Од свог доласка на место председника САНУ Владимир Костић се у више наврата бавио проблемом Косова и Метохије. И увек, као по правилу, он је доводио у питање целовитост Републике Србије тако што је сматрао, како сам каже, да „Косово није наше“.

И као много пута до сада после оштре реакције јавног мњења председник САНУ се повлачи говорећи да га медији нису тачно пренели, да су му реченице извучене из контекста, играјући по систему топло–хладно, али прорачунато да припреми јавност Србије да се одрекне своје јужне покрајине.

Током свог првог избора за председника САНУ, а да би био изабран рачунајући на гласове академика којима је национално и државно битно, он је говорио да је Косово и Метохија праисконска српска територија. Нажалост, одмах после избора он је окренуо плочу доводећи у сумњу опстанак овог дела територије у оквиру Републике Србије.

Председник САНУ нема потреба да иде далеко, довољно је да чује свог колегу академика Матију Бећковића који логично резонујући каже: „Ако Косово није наше, зашто траже да им га дамо?“.

У своје време некадашњи председник САНУ Јован Цвијић био је вођа српске делегације у Лондону 1913. године на мировним преговорима којима је Србији признато право на такозвану Стару Србију односно Косово и Метохију у оквиру Старе Србије. То право су им признале ондашње велике силе Велика Британија, Аустроугарска, Русија, Немачка и Француска. Некада су се председници САНУ борили да се територија Србије прошири, а ови садашњи желе да је скрате, или боље рећи сунете.

Додуше, ранији председници као што је опет поменути Јован Цвијић, били су цењени у научним круговима и стога је био редовни члан француске академије наука. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ са резигнацијом може да констатује да ће овај садашњи председник САНУ у лику Владимира Костића остати упамћен не по научним публикацијама него по снажном залагању да се Србија одрекне Косова и Метохије, што је противно важећем Уставу Републике Србије.

Уважени академик још говори да је он током бомбардовања 1999. године био на Косову и Метохији. Нешто га нисмо приметили. 

Косовска Митровица

10.01.2021. године                                                                     

Информативна служба Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal