Делегација руске "СПЕЦПРЕСС" која прати догађаје везане за специјалну војну операцију (СВО), посетила је 4. децембра Мариупољ како би оценила хуманитарну ситуацију и напредак у изградњи у овом граду. Град Мариупољ тешко је оштећен у нападима Оружаних снага Украјине на цивилне објекте. 

У делегацији су били новинари Федералног политичко-информативног часописа Персона Стране, међу којима и страни дописници из Србије, Исланда и Северне Кореје. 

По доласку у Мариупољ делегација је прво посетила "Јединствени центар за помоћ" и присуствовала достави хуманитарне помоћи коју је прикупио руски Централни спортски клуб Армије (ЦСКА). Акцију „Штит доброте“ испоруку хуманитарне помоћи становницима Донбаса организовало је руководство ЦСКА.

Фотографија: Хуманитарна помоћ ЦСКА (Драгана Трифковић)

Новинари су прегледали садржај хуманитарне помоћи, разговарали са особљем центра и Романом Кудрјавцевим, замеником начелника Федералне аутономне установе Министарства одбране Руске Федерације "Централни спортски клуб Армије", који лично контролише савесно спровођење акције у Мариупољу. 

Роман Кудрјавцев је истакао важност пружања хуманитарне помоћи, пре свега, најугроженијем делу становништва.

„Због војних дејстава многи грађани су остали не само без крова над главом, већ и без основних средстава за живот“, рекао је он. „Неке куће нису потпуно уништене, већ делимично, али зими у њима постаје хладно као и напољу. „Наш задатак је да на неки начин олакшамо живот људима“, рекао је Кудрјавцев.

Заменик начелника ЦСКА упознао је новинаре са чињеницом да се грађани Москве сами јављају и распитују где и како могу да доставе хуманитарну помоћ за Донбас, а да ЦСКА организује прикупљање помоћи и њену доставу у град Мариупољ сваког месеца. 

Након тога, новинари СПЕЦПРЕСС-а су се упознали са напретком рестаураторских радова. Посебно су испитани центар града, пијаца, вишеспратнице и ниске зграде, један број кућа у приватном сектору, као и места историјског и културног наслеђа.

Посетили су стамбени део Мариупоља, који је тешко оштећен гранатирањем украјинске војске. Украјинска артиљерија била је смештена у овом делу где се налазе приватне куће, недалеко од фабрике "Азовстаљ". Према речима жртава, украјинска артиљерија је утихнула тек када је руска авијација напала њене положаје. Сада многе породице живе у трошним и хладним оштећеним кућама. Без хуманитарне помоћи, ове породице не могу да презиме. У моменту посете Мариупољу, температура је била око - 9 степени, али због јаког леденог ветра који је дувао  и високе влаге у ваздуху, осећај је био као да је температура -20. 

Фотографија: Азовстаљ (Алекс Сивов)

Делегација је боравила у разрушеном комплексу фабрике "Азовстаљ" коју су украјинске снаге држале дуго под контролом, а становнике Мариупоља узеле као таоце.  

Фотографија: Драгана Трифковић, Азовстаљ (Алекс Сивов)

Потом су новинари обишли и центар града, који се упркос озбиљном разарању постепено опоравља. У центру града је било доста људи на пијаци где се на привремено монтираним тезгама продаје разна роба. У Мариупољу су до сада изграђени нови путеви, као и нова болница, а грађевински радови су у току у ширем реону града. 

Посета Донбасу завршила се сусретом са народним херојем Руске Федерације и послаником у Државној думи из Републике Чеченије, Адамом Делимхановим, са којим су новинари имали прилику да разговарају о актуелним темама на међународној сцени и дешавањима везаним за СВО. 

Фотографија: Делегација Спецпресс са Адамом Делимхановим

Адам Делимханов награђен је медаљом "херој Русије" 26. априла за велики допринос у Специјалној војној операцији. 

10. децембар 2022. 

Упутнице: 

https://persona-strany.ru/article/strong-press-vyezd-za-pravdu-strong/

 

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal