Српски председник Александар Вучић не противи се томе да његова земља продаје муницију посредницима који је испоручују Украјини, пише Фајненшел тајмс што је, додају, знак да се верни балкански савезник Русије окреће ка Западу.

Александар Вучић, указују, традиционално подржава Москву и одбија да се усклади са западним санкцијама Русији након њене инвазије на Украјину у пуном обиму.

Али у промени праваца, српски председник је рекао да је упознат са извештајима америчке владе да је српска муниција преко посредника завршила у Украјини и да не планира да то спречи.

„Да ли је могуће да се то дешава? Не сумњам да би то могло да се деси“, рекао је Вучић за Фајненшел тајмс.

„Шта је алтернатива за нас? Да га не производим? Да га не продам?“

Траса којом се српска муниција усмерава ка украјинском фронту био је кључни фактор у приметној промени пошто су САД, НАТО и ЕУ недавно подржале Србију након што се етничке тензије на Kосову распламсале, тврде троје западних дипломата у региону.

Упитан да ли је то био смишљен корак за добијање одобрења западних престоница, Вучић је рекао да је Београд настојао да се понаша на „неутралан начин“.

„Али ја нисам будала. Свестан сам да би део оружја могао да заврши у Украјини“.

Вучић је признао да хода по жици између Москве и западних сила, али је рекао да неће помоц́и руским ратним напорима.

„Придружили смо се свим резолуцијама УН“, рекао је он позивајући се на изјаве УН у којима се осуђује инвазија Русије на Украјину у пуном обиму.

„Придружујемо се забранама поновног извоза, као што је двострука употреба технологије у дроновима. Нец́емо бити центар за поновни извоз нечега у Русију“.

Он је додао да су прошла времена када је разговарао са руским председником Владимиром Путином на свака три месеца, истичући да није био у контакту са Kремљом вец́ годину дана осим што је примао посетиоце из Москве.

„То се никада раније није догодило“, рекао је.

Амерички амбасадор у Србији Kристофер Хил рекао је за Фањеншел тајмс да је Украјина превазишла свако друго питање у Европи, а посебно на Балкану, где Русија традиционално има примат.

„Украјина је апсолутно критична и налазимо се у тачки где све руке морају да буду на палуби“, рекао је Хил.

„Kада су људи удружени односи постају бољи”.

Снажне везе Србије са Русијом и њен потенцијал да наруши регионалну безбедност довели су до тога да западне престонице заузму блажи став према Београду, саопштила је одбрамбена обавештајна компанија „Јанес“.

„С обзиром на ризик од војне ескалације на северу Kосова, западне владе не желе да ризикују поновни сукоб у Европи“, рекли су аналитичари из „Јанес-а“ Стефано Марас и Инес Гонзалес.

Тај приступ носи ризике, рекла је Енгјелуше Морина, виша научна сарадница Европског савета за спољне односе.

„Kосово је починило сопствене грешке као део процеса – али западњачка индулгенција суштински антизападној спољнополитичкој оријентацији Србије помогла је да се утре пут недавном насиљу“, написала је она.

Вучић је рекао да не очекује искорак на северу Kосова, где је прошлог месеца избило насиље када су локални Срби покушали да бојкотују именовање етничких Албанаца за градоначелнике након оспораваних избора.

ЕУ је поручила Kосову да понови изборе и инсистирала на томе да Срби треба да учествују на изборима и поштују резултат.

Вучић је рекао да би то било немогуће док се не испуне захтеви српске заједнице, попут уклањања тешко наоружаних јединица албанске полиције.

„Онда можемо почети да разговарамо о другим стварима.“

Игор Симић, потпредседник Српске листе, главне политичке странке српске заједнице на Kосову, рекао је да мало верује да ће ти захтеви бити испуњени у скорије време.„Не размишљамо о изборима“.

На домац́ем плану, Вучић мора да се бори и са растуц́им бесом након две масовне пуцњаве пре месец дана у којима је погинуло на десетине људи, углавном школараца.

Серија протеста последњих недеља показала је све вец́е незадовољство јавности деценијском владавином Вучића и његове странке СНС, коју демонстранти виде као све аутократскију и корумпирану.

Председник се повукао са чела странке и планира да формира кровну групу својих савезника, али је рекао да протести не угрожавају стабилност.

Највећи протест, пети у року од месец дана, привукао је у суботу десетине хиљада људи из целе земље у Београд.

Извор: www.danas.rs

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal