На Калемегдану је откривено прво обележје у нашој земљи посвећено заједничкој борби Руса и Срба у Првом светском рату. – У средини симбола у облику крста смештен је мотив Светог Ђорђа, заштитника руске армије и победе


Исклесан у граниту крст са бронзаном скулптуром Георгија Победоносца у средишту, биће постављен до 18. септембра, рекао је Михаил Петров, заменик директора фирме, која је направила споменик.

Калемегданска тврђава представља срце Београда, исто оно што је Петропавловска крепост за Петроград или Кремљ за Москву. Перов је за Итар-Тасс рекао да постављање споменика баш на том месту, изнад ушћа Саве у Дунав, има велики значај за руско-српско пријатељство.

Петров је нагласио да предња страна крста неће бити оријентисана на основу стране света, како је то уобичајено, него ће бити окренута према људима, који долазе централном стазом парка . Текст на српском језику биће на лицу крста, а на наличју на руском.

Споменик је направљен у Петрограду на иницијативу Центра националне славе, аутор је петроградски скулптор Алберт Чаркин. У Београду ће у периоду од 17. до 18. септембра бити одржана научна конференција посвећена Првом светском рату.

17. септембар 2014.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. ж

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal