Пише: професор Дејан Мировић

Приштина, 4. децембра 2020. ИА Регнум – Пренос система за дистрибуцију електричне енергије на северу Косова и Метохије у руке сепаратиста једна је од последица потписивања Бриселског споразума 2013. године, као и додатног споразума о енергетици у септембру исте године.

Ово је за информативну агенцију Регнум рекао Дејан Мировић, професор међународног права на Правном факултету Универзитета у Косовској Митровици. Подсетимо да према порталу Коссев од 3. децембра, средином месеца, контролу над снабдевањем севера Косова и Метохије, насељеног углавном Србима, преузима компанија КОСТТ, коју контролишу сепаратистичке власти у Приштини.

Од средине децембра, КОСТТ ће почети да ради независно од српског оператера, Електричне мреже Србије, пише косовски портал на српском језику. Ово је једна од фаза трансформације косовске дистрибутивне мреже електричне енергије, како би се интегрисала са албанским оператором ОСТ, подсећа портал.

Мировић је приметио да се у додатном споразуму из септембра 2013. године Србија обавезала да ће помоћи косовском оператеру КОСТТ да постане члан европских дистрибутера електричне енергије (ЕНТСО).
„Потписивањем Бриселског споразума и Допунског енергетског споразума 2013. године, председник Србије Александар Вучић предао је електроенергетски систем у целом јужном српском региону у руке албанских сепаратиста. Потписавши Вашингтонски споразум 2020. године, предао је Американцима језеро Газиводе, где се налази истоимена хидроелектрана, а које се, иначе, делимично налази у централној Србији, у општини Тутин. То му је донело споменик који би албански сепаратисти требало да му подигну у Приштини поред споменика Билу Клинтону. Не знам никога, који би за независност такозваног Косова учинио више од ове двојице“, рекао је Мировић.

Према речима овог стручњака, Срби који живе на северу Косова и Метохије, плаћајући рачуне за струју, од сада ће финансирати квази државу Косово. Поред тога, целокупна инфраструктура, у чију је изградњу Србија улагала средства током бивше Југославије, сада ће бити пребачена на сепаратисте.

„Наши очеви су узимали кредите за изградњу инфраструктуре Косова и Метохије. Изграђена је, на пример, хидроелектрана Газиводе. Још увек враћамо ове кредите, иако је такозвано Косово већ члан Светске банке и Међународног монетарног фонда. Вучић је одлучио да потпише оно што је бивши премијер Војислав Коштуница одбио да потпише 2007. године – Ахтисаријев план.

Када је састављен Ахтисаријев план, нико више није бомбардовао Србију, а Русија је гласала против овог документа у Савету безбедности УН. То само сугерише да разлоге због којих је Вучић пристао на такву издају не треба тражити у спољнополитичким околностима. Њих треба тражити у злочиначком окружењу господина Вучића, у жељи да се по сваку цену обогате и остану на власти“, закључио је Дејан Мировић.

РЕГНУМ

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal