У центру Москве у сали Зимска башта хотела „Савој” на Рождественки, 9. децембра је одржан форум Евроазијаца и нових Скита „ВЕЛИКА СКИТИЈА: СВЕТ БУДУЋНОСТИ”.

Манифестација је окупила више од 200 људи - активних, страствених, заинтересованих за просперитет нашег заједничког дома. Међу гостима трибине били су представници власти, свештенства, познате јавне и политичке личности, писци, музичари, уметници, војници са прве линије фронта – сви који сада стварају слику будуће Русије. Вреди напоменути да је карактеристика догађаја био његов међуетнички, мултикултурални приступ. Током догађаја говорили су представници Абхазије, Белорусије, Казахстана, Придњестровља, Србије, Француске, Италије, Грузије, Авганистана и других земаља. Из руских области представљени су нови Скити из Москве, Санкт Петербурга, Калињинграда, Вороњежа, Крима, Дагестана, Башкирије, Астрахана, Ростова, Луганска, Чељабинска, Новосибирска, Краснојарска, Архангелска, Перма, Алтаја, Туве, Јакутије и Владивостока.

Током форума разговарало се о евроазијској култури, скитској естетици, савереном развоју и будућности наше независне цивилизације.

Манифестација је почела уз звуке музичких инструмената маестра Антонија Грамшија, изузетних бакарних карнејских лула, које су гостима дале посебно расположење, спајајући медитативна осећања и стваралаштво са снажном жељом за живом комуникацијом, комуникацијом у корист будућих трансформација.

Сви гости су се у својим говорима сложили да је скитизам јединствена, релевантна и најпогоднија идеја не само за Русију, већ и концепт који може да уједини наш евроазијски простор, а потом оплемени цео свет.

Директор Центра Лав Гумиљов, писац, идеолог Павел Зарифулин: „Са нашом фабриком мисли ми деценијама обликујемо слику будућности! А ова слика су Нови Скити. Само је скитски поглед на свет способан да спасе и преобрази руску цивилизацију. И као прво, спаси човечанство. У златној Скитији биће оличена мисија Русије да спасе свет, коју су прорекли руски старци, велики писци и софиолошки филозофи.

Белоруски политиколог Алексеј Џермант: „Да би била независна цивилизација, Русији је потребна сопствена моћна, жива, аутентична идеја!
Не желимо да идемо западним националистичким путем, кроз непријатељство, ми тражимо кодове који нас спајају. Један од ових кодова је, с једне стране, древни, а са друге стране, футуристички, скитски, евроазијски, уткан је у нашу словенску староруску културу и модерну руску.

Оснивач батаљона „Скиф“ Андреј Полханов: Братство -  оживљава се идеја о скитском свету. И у нашем батаљону смо показали одрживост ове идеје. Овај дух који је присутан – не може се упоредити ни са чим. Скитски свет све нас уједињује. Скитски свет је љубав!“

Депутат Државне думе Руске Федерације, политиколог Олег Матвејчев: „Наследници смо наравно и Европе, наравно и Византије, али у већој мери – Скитије и Велике Степе!“

Депутат Државне думе Руске Федерације Николај Новичков: „Евроазијство, скитска идеја су наши заједнички корени, заједничке вредности. Поента је да морају постојати принципи по којима држава треба да делује и који не би требало да буду у супротности са интересима будућности, садашњости и прошлости. А то је управо евроазијство и скитизам.

Игуман храма Свете Тројице у Чељабинску о. Игор (Шестаков): „Идеја Скитије је за нас најпожељнија. У невероватном споју култура и временског континуума, чини ми се најрелевантнијим".

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије из Србије истакла је да тема Скита може да обједини многе људи који су вештачки раздељени и сукобљени због политике запада. "Читавом свету су потребне нове идеје које ће нас обједињавати у будућности, јер су "идеје" на којима се свет засновао последњих векова у западноцентризму, потрошене. Србима, народу који је близак источном духу, су такође потребне нове и перпсективне идеје. Ми смо са вама". 

Форум је завршен пријатељском вечером. Сваки гост је добио часопис „Нови Скити“, који представља главне векторе деловања покрета и значајне догађаје.

Више детаља на званичним страницама покрета „Нови Скити“:

https://t.me/newrasia
https://vk.com/new_eurazia
https://youtube.com/@NewScythians

Скитско злато је у сваком од нас!

Прес служба покрета „Нови Скити“

11. децембар 2023. 

Извор: www.gumilev-center.ru

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal