Информативна служба СНВ Косова и Метохије

На седници Српског националног већа Косова и Метохије, одржаној 09. марта 2024. године у Грачаници, поред организационих питања разматрана је и Декларација коју су учесници недавно одржаног Самита Украјине и држава Западног Балкана у Тирани усвојили.

СНВ изражава забринутост што Председник Републике Србије мимо уставних овлашћења наставља да солира у вођењу спољне политике земље, што за последицу има угрожавање безбедности и суверенитета  како Републике Србије тако и посебно Косова и Метохије.

У потписаној Декларације, између осталог, Србија се придружује осуди "агресије" Руске Федерације на Украјину, подржава понуђену формулу мира председника Украјине, подржава право Украјине за чланство у НАТО, испољава посвећеност и спремност за учешће у истрагама и кривичном гоњењу одговорних у Руској Федерацији за наводне ратне злочине те изражава спремност за учешће у послератном опоравку и обнови Украине.

СНВ сматра да се овако прихваћени ставовима директно угрожава подршка Руске Федерације у Савету безбедности УН на поштовању резолуције 1244 и удаљава Косово и Метохија из државног суверенитета Р. Србије.

Колико је у својим антидржавним активностима далеко отишао говори и чињеница  да је председник Републике Србије потписивањем Декларације здушно бранио суверенитет и територијални интегритет Украјине, избегавајући да се у истом документу заштити и територијални интегритет и суверенитет Републике Србије на Косову и Метохији.

Такође, прихватање да свој потпис, у име Републике Србије стави на Декларацији у којој је првопотписана Вјоса Османи, председница тзв. независне државе Републике Косово (без звездице), као равноправног учесника Конференције, председник Републике Србије је  на  врло смишљен начин „протурио“ пристајање на де факто признавање и заокруживање независности тзв. Косова и „навикавање“ грађана Републике Србије на нови статус ове вештачке творевине и наставио противустване активности који воде ка коначној издаји наших националних и државних интереса!

Овим је председник Републике Србије због својих противуставних  активности, обмана и лажи, коначно изгубио и законски и морални кредибилитете да настави да управља државом и народом.

СНВ позива надлежне државне органе да енергичном применом закона зауставе противуставно и протиивзаконито деловање  Председника Републике  Србије.и његову издају националних и државних интереса и даље угрожавање безбедности и државног суверенитета Републике Србије.

Додатак:

Текст декларације усвојене у Тирани
 
Учесници Самита Украјине и држава Западног Балкана усвојили су у Тирани Декларацију којом се подржава независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине који подразумева међународно признате границе те државе из 1991. године.
 
"Ми, председници Вјоса Османи, Маја Санду, Јаков Милатовић, Стево Пендаровски, Александар Вучић, Володимир Зеленски, премијер Еди Рама, председница Савета министара Борјана Кришто, Николај Денков, Андреј Пленковић, Џон-Марсел Чолаку, окупили смо се у Тирани 28. фебруара 2024. године и издали следећу декларацију:
 
1. Руска ничим изазвана војна агресија на Украјину остаје највећа претња европској безбедности и међународном миру. Овај чин агресије је неприхватљив; то је флагрантно кршење међународног права, укључујуцћи Повељу УН, и злочин против украјинског народа.
 
2. Поновили смо непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница од 1991. године и остајемо посвећени пружању Украјини неопходне подршке за превладавање руског агресорског рата онолико дуго колико је потребно да би се постигао свеобухватан, праведан и трајан мир у складу са Повељом УН и на основу украјинске формуле мира.
 
3. Позивамо целу међународну заједницу да снажно повећа подршку Украјини у њеној текућој борби за слободу, независност и територијални интегритет.
 
4. Оштро осуђујемо намере Руске Федерације да одржи председничке изборе на привремено окупираним територијама Украјине, што представља очигледно кршење међународног права. Истичемо незакониту природу предстојећих избора у Аутономној Републици Крим и граду Севастопољу и на окупираним територијама Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области Украјине.
 
5. Током разговора у Тирани, потврдили смо солидарност са Украјином и њеним народом у њиховој херојској одбрани њихове слободе и наших заједничких вредности и изразили спремност да учествујемо у спровођењу Формуле мира председника Украјине Володимира Зеленског, која је у складу са циљевима и принципима Повеље УН, и да учествује на инаугурационом Самиту мира, обезбеђујући најшире могуће међународно учешће у овом процесу.
 
6. Уверени смо да је руски агресивни рат пуног размера против Украјине показао критичну потребу и кључну важност уједињене и снажне Европе способне да се суочи са глобалним изазовима за мир и просперитет наших народа. Нагласили смо да нас спајају заједничке европске вредности и визија њиховог даљег развоја у оквиру уједињене Европе.
 
7. Поново смо потврдили одлучност да појачамо заједничке напоре како бисмо осигурали даљи напредак и међусобну подршку ка чланству региона Западног Балкана, Украјине, Републике Молдавије и Грузије у Европској унији.
 
8. У потпуности подржавамо право Украјине да изабере сопствене безбедносне аранжмане. Савезници у НАТО-у и земље кандидати похваљују кораке предузете ка њеном будућем чланству у НАТО-у и подржавају Украјину да постане чланица Алијансе чим то услови безбедности дозволе.
 
9. Истакли смо чврсту посвећеност да приведемо правди оне појединце одговорне за злочине агресије, злочине против човечности и друге злочине по међународном праву почињене у вези са агресорским ратом Русије против Украјине, кроз одговарајуће, поштене и независне истраге и кривично гоњење у националном или на међународном нивоу, укључујући кроз рад Канцеларије главног тужиоца Украјине и Међународног кривичног суда како би се осигурало да се оптужбе за ратне злочине и друге међународне злочине у потпуности и поштено истраже независним, ефикасним и чврстим правним механизмима.
 
10. Договорили смо се да сарађујемо и усредсредимо напоре на повратак незаконито и илегално депортоване и присилно пресељене украјинске деце.
 
11. Обавезујемо се да ћемо побољшати наше напоре сарадње у борби против дезинформација, укључујући лажне наративе о рату, и да ћемо остати посвећени борби против хибридног ратовања и изазова  сигурности, доприносећи стабилности и сигурности међународне заједнице.
 
12. Потврдили смо солидарност и подршку Украјини, изразили посвећеност да учествујемо у послератном опоравку и обнови Украјине како бисмо омогућили украјинском народу да обнови своју земљу, ангажујући све релевантне партнере, укључујући приватне компаније и међународне финансијске институције, са циљем обезбеђивања финансијске подршке, инвестиција и знања потребних да би се обезбедила просперитетна будућност Украјине. Истичемо важност деминирања у ширем контексту  Украјине, као кључног почетног корака ка безбедном повратку људи и обнављању привредних и пољопривредних активности.
 
Ми, пријатељи Украјине, потврђујемо чврсто уверење да ћемо само уједињењи моћи да повратимо праведан мир, стабилност и просперитет на европском континенту."

11. март 2024. 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal