Међународна кампања за подршку иницијативи Центра за геостратешке студије „Блокада агресије на цркву“ започета је 2. марта у Београду. Ова иницијатива има за циљ да скрене пажњу међународне јавности да је православна црква угрожена агресивним дејствима која се против ње спроводе. Кампањи је претходила конференција у Београду под називом „Идентификација фактора који разарају цркву“, која је одржана 30. јануара 2024. у Београду на којој је донета одлука о покретању иницијативе.

Фото: акција у Београду 2. марта 2024. 

На конференцији је установљено да је црква нападнута  и споља и изнутра и да је неопходна енергична реакција како би се спречио геноцид над православним хришћанима. Такође учесници конференције су констатовали да постоје многобројни проблеми који се тичу цркве и кршења верских права људи на које нажалост међународне институције не реагују.

Најкритичнија је ситуација у вази са Српском православном црквом на Косову и Метохији, где су већ годинама учестали напади на цркве и свештенике, уништавају се трагови о присуству СПЦ, врши се брисање историјске истине и сећања предака.

Актуелан је ескалирајући проблем са Украјинском православном црквом која је под жестоким нападом украјинског режима. Украјинска Рада је усвојила Закон о забрани Украјинске православне цркве којим се крше међународне норме о слободи вероисповести. Бројни су примери насилног упада у цркве и протеривања свештенства и верника широм Украјине. Такође, против стотине свештеника се воде бројни судски процеси, укључујући и епископе, чланове Светог Синода, који су предмет континуираног институционалног и насилног линча од стране власти, а забележени су и жестоки физички напади. Митрополит Лонгин је недавно претрпео жестоко насиље, којим је озбиљно угрожено његово здравље и живот.

Са тим у вези прикупљање потписа грађана за иницијативу Блокада агресије на цркву је неопходно како бисмо се заједнички обратили међународним институцијама са молбом да унутар оквира својих надлежности, направе одговарајући предлог за сарадњу у вези са покренутом иницијативом. Центар за геостратешке студије је за подршку овој иницијативи формирао међународни тим који чине стручњаци из Србије, Бугарске, САД, Летоније, Грузије, Бразила, Словеније, Француске и Аустрије.

У Београду је од покретања иницијативе прикупљено близу хиљаду потписа грађана, а такође је формирана и он лајн иницијатива коју сву заинтересовани могу да потпишу у електронском формату. На сајту peticije.onlajn до сада је прикупљено 150 потписа подршке грађана. Овим путем позивамо све заинтресоване да потпишу петицију на следећем линку: https://www.peticije.online/blokada_agresije_na_crkvu

На Косову и Метохији је до сада прикупљено нешто више од хиљаду потписа, а наши грађани који живе у јужној српској покрајини изражавају велику подршку покретању ове иницијативе.

Након тога је у Бечу 8. марта одржан скуп у центру града испред Министарства спољних послова Аустрије и зграде канцелара Аустрије. Учесници скупа су носили транспаренте и фотографије нападнутих цркава на Косову и Метохији и у Украјини. Патрик Попел је изјавио да  „кијевски режим ратује против цркве“. Он је скренуо пажњу на то да је Европа дужна да обрати пажњу на ситуацију са људским правима, посебно са верским правима у Украјини.

Фото: Акција у Бечу 8. марта 2024. 

Такође у главном граду Бугарске је организовано прикупљање потписа за подршку иницијативе и до сада је прикупљено око 200 потписа грађана.  

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије изјавила је да ће ова организација наставити кампању промоције иницијативе и прикупљање потписа, а да ће се затим обратити међународним институцијама које су дужне да реагују на котинуирано кршење верских права људи и организоване нападе на цркву.

11. марта 2024. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal