Иницијатива Центра за геостратешке студије: БЛОКАДА АГРЕСИЈЕ НА ЦРКВУ

Обавештавамо заинтресовану јавност да ће Центар за геостратешке студије прикупљати потписе за подршку иницијативи "Блокада агресије на цркву" у суботу 2. марта од 12 до 15 часова у Београду, Кнез Михаилова улица код Руског цара. Молимо вас да дођете и вашим потписом подржите ову инцијативу. 

Агресивна дејства против православне цркве, као и кршење верских права и слобода, последњих деценија су у драстичном порасту што представља горући проблем међународне заједнице. Документовани су бројни случајеви рушења храмова, њиховог отимања од верника, као и прогона свештенства и верника. Створен је нови механизам мешања у надлежности цркава од стране државних режима и институција, односно кршења законских основа које уређују однос државе и цркве.

Нажалост, уочљиво је да недостају адекватне и правовремене реакције институција, организација и појединаца који се баве заштитом људских права, када је реч о наведеним проблемима. Из тог разлога Центар за геостратешке Студије из Србије покреће међународну иницијативу „Блокада агресије на цркву“ у циљу проналажења одговарајућих механизама за заустављање агресивних дејстава усмерених на помесне цркве и верске заједнице, као и заштиту верских права људи.

Овом приликом скрећемо пажњу на континуирану агресију над верницима Српске православне цркве на Косову и Метохији и посебно забрињавајуће нападе на Украјинску православну цркву и њене вернике.

  1. Кршење права верника СПЦ

- Агресија на СПЦ на Косову и Метохији је у континуираном порасту од доласка међународних снага које су задужене да обезбеде мир. Подсећамо на чињеницу да је у погрому 2004. године на Косову и Метохији спаљено и порушено преко 35 сакралних објеката, а починиоци овог насиља су остали некажњени. Напади на храмове на Косову и Метохији су након тога настављени и евидентирани су многобројни случајеви каменовања цркава, пљачке, напада на свештенике, отимања имовине као и скрнављења српских гробаља.

Власти у Приштини спроводе фалсификовање, проглашавањем православних храмова за католичке (Министарство културе лажне државе Косово недавно је прогласило православну цркву у Горњим Винарицама за католичку и уписало је у списак културне баштине Приштине).

Реакције међународне заједнице изостају.

  1. Забрана и насилно отимање храмова УПЦ

- Насилна дејства која се предузимају против Украјинске православне цркве су еклатантан пример агресије која се врши на цркву и њене вернике. Украјинска Рада је усвојила Закон о забрани Украјинске православне цркве којим се крше међународне норме о слободи вероисповести. Бројни су примери насилног упада у цркве и протеривања свештенства и верника широм Украјине. Такође, против стотине свештеника се воде бројни судски процеси, укључујући и епископе, чланове Светог Синода, који су предмет континуираног институционалног и насилног линча од стране власти, а забележени су и жестоки физички напади. Митрополит Лонгин је недавно претрпео жестоко насиље, којим је озбиљно угрожено његово здравље и живот. Све то ствара још већи конфликтни потенцијал и прети да прерасте у трагедију несагледивих размера.

Реакције међународне заједнице и у овом случају изостају.

*Напомена: Центар за геостратешке студије ће у консултацији са правним тимом започети прикупљање потребне документације о наведеним случајевима агресије на цркву и кршења верских права људи.

Ову иницијативу ћемо упутити:

  1. Савету за људска права ОУН
  2. Организацији за сигурност и сарадњу у Европи
  3. Савету Европе

Са молбом да, унутар оквира својих надлежности, направе одговарајући предлог за сарадњу у вези са покренутом иницијативом.

Он-лајн петицију за подршку иницијативи "Блокада агресије на цркву" можете потписати на следећој адреси: 

https://www.peticije.online/blokada_agresije_na_crkvu

Истовремено обавештавамо надлежне институције да је покренут поступак за промоцију и прикупљање потписа грађана за подршку овој иницијативи у коме ће бити именовани „Амбасадори за заштиту цркве“- јавне личности које ће активно учествовати у кампањи.

Придружите се нашем каналу на Телеграму на следећем линку: 

https://t.me/nasa_vera

Иницијативни одбор:

Драгана Трифковић, генерални директор Центра за геостратешке студије, Србија

Александар Азадган, академик,  главни геополитички саветник Центра за геостратешке студије и виши политички коментатор, САД

Дејан Мировић, професор међународног права, сарадник Центра за геостратешке студије, Србија

Патрик Попел, политички аналитичар, сарадник Центра за геостратешке студије, Аустрија

Лукас Леирош, геополитички аналитичар Центра за геостратешке студије, Бразил

Диогенис Валаванидис, директор Центра за заштиту хришћанског идентитета, Србија

Конрад Рекас, сарадник Центра за геостратешке студије, Пољска

Василијана Мерхеб, црквени аналитичар и теолог, Бугарска

Шота Апхаидзе, директор Центра за исламске студије, Грузија

Никола Милованчев, правник, сарадник Центра за геостратешке студије, Словенија

Арно Девалеј, стручњак за међународно право, адвокат са лиценцом у Паризу и Вашингтону,  Француска

Руслан Панкратов,  политиколог, научни сарадник Института ЗНД – прибалтичко одељење, сарадник Центра за геостратешке студије, Летонија

Центар за геостратешке студије                                                                

У Београду, 26. фебруара 2024.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal