Велики део новца, који припада становницима Србије, садашњи режим је искористио за куповину медија. Тако су по налогу Александра Вучића, новцем Телекома, купљене две телевизије са националном фреквенцијом – ТВ Прва и О2. Српска напредна странка је такође, уз помоћ државног новца из Телекома, купила Курир, и остала издања Адриа медија групе и отворила нову телевизију К1. Тиме су све телевизије са националном фреквенцијом стављене под уредништво Српске напредне странке. Међутим, ни то Александру Вучићу није било довољно па је Српска напредна странка кренула у куповину и локалних и регионалних телевизија и тако смо дошли у ситуацију да се скоро 99% локалних и регионалних телевизија налази у рукама владајућег режима. Иначе, никада ситуација у медијима у Србији није била таква да владајућа странка под својом контролом има скоро све медије и телевизије са националном фреквенцијом и регионалне и локалне телевизије.

Једна од ретких телевизија коју Српска напредна странка није успела да купи је КТВ телевизија и због тога последњих година највећи притисак од свих медија у Србији од напредњачке власти трпи наша медијска кућа.
Притисци полиције, тужилаштва и судства о којима смо делом обавештавали јавност и даље се спроводе без правног основа. У неком од наредних прилога таксативно ћемо набројати кроз шта пролазимо и како напредњачка власт у “Златном добу” покушава од 2012. године да уништи КТВ телевизију која их је све промовисала када нису били на власти и када су им у свим другим медијима била затворена врата.


Поред притисака путем полиције и тужилаштва који се незаконито спроводе од стране челника Српске напредне странке, други вид притиска у виду финансијске опструкције реализује се кроз злоупотребу медијских конкурса и неравноправну расподелу средстава.
Наиме, у оквиру веб апликације Центра за одрживе заједнице може се видети податак да су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама од почетка 2015. до септембра 2020. године за суфинансирање пројеката телевизије Сантос која је у већинском власништву Српске напредне странке, издвојили убедљиво највише новца - чак 73.015 евра. Ситуација није нимало боља ни на локалу па је тако у истом периоду, од 2015. до септембра 2020. године од опредељених 436.618 евра Град Зрењанин пројекте телевизије Сантос подржао са 179.225 евра односно 41% укупних средстава док је телевизији КТВ припало свега 17%. Чак 22% средстава добили су, како су названи на графикону Центра за одрживе заједнице, Курта и Мурта то јест београдски и новосадски медији. Фаворизовање режимских медија од стране града Зрењанина било је и више него очигледно и током прошле године када је телевизија Сантос добила 9 милиона динара, а телевизија КТВ ни један једини динар за суфинансирање пројеката. Ове године, опет по директиви централе из Београда, телевизија Сантос је добила највећи део колача намењеног медијима па јој је тако додељено чак 4.800.000 динара од 10 милиона динара што је 48% опредељених средстава док је телевизији КТВ за реализацију пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Зрењанина у 2021. години додељено само 1% средстава, то јест 100.000 динара. Да појаснимо, током последње две године телевизији Сантос је за улепшавање стварности у корист Српске напредне странке и градске власти додељено 117.447 евра док је телевизија КТВ, по казни, за објективно и истинито извештавање грађана добила свега 850 евра.
Нелогично је да телевизији КТВ не може да прође нити један пројекат када се врло добро зна обим и квалитет програма који телевизија пружа и када се зна ко све добија новац пореских обвезника за реализацију пројеката далеко мањег квалитета од пројеката КТВ телевизије. Међутим, гледаност је оно што не може да се сакрије, а гледаност говори у прилог томе да је телевизија КТВ најгледанија локална телевизија у Србији, чије емисије су изузетно гледане на јутјубу и чије инсерте у својим емисијама користе и националне телевизије.
За сам крај желимо да поручимо челним људима Српске напредне странке да ни овогодишња расподела буџетског новца у области медија неће поколебати телевизију КТВ у објективном и истинитом извештавању о свим битним догађањима јер су истина и храброст изнад свега.

КТВ Зрењанин

24. мај 2021. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal