У последње време пажња света је усмерена на Палестину. Одавно се не говори о осталих осам ратова који бесне углавном у Африци, а на помолу је и девети између Венецуеле и Гвајане, уз обавезно мешање САД. Чак је и “украјински рат“ нестао  са насловних страница и ударних термина глобалних медија. И мање обавештеним људима је јасно ко и зашто куха те “ратне чорбе“.

У међувремену неке државе Латинске Америке настоје да се извуку из канџи тог “кухара“ које је пре сто година наоштрио господин Џон Квинси Адамс (John Quincy Adams), a преузео Џејмс Монро (James Monroe), пети председник САД под паролом “Америка Американцима“, што је и данас познато као “Доктрина Монро“. Она је била упућена пре свега европским државама, колонијалним силама, да немају шта да траже у Латинској Америци која је “наше задње двориште“. Та доктрина је овом подручју донела бројне међудржавне и грађанске ратове, отимање територија, пучеве и војне хунте, убиства председника држава и довођење на власт корумпираних колонијалних управа.

Једна од тих држава је Салвадор који је дошао у центар пажње 2022. године захваљујући радикалним потезима које вуче председник Нађиб Букеле (Najib  Bukele).

Салвадор је мала централноамеричка држава површине 21.041 км2 са 6.803.023 становника, према задњем попису, што је два и по милиона више него 1973. упркос грађанском рату у којем је страдало 75.000, а води се као нестало 8.000 људи. Тај рат је био узрок великог одлива становништва, па се у САД отишло два и по милиона људи који тамо живе, мада је приметан и тренд повратка у земљу.

Зараћене стране биле су Оружане снаге ФАЕС и Фронт Фарабундо Марти за национално ослобођење ФМЛН (Frente Farabundo Marti para la Liberacion Nacional). Tај рат није никад објављен, а завршен је захваљујући посредовању Перуанца Хавијера Переза де Куељара (Javier Perez de Cuellar), тадашњег генералног секретара УН, 16. јануара 1992. године, само дан пре него што ће му се завршити мандат.

ФМЛН је претворен у политичку партију и као главна снага владао (двоопартијски) до 1. јуна 1979, кад је за председника изабран Нађиб Букеле. Букеле је био члан ФМЛН, али су га истерали због његових ставова, па је он основао партију “Нове идеје“ (Nuevas ideas) на изборима победио уз велику подршку бирача. Нађиб Армандо Букеле Ортез (Najib Armando Bukele Ortez) је рођен 24. јула 1981. Мајка му је рођена у Салвадору, а отац је пореклом Палестинац. Најмлађи је председник у Латинској Америци.

Од претходника је наследио најнесигурнију земљу на свету у којој је харало око 70.000 чланова банди које су настале у Калифорнији и који су били организовани као паралелна држава захваљујући слабој и веома корумпираној власти. Бавили су се уценама разних врста, отмицама, рекетирањем, силовањем, трговином људима, дрогом и оружјем, убиствима и сваком врстом непочинстава. Највеће и најпознатије банде су “Мара салватрућа“ (Mara salvatrucha) и „Барио 18“ (Barrio 18). Мара у њиховом жаргону значи група, друштванце, а трућа значи “буди на опрезу“ и “види и шути“, што је и њихова порука становништву исписана на зидовима барака. Они имају цео речник симбола и знакова који им служе за комуникацију. Банда Барио 18 је добила име по улици у близини Авеније Унион у Сан Франциску где је и организована. Ове две банде су у сталном сукобу око поделе територије и плена.

Најцрњи биланс деловања ових банди забележен је 2016. године када је убијено 5.278 људи, просечно 14 дневно. Чаша је преливена 27. марта 2022. године када је за три дана убијено 87 људи. Тада је Букеле увео ванредно стање, прогласио рат бандама и на њих послао 3.000 војника и добро опремљених полицајаца. Раније то није било могуће пошто је полиција због велике корупције и крађе државног новца била на просјачком штапу, па чак, и најчешће, без горива  за возила, а располагала је само застарелом опремом и оружјем. Букеле је раније затражио од парламента да одобри 1,2  милиона за опремање полиције и војске, али је одбијен. Зато је он у парламент увео војску, па је предлог прихваћен, што је омогућило да се набави најсавременија опрема, возила и оружје. Истовремено је почела изградња најсавременијег и најсигурнијег мега затвора у који може да се смести 40.000 преступника. Затвор је завршен за само пола године и почео да прима нове станаре. За релативно кратко време ухапшено је скоро 70.000 преступника, њихових сарадника и осумњичених. Судски процеси трају и већ је пуштено на слободу око 4.000 људи за које је утврђено да су невини. Још увек има неколицина оних који се крију. Акција траје и већ је забележено 365 дана без и једног убиства. Левичари нису задовољни, па су 28 марта организовали протест против хапшења, а преступници су из затвора запретили одмаздом. Букеле је одговорио да ће одмах укинути храну у затвору и да неће моћи да поједу ни зрно риже, па да се види колико ће трајати. После тога је дошло до смираја. До сада је забележено укупно 365 дана заредом без и једног убиства.

Али, није довољно само похапсити бандите да би држава оздравила. Букеле је то одавно схватио, па је почео са реализацијом плана да се уреди инфраструктура, здравство, школство, спорт и унапреде друге области свакодневног живота, а пре свега да се обезбеди финансијска стабилност и независност. Ни од кога ништа није тражио, па тако никоме ништа и не дугује. Због тога је као званичну валуту увео биткоин, што се, упркос неким проблемима, показало као добар и далекосежан потез. Прва званична валута у овој земљи је амерички долар. За рекордно кратко време урађени су многи километри локалних и регионалних путева, обновљено и изграђено много школа и пратећих спортских терена, а ученицима подељени компјутери. На употребу је предата савремена болница и неколико медицинских центара, те регионалних и локалних амбуланти, нови терминал аеродрома Илопанго и хала спортова, а круна тих активности је најсавременија и највећа библиотека са разноврсним садржајима. Има корисну површину од 24.000 м2, 360.000 штампаних и неколико милиона дигиталних књига. Намењена је свим узрастима. Прави храм културе у којем човек може да научи, али и забави се уз најсавременија средства. Посебна пажња је посвећена деци и младима.

Туризам је веома важна грана привреде Салвадора. Плаже привлаче сурфере из целог света, пошто је валовито море прави рај за њих. Ту су и вулкани и многе туристичке руте. Спорт је такође веома важан па ће љубитељи спорта кроз три године добити најсавременији стадион који ће градити Кинези. Букеле је положио камен темељац. У овом објекту ће се осим фудбалских утакмица моћи да организују и такмичења у другим спортовима, али и културне манифестације. А да је Салвадор добар организатор потврђују и недавно одржане спортске игре Средње Америке и Кариба и избор за мис света.

 „Овај рат смо добили пре свега у духовној сфери, па тек онда у материјалној, захваљујући Богу и његовој промисли и помоћи и зато треба да наставимо тим путем“ рекао је приликом једног обраћања народу. У свим својим говорима и наступима на разним местима Букеле увек помене Бога и захвали му се истичући  да је нужно очување универзалних вредности и традиције.

Но, све те битке не значи да је добијен и рат. Зато је Букеле прогласио рат корупцији и наредио да се гради још један затвор за оне за које се утврди да су се бавили корупцијом и крађом државне имовине. Хапшења и одузимање имовине већ су почела. Тако је пре неколико дана на удару био бивши предеседник Алфредо Кристијани (Alfredo Cristiani) којем су одузете луксузне четири куће и викендица које је издавао за хиљаду долара за ноћ, 42 аутомобила, 15 банкарских рачуна и још 145 пословних и стамбених објеката. У међувремену је ухапшено и неколико припадника садашње власти.“Не желим да одем са власти, а да људи кажу он није крао, али је био окружен лоповима“, рекао је приликом покретања те акције.

Салвадор очекују избори следеће године. Зато је Букеле затражио од Сената дозволу да се удаљи са дужности председника на шест месеци како би могао да се посвети предизборној кампањи што му је и одобрено. Ту дужност ће обављати његов лични секретар Клаудија Родригез де Гевара (Claudia Rodriguez de Guevara),`што је најбољи знак да у овој држави институције сада функционишу и да Букеле није диктатор како га оптужују западни медији и невладине организације које се наводно залажу за људска права.

„Мене ваша људска права не занимају уопште. Ни то што говорите. Мене занимају људска права поштених и радних људи, жена и деце, а не делинквената. Ако вам се они толико свиђају водите их себи. Даћемо вам их све два за један“, рекао је у одговору на оптужбе.

Преступници имају право на правично суђење и одређивање заслужене казне. Да би се у корену сасекла ова пошаст осуђеници се изводе на рад, да уништавају надгробна обележја са симболима банди која су претворена у светилишта и места ходочашћа и глорификације злочинаца и злочина, да префарбавају графите и уништавају сва друга обележја која имају било какве везе са криминалним групама.

Пре одласка на паузу у вршењу дужности председника Букеле је наредио да се изврши испитивање свих чланова власти да ли су умешани у корупцијске делатности.

Сада на улицама градова народ светкује, плеше и пева, слободно шета, деца се играју, а родитељи не стрепе да ће их неко отети, или силовати. Људи не  брину како да обезбеде новац за плаћање харача да не би били убијени. Зато и не чуди што прогнозе да ће Букеле поново бити изабран великом већином многи сматрају реалним.

Салвадор је сада најсигурнија земља у Латинској Америци што подстиче прилив инвестиција и развој туризма и привреде у целини. Но,околне земље нису поштеђене ове пошасти, пошто су многи бандити успели да побегну, па их вероватно чека слична борба. У Хондурасу је председник Хиомара Кастро (Xiomara Castro) већ подузела прве кораке. Исто вреди и за Европу, пре свега за Италију и Шпанију  које су на мети ових бандита и у којима настоје да се угнезде. Тако је у фебруару ове године у Барселони ухапшена група од петнаест чланова који су настојали да се укорене и који су почели да регрутују малолетнике. Како препознати чланове ових банди? Тако што је највећи број њих истетовиран од главе до пете, по лицу, па чак и по лобањама обријаних глава. Исцртани су знакови и „амблеми“ групе којој члан припада, симболи који означавају „подвиге“ које су начинили итд. на основу чега се показује ком степену у хијерархији припада члан. Сва наређења се извршавају безпоговорно, а непослушност кажњава смрћу. За пријем нових чланова постоје специјални ритуали кроз које морају проћи и тако доказати да су кадри извршавати сва наређења, па и вршити најгнуснија дела. Из ових организација могуће је изаћи једино у гроб.

12. децембар 2023. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal