Ирански Институт Ибн Сина из Сарајева, организовао је и ове године вебинар поводом годишњице атентата на генерала Сулејманија, под називом: "Улога генерала Сулејманија у очувању географских и геополитичких граница на Блиском истоку".

Излагачи који су узели учешће на вебинару су:

-Академик, проф. др Џемал Најетовић, декан Правног факултета Универзитата у Травнику
-Др Усама Муртада Ал-Саиди, Универзитет Ал-Нахрејн, Ирак
-Хассан Хеидар Диаб, новинар Вечерњег листа, Загреб
-Мр Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије, Београд
-Мр Мохаммад Хоссеин Аббаси, директор Научноистраживачког института “Ибн Сина” у Сарајеву
-Ибрахим Авдић, политички аналитичар из Сарајева,
-Њ. Е. Расхид Хасанпоур, амбасадор И.Р. Иран у Србији
-Др Изет Биједић, експерт из области геополитике, Сарајево
-Горан Раичевић, војни експерт из Центра за геостратешке студије, Београд 
-Њ. Е. Парвиз Есмаили, амбасадор И.Р. Иран у Хрватској

 

Горан Раичевић, војни експерт Центра за геостратешке студије, истакао је:

"Свет се и даље суочава са, рекао бих никада већим изазовима, ризицима и претњама. Тероризам представља један од најкарактеристичнијих носиоца безбедносних претњи, јер не познаје ни веру, ни нацију, руши све друштвене, историјске, географске и геополитичке тековине, покушава да обесмисли сваки вид процеса превентивног деловања. 

Зашто је то тако? Зашто је борба против тероризма тако комплексна и тешка? Па рекао бих зато што живимо у времену где ништа није како јесте, него како се представи да јесте. У том процесу одлучујућу улогу имају они који тероризам користе као средство за остваривање својих глобалистичких тежњи, они који због тога организују терористичке кампове, врше селекцију, обуку, финансирају тероризам, организују га, а са друге стране декларативно се промовишу као носиоци борбе против истог". 

Раичевић је овом приликом напоменуо да: "Проласком времена не пролази утицај који је генерал Сулејмани имао и оставио у борби против ИСИЛ-а. 

Напротив, његово дело и утицај јачају, наносило је и наноси озбиљне последице протагонистима хегемонизма и још увек бране које је поставио представљају непремостиву препреку светским моћницима у остваривању зацртаних циљева. Један од најконкретнијих потврда овога што сам изнео видимо у дешавањима која су уследила током ове године: конкретно одлука америчког председника Бајдена да повуче војску САД са Блиског истока, и на тај начин барем декларативно оконча ратне игре без граница, истичући да им Блиски исток више не представља стратешки значај. 

Наравно да се ради о тренутној промени стратешких интереса САД, те да је на ту одлуку утицала свеукупна промена геополитичких околности и јачање војне, дипломатске, политичке, економске и сваке друге моћи Русије и Кине. Анализом само овог дела можемо да закључимо да се не доводи у питање да су лик и дело генерала Касема Сулејманија имали са једне стране кључни утицај на промену стратешких циљева САД, као једног од носиоца и извршиоца политике тежње ка светској владавини, а са друге стране улога Касема Сулејманија у борби против тероризма и светских моћника превазилази државне и регионалне оквире и има светски значај.

Поучени искуствима из прошлости, не треба да се заваравамо да је овим рат добијен. Добијена је једна важна битка, зауставио се процес разбијања држава Блиског истока, обезличавања сваког вида националног идентитета (што је само једна од фаза ка стварању Новог светског поретка). 

Ко је и какав је био генерал Сулејмани, видимо управо кроз чињеницу да је представљао кључни фактор у заустављању ових експанзионистичких циљева великих сила и приморао их да промене тактику, дајући времена онима који су остали после њега да се консолидују, припреме и оспособе за изазове који предстоје"- истакао је Раичевић. 

4. јануар 2022. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal