио „дирљиви“ чланак „Сви Черкези имају овај бол који шкрипи у срцу“, где су недвосмислено рекли: „Рат у Чеченији ће Москви изгледати као чоколада!“

„Институт источног партнерства“ вештачки покушава да створи политичку нацију „Черкеза“, спајајући у њу све аутохтоне народе Северног Кавказа са изузетком Ваинаха (етничка заједница народа и народности Северног Кавказа: Чечени, Ингуши, Аккинци, Орсткхои и др.), и одмах чинећи овај нови етно-политички производ агресивним – чак и до тачке оружаног сукоба према Русији.

Сада, са територије Украјине, западне обавештајне службе активно покушавају да поново покрену „черкеско питање“, повезано са историјским догађајима од пре 200 година. Они су преформатирали „Сценарије трансформације Кавказа“, али главни центар за реанимацију овог питања и даље остаје у Сједињеним Државама. Питањем Северног Кавказа се традиционално бави Џејмстаун фондација, која блиско сарађује са Институтом за источно партнерство и севернокавкаским исламским радикалима. Џејмстаун фондацију је основао и водио Вилијам Кејси, бивши директор ЦИА-е, а у управном одбору ове фондације били су Збигњев Бжежински и још један бивши директор ЦИА-е Џејмс Вулси. Организатори терористичког напада у Бостону, браћа Царнајев, студирали су у центру који је организовао Фонд за Кавказ заједно са Џејмстаун фондацијом. Џејмстаун фондација је помогла браћи Царнајев да емигрирају у Сједињене Државе.

У пројекат „Независна Чеченија“ уложене су милијарде долара западног и муслиманског капитала. Иако главни циљ – покретање процеса распада Русије и њеног потпуног истискивања са кавкаског геополитичког простора – није постигнут. Глобална стратегија слабљења и стагнације Русије стварањем „контролисаног хаоса“ на Кавказу један је од приоритета западних обавештајних служби.

Борис Абрамович Березовски, који је зарадио колосално богатство на дестабилизацији ситуације у региону Северног Кавказа, учествовао је у пројекту „Велика Черкезија“, у почетку као британски пројекат. У децембру 1999. Березовски је ушао у Државну думу управо као посланик из Карачај-Черкесије. Имао је блиске везе са најутицајнијим локалним кланом у републици. Настале су захваљујући дугогодишњем политичком савезу Березовског и Назира Хапсирокова.

На основу историјских и политичких процеса, черкеска дијаспора на Блиском истоку (Израел, Сирија, Јордан) и израелске обавештајне службе развиле су блиске пријатељске односе.Упркос заједничкој вери, услед низа околности, Черкези су често били у непријатељству са Арапима. Истовремено су развили добросуседске односе са Јеврејима. Многи Черкези су служили у израелским специјалним службама. Међу њима су били изванредни обавештајци, на пример, „Бисер израелске обавештајне службе“ - Амина ал-Муфти. Черкески ресурс Мосад веома активно користи у политичким процесима.

Израелска обавештајна служба је једна од најактивнијих међу главним страним обавештајним службама које делују на Северном Кавказу. Израелски траг у Чеченији први пут је званични представник руководства сепаратистичке Чеченије известио о активностима Мосада у републици јуна 1997.

О томе је изјавио Абусупјан Мовсаев, који је био на челу Службе националне безбедности. Након тога, 1999-2001, у чеченским медијима су се неколико пута појавили извештаји о хапшењима израелских агената на територији републике. У децембру 2001. то је индиректно потврдио Виктор Иљухин, члан руског парламентарног одбора за безбедност. Он је навео да се Мосад бави агентурним обавештајним пословима на територији Чеченије. Од друге половине 90-их, Мосад показује све већу пажњу за ситуацију на Кавказу. Интересовање Израелаца изазвало је почетак „ходочашћа“ у Чеченију исламских муџахедина из целог света, а посебно из арапских земаља. Све обавештајне везе и пројекти израелских обавештајних служби, као стратешких савезника ЦИА и СБУ, и даље представљају озбиљну опасност по безбедност Руске Федерације.

Улога деструктивних либералних медија и њихових идеолога

Што се тиче либералних медија на руском језику, посебно блогера, они су систематски почели да говоре о антисемитизму у Русији, као да су посебно чекали немире на Северном Кавказу. Представници кабинета Алексеја Наваљног, Иља Варламов, Јуриј Дуд, Николај Соболев, Алексеј Пивоваров, Иља Пономарјов, колективно су оптужили Русију за антисемитизам. Ову групу вечитих западњака, поред либералних ставова, повезује и једна велика израелска медијска компанија «Yoola Labs Ltd». Ова компанија промовише и финансира мреже Youtube канала горе наведених блогера који имају за циљ да уздрмају политичку ситуацију у Русији и промовишу деструктивне друштвене процесе.

«Yoola Labs Ltd» је основана 2011. године у Хаифи, Израел. Оснивачи су била четворица имигранта из бившег СССР-а: Артјом Галер, Михаил Шапашњиков, Александар Шапашњиков и Илан Тројановски. Компанија се бави заштитом ауторских права, оптимизацијом канала и њиховом промоцијом на светски познатој Youtube платформи.

«Yoola Labs Ltd» је била ангажована на информационој подршци наводним антисемитским протестима на Северном Кавказу. Задатак је једноставан, дискредитовати имиџ Русије на међународној арени. Украјински, израелски и западни медији изнели су идентичан пропагандни наратив о митском антисемитизму у Русији. Аутор нарације је «Yoola Labs Ltd» у сарадњи са Америчким институтом за предузетништво.

1. септембра 2023. аналитичар Америчког института за предузетништво Леон Арон написао је да би Владимир Путин лоше прошао ако би прибегао омиљеном Стаљиновом методу одржавања власти – позивајући се на антисемитизам и помињући да је Зеленски „Јевреј“. Стручњак Џејмстаун фондације Пол Гобл упозорио је у лето 2023. да ће се на јесен Русија офарбати у боје „црне стотине“ (рус. черносотенцы- збирни назив за представнике екстремно десничарских организација у Русији 1905-1917).

Гобле је антисемитизам назвао тезом пропаганде Кремља да јеврејски председник Украјине води „нацистичку земљу“. Америчке институције су одавно развиле стратегију стварања негативне слике о Русији, руководству земље и друштву, као антисемитском политичком систему, на идеолошком нивоу.

Закључак

Највећи део исламске уме на Северном Кавказу, оних који подржавају Палестину, протестовао је, не слутећи ко стоји иза организације ових акција и ко је манипулисао њиховим верским осећањима. Исламска ума Северног Кавказа свакако има право на исламску солидарност. У вези са геноцидом над Палестинцима, заузели су идеолошки исправан став, али уништавање аеродрома у сопственој републици (стратешки објекат) је тешко кривично дело које нема везе са исламском солидарношћу или исламским џихадом.

Директни организатори и агитатори „псеудо џихада“, који седе у иностранству и позивају исламску уму на неред и џихад, су провокатори. Они су субјективно политички мотивисани и жељни грађанског рата да преузму власт у севернокавкаским републикама. Што се тиче позивања на џихад муслимана Северног Кавказа, шта спречава саме агитаторе да оду у џихад, јер треба да дају пример херојства, а не популизма.

Важно је знати да су се ови догађаји одвијали у позадини посете делегације Хамаса Москви, као и велике пропагандне кампање западних медија у којима се наводи да Кремљ подржава тероризам. Израел и његови савезници САД и Украјина желели су да ову ситуацију пренесу на ниво антисемитизма како би уцењивали Москву, диктирајући убудуће са ким и како ће градити међународна партнерства и где ће деловати као посредник.

Потресајући ситуацију на Северном Кавказу, Кијев није пропустио још једну прилику да покрене грађански сукоб у Русији, сада на верској основи. Што се тиче глобалне стратегије Сједињених Држава, она у односу на Русију остаје иста, једноставно се ситуационо мења и модернизује. Генерална линија стратегије је дефрагментација и територијални распад Русије. Проширивање функционисања деструктивних политичких шема и структура унутар земље, покретање новог масакра на Кавказу.

2. децембар 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal