Пише: Драгана Трифковић

У српским медијима се последњих дана могло прочитати доста тога о донаторској конференцији за Сирију одржаној у Лондону, али су неке врло важне информације у вези са тим догађајем случајно или намерно изостављене. Организатори конференције били су Велика Британија, Немачка, Норвешка и Кувајт, у сарадњи са Уједињеним нацијама. То је четврта по реду конференција, док су претходне три биле организоване у Кувајту. Медији у Србији су објавили да су се у Лондону састали светски лидери, како би прикупили помоћ за Сирију.

Важно је истаћи да званичници државе Сирије нису били позвани на конференцију у Лондону, нити су организатори конференције показали интересовање да укажу помоћ овој држави у сарадњи са званичним властима. То је наставак политике мешања у унутрашње послове једне суверене државе кроз наводно хуманитарне идеје. Апсурдно је да организатори конференције назову манифестацију „помоћ Сирији“, а да притом уопште не намеравају да координишу са државним институцијама око прерасподеле помоћи. Заправо прикупљена средства ће бити уложена у програме који су сами организатори смислили, а тичу се остваривања следећих циљева: стварања могућности запослења избеглица из ратног подручја у суседним државама, обезбеђивања приступа образовању за избеглице из Сирије, указивање здравствене помоћи људима у Сирији и почетак изградње Сирије када се конфликт заврши.

Драгана Трифковић

Највећи део прикупљених средстава у вредности од 11 милијарди долара у складу са тим ће бити дониран земљама које су прихватиле највише избеглица, а то су Турска, Јордан и Либан. Део новца ће добити невладине организације које треба да спроводе програме. Значи да то није помоћ за Сирију, већ помоћ за околне државе, као и за невладине организације које ће бити ангажоване на остваривању циљева организатора конференције. Притом нејасно је како су западне земље замислиле да „граде“ Сирију без сарадње са властима Сирије и какву поруку шаљу тиме о поштовању међународног права и државних институција. Поред многобројних нелогичности које произилазе, доводе се у питање и праве намере организатора конференције. Познато је да су управо те земље које прикупљају средства за наводну изградњу Сирије, до сада наоружавале и финансирале рушилачке снаге у Сирији. У прилог томе сведочи и говор турског премијера Ахмета Давутоглуа на донаторској конференцији у Лондону, у коме је истакао: „Сви који подржавају Асада чине ратни злочин.“ Таква изјава турског премијера је директан позив на рушење државних институција Сирије и мешање у унутрашњу политику земље. Башар ал Асад је легално изабрани председник државе, коме је сиријски народ дао поверење.

Донаторска конференција за Сирију, Лондон 2016. (Фото: АП)
Донаторска конференција за Сирију, Лондон 2016. (Фото: АП)

Подсетимо се да је руско Министарство одбране изнело доказе и снимке о томе да руководство Турске помаже терористичке структуре „Исламске државе“ у Сирији, као и да је умешано у нелегалну трговину нафтом. С тим у вези, позив на рушење Сирије може се тумачити кроз потребу Турске да заштити своје инвестиције у сиријски сукоб.

Донаторској конференцији за Сирију нису присуствовали ни лидери водећих светских земаља БРИКС-а, као ни представници владајућих структура Руске Федерације, која Сирији указује директну војну помоћ у борби против терориста, и то на позив званичних власти Сирије.

Насупрот томе, премијер Србије Александар Вучић је присуствовао донаторској конференцији у Лондону и саопштио је да је Србија издвојила 500 000 евра за помоћ Сирији. Поставља се питање како се Србија нашла у друштву оних који су умешани у сиријски конфликт са циљем рушења државних структура, и одакле Србији новац да плаћа грешке западних сила. Србија ни на који начин није допринела разарању Сирије, и самим тиме није одговорна за несрећу људи који су напустили своју земљу и кренули да потраже азил у земљама ЕУ. С друге стране, власти Србије смањују плате запосленима и пензије пензионерима, а обавезале су се и на отпуштање 25 000 радника. Економска ситуација у Србији је у катастрофалном стању, земља је презадужена, српска привреда опустошена а незапосленост више него забрињавајућа. У таквим условима је крајње неодговорно да премијер Србије донира средства организаторима конференције, који тиме плаћају своје рачуне.

Донаторска конференција је само још један добро смишљен маркетиншки потез, који има за циљ да представи „хуманитарност и бригу“ оних који су окупљени против Сирије, а истовремено да попуни „фонд“ за дестабилизацију других држава, чији целокупни ресурси још увек нису отети од стране „добротвора“.

6. фебруар 2016. 

Стање Ствари

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. ж

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
info (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
inforussia (@) geostrategy.rs

Youtube kanal