Аустријски огранак Центра за геостратешке студије организовао је 22. јула у Бечу конференцију на тему кршења верских права са посебним освртом на Украјинску православну цркву у контексту актуелних дешавања.

У Украјини, пред очима целе светске заједнице, украјинске власти уништавају Украјинску православну цркву. Ово је заједничка акција режима Зеленског и ПЦУ (Православна црква Украјине), која је под патронатом Цариградске патријаршије, као и самог патријарха Вартоломеја. Храмови су конфисковани, а свештенство Украјинске православне цркве је подвргнуто насиљу и прогону. Сведоци смо насилног заузимања једног од најстаријих центара православног света Кијево-печерске лавре и њених светиња, навели су организатори конференције.

Међународна заједница и заштитници људских права требало би да дају стручну оцену овог еклатантног кршења слободе и људских права, које нас враћа у доба средњовековних погрома на верској основи.

У уводном говору на конференцији истраживач Центра за геостратешке студије из Аустрије, Патрик Попел навео је да је циљ конференције да стручњаци из Аустрије, посебно они који се баве религијским темама, заједно са заштитницима људских права и експертима из других земаља воде дискусију о актуелној теми кршења верских права и дешавањима у вези са прогоном свештенства и верника Украјинске православне цркве.

Антон Егендорфер, магистар теологије и религијских студија из Аустрије говорио је на тему: «Прогон украјинске цркве у контексту глобалног прогона хришћана». Егендорфер је навео да се хришћани прогоне у целом свету, а да у многим случајевима иза њиховог прогона стоје разне групе које подржавају западни центри моћи, што је случај на Блиском истоку. Он је навео да је неверованто то што се дешава у Украјини, да власт на силу одузима црве и манастире од свештеника и верника који су стотинама годинама у њима и додељује их некој новој «прокси» цркви. «Питање је како ће то утицати на будућност, посебно када говоримо о религији», нагласио је Егендорфер.

Протојереј Слађан Васић говорио је на тему: «Утврђивање стања са становишта општеважећег црквеног права». Он је изнео став да је Украјинска православна црква са становништа црквеног права једина регуларна православна црква у Украјини, чије постојање не може бити оспоравано.

Даниел Ковалик Професор хуманитарног права из САД говорио је на тему: «Докази геноцида, украјинско уништавање православне цркве». Ковалик који је недавно боравио у Донбасу, рекао је да је обишао цркве и манастире у овом подручју који су уништени од стране украјинске војске, и да су ови објекти и даље под нападом. Он сматра да је велики проблем то што светски медији игноришу ове чињенице које су документоване. «Рат против етничких Руса, рускојезичног становништва и верника цркве која је под патронатом Московске патријаршије се води од 2014. године и мислим да то можемо да назовемо геноцидом. Мислим да Украјина жели да уништи Русе у Украјини, али не само да уништи етничку групу већ и религијску, а то се зове геноцидом. Запад би требао да буде забринут због геноцида који се спроводи, а уместо тога западни центри моћи то финансирају. Исто се дешава и на Блиском истоку, што сам такође имао прилику да видим у Сирији. Цркве нападају џихадистичке групе које подржава Запад. С друге стране Хезболах је штитио ове цркве. Све то говори о свеобухватном рату који се води против историје, култутре и традиције», закључио је Ковалик.

Протојереј Паисиус Јунг говорио је на тему: «Општа анализа прогона хришћана у Украјини».

«Видимо да се дешава прогон цркве у Украјини. То нам је познато из историје Балкана, онога што се дешавало у Босни и Херцеговини, на Косову и Метохији итд. Проблем са Западом је што он ствара сопствену истину. Али у сваком сукобу увек постоје две стране, и морате слушати обе стране. Али то се више не дешава на Западу», навео је протојереј Паисиус.

Арно Девалеј, адвокат, експерт у области међународног права из Француске говорио је на тему: «Кршење међународног права, случај украјинског прогона верника». Он сматра да се религија у Украјини злоупотребљава за политичку контролу: «Кијев који је под утицајем Запада, врши нападе на Украјинску православну цркву и етничке Русе већ дуги низ година. Они фаворизују патријаршију у Цариграду и желе да прекину везе са Московском патријаршијом из тог разлога. То је између осталог довело и до екалације сукоба и испровоцирало специјалну војну операцију. Ако говоримо о правном аспекту, Украјина крши сопствени Устав и законе јер је обавезна да обезбеди верске слободе у земљи. Такође Украјина крши и Европску конвенцију о људским правима, иако претендује на чланство у ЕУ» истакао је Девалеј.  

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије из Србије говорила је на тему: «Геополитички преглед савременог прогона хришћанства са посебним освртом на прогон православља». Трифковић је истакла да то што се данас дешава у Украјини је део геополитичког сукоба. «Потребно је објаснити како се врши напад на Украјинску православну цркву, по истом моделу као и на Српску православну цркву, иза чега стоје интереси глобалистичких центара моћи, који контролишу и НАТО. Руководство Украјине, које је под спољном управом Вашингтона, насилно покушава да одузме имовину Украјинске православне цркве, спроводи терор над свештенством, као и верницима. САД покушавају да продубе раскол у целом православном свету, а у томе им у многоме помаже Васељенски патријатх Вартоломеј», навела је Драгана Трифковић.

«Као пример уништења православља од стране глобалистичких центара моћи, навешћу чињеницу да је на Косову и Метохији, од стране албанских терориста уништено преко 150 српских цркава и манастира из средњег века у време када је контролу над овом територијом преузео НАТО», закључила је Трифковић.

Данијел Перра, геополитички аналитичар италијанског часописа „Евроазија“ говорио је на тему: «Геополитика и сакрална географија у контексту украјинског сукоба». Перра је навео да постоје многобројни аспекти украјинског сукоба које Запад потпуно игнорише: «Када говорим о Западу, не мислим на географске оквире, већ идеолошке. Читав Запад је под хегемонијом Сједињених Држава и то је простор у коме нема места за све што је сакрално. Верујем да је узрок конфликта у Украјини везан за вестернизацију у којој је толеранција само маска за скривање дубоких форми културног расизма. Европа је данас периферија Запада. Она је покорена не само војно од стране далеког Запада, већ и метафизички. То се дешава и у Украјини, али то смо видели и у Србији која је одвојена од свог метафизичког исходишта, Косова и Метохије. Запад заправо подржава нарко-криминалну државу коју су створилу на Балкану, месту које је један од духовних центара православља. Исто се дешава у Украјини где се права Украјинска православна црква континуирано крше како би се обезбедила доминација Православне цркве Украјине, која је поново западна креација, створена америчким доларима» закључио је Перра. Он је истакао да је најбољи пример тога црква у Тернопилу, коју је благословио патријарх Православне цркве Украјине: «На зидовима ове цркве могу се видети симболи Бандере и батаљона Азов. Парамилетарне војске која је познато по насиљу над људима из Донбаса».  

Учесници конференције закључили су да је потребно наставити дискусију о прогону Украјинске православне цркве као и о проблемима кршења верских права људи. Потребно је упутити апел свим институцијама као и појединцима који се баве заштитом људских права да се позабаве овом темом и да уложе напоре у заштиту верских права људи и спечавање насиља и прогона које се врши над православном црквом, истакли су организатори конференције.

23. јули 2023.

Извор: Центар за геостратешке студије

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal