Током децембра, линија фронта на украјинском ратишту није претрпела значајније промене. Док је наступило затишје на Херсонском и Запорошком фронту, на Доњецком фронту борбе су се водиле великим интензитетом. Непријатељ је био увучен у дуготрајне позиционе борбе на бројним подручјима, упоредиве са летњим позиционим борбама.

Према подацима МО РФ, тренутна линија фронта у Украјини је дужине 815 км.

Користећи подршку: авијације и артиљерије, у сарадњи са оклопним возилима - руске трупе су јуришале на одбрану (упоришта и одбрамбене области) непријатеља у областима и правцима (дуж линије од севера ка југу): Северск, - Соледар, - Покровское , - Артемовск (Бахмут ), - Искусни, - Водјаное, - Клешчејевка, - Курдјумовка, - Торетск, - Маринка, - Угледар.

Шта се догодило: уништавање људства, опреме и наоружања непријатеља на првој линији одбране - артиљеријским и авијацијским ударима, након чега је пешадија уз подршку оклопних возила заузела положаје и очистила их, укључујући и насељена места.

Нанети: артиљеријски и ваздушни удари у дубину одбране Оружаних снага Украјине, уништене су резерве које се могу увући и места концентрације трупа.

Темпо напредовања је и даље спор, од неколико стотина метара до километар дневно, у зависности од бојишта. Неких дана није било никаквог помака. Истовремено, током целог децембра, непријатељ је наставио, да би одвратио нашу офанзиву, да иде у контранападе, без обзира на губитке. Дневни, просечни дневни губици непријатеља износили су, у зависности од интензитета борби – од 150 људи и изнад, убијени и рањени, досезали су понегде и до 300, 400 и 500 људи. Губици руске стране су значајно смањени, достижу ниво од 1 до – 5-7 (за непријатеља) и до – 10, а понекад и више на појединим секторима фронта.

У децембру, руске трупе су успеле да делимично преузму тактичку иницијативу у низу сектора читавог украјинског фронта (углавном на Доњецком фронту) – што може допринети, уз даљи успех, да се иницијатива подигне на виши ниво, не искључујући и стратешки. Противбатеријска борба са руске стране је интензивирана, али до сада није било могуће потпуно сузбити артиљерију и ракетне системе непријатеља.

Непријатељ је активно деловао са својим диверзантско-обавештајним групама (ДОГ) у низу сектора фронта. Скоро све ДОГ су уништене или су претрпеле озбиљне губитке и нису извршиле своје задатке.

Истовремено, у Доњецкој области није било могуће прекинути гранатирање града и суседних територија. Њихов интензитет је и даље на веома високом нивоу, док снаге, средства и могућности за супротстављање непријатељским ударима и даље очигледно нису довољни. Престанак гранатирања је могућ само ако је могуће померити фронт од Доњецке области за 60-70 км, потпуно поништавајући рад непријатељске артиљерије (његов максимални домет је до 35 км) и употребу ракета ХИМАРС и сродних  (до 85 км, гранатирање почиње не ближе од 10 км од фронта, али обично даље). Само у Доњецку, (поред осталих територија ДНР), од 2. до 18. децембра, у гранатирању је погинуо 21 цивил, а 94 је повређено.

Дана 19. децембра, током 305. дана, непријатељ је испалио у ДНР Ст. - 89.650 разне муниције, укљ. Св. - 12 100 јединица ракете МЛРС „Град“, Ст. - 15 700 јединица, 155мм гранате страних система. Оштећено и уништено - 9224 стамбених објеката, 2200 објеката цивилне инфраструктуре, укључујући - 118 здравствених установа, 446 образовних, 857 - објеката социјалног осигурања, 720 - објеката за снабдевање електричном енергијом, водом, грејањем и гасом. Уништена св. - 1100 возила. Убијено за 305 дана - 1094 цивила, укљ. - 132 деце, рањених - 3482 особе.

До сада није било могуће спречити гранатирање пограничних територија Русије, што такође захтева уклањање фронта са руских граница. Дакле, само 18. децембра у Белгородској области једна особа је погинула, а 8 људи је повређено.

У наставку, врло укратко, подсећамо се значајних догађаја током децембра у појединим областима руско-украјинског фронта.

Харков:

Непријатељ наставља да формира харковску ударну групу, која броји најмање 20 хиљада људи. и св. 500 оклопних јединица. И за своју могућу офанзиву и за контранапад на руску офанзиву.

Руске трупе су 20-21. децембра покренуле офанзивну операцију у правцу Купјанска. Још увек је тешко рећи да ли је реч о локалној операцији, или некој већој. Циљ може бити – распарчавање групације Оружаних снага Украјине, приступ насељу Двуречное и реке Оскол, могуће је напредовати до Петропавловке и Купјанска.

Купјанско - Сватовское и Красно - Лимански правац:

Дана 2. децембра, у рејону одбрамбене линије Кременнаја-Сватово, непријатељ је током напада успео да истера руске трупе са прве линије одбране, а даље напредовање непријатеља је заустављено.

У наредним данима децембра, непријатељ је наставио да се полако истискује из упоришта, изгубљени положаји су враћени и непријатељски контранапади су одбијени.

Соледар- Артемовск - (Бакхмут):

Након заузимања Јаковлевке, (до 18. децембра) појавила се озбиљна опасност за непријатеља у Соледару, тешке борбе су настављене у тој области.

Штавише, 16-17. децембра јединице 128. брдске јуришне бригаде, које су покушале да нападну руске положаје у области троугла Јаковлевка-Белогоровка-Веселоје, око 10 км од Соледара, претрпеле су тешке губитке - око 250 убијених и рањених. Претходно, 8. децембра, у руску тенковску заседу упала је јуришна колона 93. „Хладни јар” и 24. бригада, у саставу 8 БМП-2 и 12 оклопних возила. Погинули – Св.40 и рањени – Св. 80 војних ВСУ, оклопна возила уништена.

До 22. децембра, борбе су се водиле у Опитној области, на источној периферији Артемовска.

Настављен је јуриш на Артемовск, током којег је непријатељска људство разбијено. Напредовање иде споро, сада се воде борбе на периферији Артемовска. Непријатељ је стално водио контранападе, који су одбијани. У "Артемовској машини за млевење меса" непријатељ је изгубио преко 10.000 људи (убијених и рањених).

Доњецк смер:

У Маринки су настављене жестоке уличне борбе. До 22. децембра воде се борбе у центру насељ, а ближе западној периферији. Јужно од Маринке, борбе су се водиле у рејону насеља.

Северно од Мариинке, у области: Невелскоје, Певомајское, Водјаноје, Искусни, Клешчејевка, водиле су се борбе за пробијање одбране непријатеља, одбијани су противнапади. До 15. децембра насеље је узето под контролу. 11. децембра почеле су борбе за пробијање непријатељске одбране у рејону Велике Новоселке код Маринке.

Угледар:

Дана 2. децембра, одбијени су непријатељски напади из правца Угледара у правцу Николског. Наредних дана децембра настављене су позиционе борбе у рејону Угледара различитог интензитета.

Запорожје:

Настављени су позициони сукоби.

Херсонски фронт:

Генерално, мир на линији фронта.

У Херсонској области трају казнене операције СБУ против преосталог становништва. У Берислављу су официри СБУ стрељали 20 људи који су сарађивали са Русијом и нису имали времена да се евакуишу.

22. децембра извршен је артиљеријски удар на распоређивање 28. бригаде Оружаних снага Украјине у Херсону, уништене су 4 јединице, погинуло је 6 војника, 11 је повређено.

Оружане снаге РФ:

У циљу јачања моћи Оружаних снага Руске Федерације, Колегијум Министарства одбране Руске Федерације предлаже: формирање Московског и Лењинградског војног округа, армијског корпуса у Карелији, три моторизоване дивизије у саставу Херсонске и Запорошке области.

Реорганизација: - 7 нових моторизованих дивизија, 2 - ваздушно-десантне, 5 - дивизије маринаца на бази постојећих бригада.

Формирати - три управе ваздухопловних дивизија, 8 пукова бомбардера, 6 бригада армијске авијације 5 - артиљеријских дивизија, војне области, чл. велике екипе. У свакој комбинованој (тенковској) војсци постоји мешовито ваздухопловне дивизије и бригаде армијске авијације, која броји 80-100 хеликоптера.

Довођење Оружаних снага Руске Федерације до 1,5 милиона људи, укљ. - 695 хиљада по уговору. Искуство борбе у току СВО добило - Св. 250 хиљада војника Руске Федерације. Св. 20 хиљада људи. уписало се добровољно у Оружане снаге, поред мобилисаних. Св. 100 хиљада војника награђено је војним наградама, 120 људи. добило титулу Хероја Русије.

Од 1. децембра до 22. децембра (21 дан) - Оружане снаге Украјине су изгубиле:

6 авиона, 11 хеликоптера, 102 беспилотне летелице, 8 система ПВО, 261 тенк, борбена возила пешадије, оклопна возила и друга оклопна борбена возила, 276 јединица специјалних и војних возила, 58 артиљеријских топова и минобацача, 29 - ракетни системи за више лансирања (МЛРС),

У заробљеништву је око 10.000 војника Украјине.

Од 30. новембра постојали су подаци о – 35.382 нестала војника Украјине. Ово је поред познатих мртвих. Само организација "Дођи и види" - забележено у Украјини око. 60.000 гробова мртвих украјинских војника.

Озбиљне губитке претрпели су официри Оружаних снага Украјине у области Артемовск (Бахмут), око 250 официра је убијено и рањено за месец дана.

Од 13. децембра постојали су подаци о погибији 1 генерала, 74 пуковника, 125 потпуковника, 196 мајора, 1010 млађих официра Украјине. Укупно - 1.406 људи је нестало. Рањених је 2-4 пута више, у зависности од категорије.

О тешким губицима Оружаних снага Украјине сведочи податак да је само од 1. до 10. децембра у мртвачницу у Чугујеву допремљено 346 тела погинулих, у наредних 10 дана више од 350, углавном из: 92. бригаде, 14. бригаде, 113. бригаде Оружаних снага Украјине. Ово је само једна мртвачница. Стотине тела није уклоњено са ратишта.

У Харковској области само у октобру-новембру кроз здравствене установе прошло је око 600 тела страних плаћеника и инструктора, од чега око 500 Пољака, 70 Американаца.

Погинули или нестали: враћање на бројке губитака Оружаних снага Украјине

Хакери из групе Anarchist Kombatant упали су у преписку начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине, генерал-потпуковника Сергеја Шаптала. Између осталог, у архиви је пронађена потврда са комплетним списком свих „несталих“ војника Оружаних снага Украјине – укупно 35.382 имена. Готово сви су заправо умрли, само њихова тела или нису могла, или намерно нису почела да се износе са бојног поља. Такође, њихове породице неће добити обештећење, јер су „нестали“.

Истина још није потпуна, већ само за морнаре, па чак и делимично. На једном „поморском“ списку има више од 3.000 имена, што је генерално разумљиво, јер је управо 36. бригада МП украјинске ратне морнарице (само ХФ А2802) претрпела највеће губитке у Мариупољу , а затим током битака за Змијско острво, и гомиле разних покушаја слетања у области Херсонске и Запорошке области, „морнари“ су претрпели највеће губитке, а било је и најлакше да их отпишу као "нестале".

Према подацима Министарства одбране Руске Федерације:

До јутра - 22. децембра, Оружане снаге Украјине су претрпеле следеће губитке:

          350 авиона и 188 хеликоптера, 2694 дронова, - на земљи и у ваздуху.

          399 - противваздушни ракетни системи,

          7191 - тенкови, борбена возила пешадије, оклопни транспортери и друга борбена оклопна возила,

          7707 - јединице специјалних и војних возила,

          3700 - топови и минобацачи пољске артиљерије,

          934 - вишеструки ракетни системи.

Остале информације:

6. децембра извршена је још једна размена заробљеника. 60 за 60 . Пребачено у Украјину – 15 официра, 45 редова и наредника и две жене, укључујући 34 људи који се у пролеће предало у Мариупољу. Украјинска страна је ослободила војнике Руске Федерације.

Према новом закону Украјине број 8271, уводи се кривична казна за сваку критику наређења команданата Оружаних снага Украјине. За непослушност - од 3-10 година затвора. Непоштовање наредбе - од 3-7 година, претња или насиље над шефом - од 5-10 година, дезертерство - од 5-12 година, напуштање бојног поља или одбијање употребе оружја - од 5-10 година.

Око 70 војника батаљона „Азов” ускоро ће се појавити пред судом у Доњецку за ратне злочине.

Генерална скупштина УН усвојила је 16. децембра нацрт руске резолуције о борби против глорификације нацизма. За је гласало 120 земаља, 50 против, 10 уздржаних.

У оквиру новог пакета помоћи за Украјину, Немачка ће обезбедити: самоходне топове 18 - 155 мм РЦХ-155, ракете ИРИС-Т, 2 АРВ, 20 оклопних возила Динго, 2 оклопна транспортера, 18 тешких камиона 8к8, 30.000 граната за 40 мм. бацачи граната, 5000 граната 155мм, 4 санитетска возила, 80 камионета, 7 камиона, 90 јединица. опрема против дрона,

Као резултат посете Зеленског Сједињеним Државама 21. децембра, САД су Украјини доделиле редовне пакете помоћи у износу од 1,85 милијарди долара и 850 милиона долара. Испоручује се у првом пакету: Батерија - 4-8 ракета ПАТРИОТ и муниција за њих. Муниција – до ПУ ХИМАРС. 500 - високопрецизне кориговане чауре 155мм. Екскалибур, минобацачи 10-120 мм и 10.000 мина за њих. минобацачи 10-82 мм. минобацачи 10-60 мм. 37 оклопних возила Коугар, 120 оклопних возила ХММВВ, 6 оклопних камиона. Ст. 2700 јединица малокалибарско оружје и бацаче граната. Разна муниција и ракете, мине, оптика, комуникациони системи, панцири. У другом пакету биће испоручене: 45.000-152мм гранате, 20.000-122мм гранате, 50.000-122мм ракете за Град МЛРС, 100.000-125мм тенковске гранате и друга војна опрема, све за опрему бившег СССР-а из магацина земаља бившег Варшавског пакта.

Француска ће Кијеву дати две батерије ПВО система Кротал. Овај ПВО систем кратког домета је пројектован за борбу против ваздушних циљева на малим и средњим висинама до – 6 км. Предато - 6 155мм. вучени топови ТРФ1. У самој Француској остало је -13, од којих је 12 у француским јединицама у Џибутију.

Мароко ће снабдевати Украјину резервним деловима за тенкове Т-72

Пољска ће испоручити ПВО систем С-125 Нева.

Енглеска ће испоручити - 125 противавионских топова, десетине радара и опрему за електронско ратовање против дронова.

27 земаља је већ потрошило на Украјину - 97 милијарди долара (скоро 2 руска буџета за одбрану). У интересу Украјине, ради. 500 обавештајних сателита, које предају инфромације овој страни у рату.

Извештај саставио: Владимир Садков, копредседавајући „Савеза официра“, члан Председништва организације „Свесловенски савез“

Сајт Сверуског официрског сабора: оос.su

29. децембар 2022. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal