Драгана Трифковић за EurAsia Daily

 

Посета Дмитрија Медведева Београду, поводом 75. годишњице ослобађања српске престонице је још једна у низу значајних посета руских државника. За Русију је обележавање овакве годишњице од велике важности, ако узмемо у обзир то да се спроводи ревизија историје при којој западне силе покушавају да ставе улогу СССР у негативан контекст. Тиме желе да оспоре победу Црвене армије у Другом светском рату. Видели смо већ многобројне примере земаља из Југоисточне Европе, које уклањају совјетске споменике.

С друге стране, обележавање 75. годишњице ослобађања Београда има сасвим другачији контекст.

Председник руске владе је у свом говору у Београду изразио поштовање према онима који су погинули за слободу и напоменуо да је важно да не дозволимо ревизију историје, већ да младе генерације учимо да поштују оне који су положили своје животе за слободу. Русија даје добар пример свима како се негује култура сећања.

С друге стране за многе Србе је тема Другог светског рата и даље болна због унутрашњег сукоба који се одиграо и који још увек изазива оштре полемике у српској јавности.

У сваком случају долазак г. Медведева је дошао у правом тренутку. Веома је важно да је он изнео у Београду јасан и недвосмислен став по питању Косова и Метохије и потврдио да је за Русију прихватљиво оно решење које се заснива на међународној резолуцији СБ УН 1244. Постоје стални покушаји да се јавности представи како Русија подржава било које решење, чак и оно које није у складу са међународним правом. Мислим да после јасног става председника Путина, а затим и премијера Медведева, такве спекулације не смеју да постоје. Медведев је изјавио да Русија пружа пуну подршку Србији за очување територијалног интегритета. Претпостављам да се овакве поруке нису превише свиделе председнику Србије, који је свега пре неколико дана изјавио да Косово није део Србије и да је то реалност.

Западне силе покушавају да проведу крају процес стварања независног Косова, а нажалост руководство Србије је до сада већ много учинило на том плану. За нас је веома важан чврст и недвосмислен руски став који је исти као и став већине грађана Србије, а то је да Косово јесте део Србије и по Уставу и по међународном праву.

Било је речи и о економским темама, али мислим да су оне у овом тренутку за Србију у другом плану, због нестабилне економске ситуације у земљи и погрешне економске политике. Ипак ту бих напоменула да је г. Медведев истакао једну врло важну ствар, а то је да руководство било које државе треба да ради у интересу народа који заступа. И да је то гарант очувања добрих српско-руских односа. Поређења ради и председник Трамп је у свом говору у УН истако сличну мисао, да су председници држава дужни да воде политику државних и националних интереса. Мислим да се ту амерички и руски ставови поклапају и да ће то донети нове и квалитетне промене.

 

22. Октобар 2019.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal