Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Немачка, као водећа земља ЕУ, реторички се залаже за поштовање демократије, демократских начела и инсистира на остваривању људских права и слобода. Уосталом демократија и људска права су идеологија на којој је колективни Запад на челу са САД, утемељио своју политику након Другог светског рата.  Међутим, данас се отворено доводи у питање позадина такве политике, која је након пада Берлинског зида водила многобројне ратове у име демократије и људских права. Парадоксално звучи и сама идеја отпочињања војне агресије на суверене државе које се налазе хиљадама километара далеко од САД, у име „демократизације“. Милиони жртава таквих ратова остали су ускраћени за основно право, а то је право на живот, и то у име поштовања људских слобода.  Из тог разлога, демократске вредности су данас то те мере злоупотребљене од стране колективног Запада, да оне имају негативну конотацију и асоцирају на агресију, кршење људских права и слобода.

Актуелна дешавања на светској политичкој сцени, све више огољују ове чињенице. У врло кратком року од политике слободног кретања људи и робе, мултикултурализма,  добросуседске политике и поштовања слобода- коју је заступала ЕУ, дошли смо у ситуацију да присуствујемо изградњи нове гвоздене завесе и да постанемо очевици забране кретања људи, укидање руске културе у Европи, забране руских књига, учешћа Руса у спортским, културним догађајима, отвореног милитаризма ЕУ према суседима, политичких уцена и репресија, укидања основних људских права и слобода, забране изражавања, новинарског извештавања, отимања приватне имовине људи итд. Све ове репресије ЕУ не примењује само у међународним односима, већ и над сопственим грађанима. Еклатантан пример је Немачка где су под ударом сви њени грађани који се усуде да мисле својом главом и изразе своје мишљење.

Када о томе говоримо, морамо да узмемо у обзир и чињеницу да Немачка није суверена држава (као ни остале државе чланице ЕУ) и да су представници политичког естаблишмента потпуно отуђени од интереса грађана које заступају. То је основни разлог који све више ово друштво/друштва води у сукоб. Политичка нестабилност и протести грађана присутни су како у Немачкој, тако и у другим земљама ЕУ.

Како би читаоци могли да увиде у којој мери је слобода укинута у ЕУ, навела бих два примера из Немачке у која сам директно упућена, с обзиром на то да је реч о мојим пријатељима и колегама.

Први пример је случај прогона опозиционог политичара из Немачке Петра Бистрона, посланика немачког Бундестага из редова Алтернативе за Немачку и члана Одбора за међународну сарадњу Бундестага. Познато је да се опозициона партија Алтернатива за Немачку залаже за развој добрих односа са Русијом и противи се политици сукобљавања и санкционисања коју спроводи немачко руководство. Такође чланови ове странке успротивили су се укидању основних људских права током пандемије, као и обавезној вакцинацији. Због тога је ова опозициона странка под сталним ударом како медија, које контролише (условно говорећи) немачка власт, тако и институција државе. Многобројни су примери организованих провокација против припадника ове опозиционе партије у Немачкој, од медијског прогона преко организовања протеста испред зграда у којима станују чланови Алтернативе за Немачку, штампања и јавног дељења потерница за њима, до покретања разних неоснованих оптужби пред правосудним органима Немачке.

Фото: Петр Бистрон и Драгана Трифковић

Током марта ове године у Минхену је одржан протест против увођења обавезне вакцинације у Немачкој, којем је присуствовао и немачки посланик Петр Бистрон. Он је на протесту одржао емотивни говор током којег је махао рукама, а минхенско тужилаштво је то препознало као „нацистички подрав“ (злогласни нацистички „зиг хајл“ – поздрав десном руком „од срца ка сунцу“).

Фото: Замрзнути кадар из видеа са скупа у Минхену

Незвисни новинари су прегледали цео видео снимак Бистроновог говора и нису установили ништа осим махања дланом посланика према публици. Направили су исте такве фотографије из замрзнутих кадрова ненамерних покрета руком, водећих политичара међу којима Ангеле Меркел и Олафа Шолца. Међутим то није спречило Бундестаг да, на предлог баварског тужилаштва, одузме имунитет Петру Бистрону. Ова одлука у Бундестагу усвојена је захваљујући гласовима оних владајућих странака које свакодневно оптужују Русију за наводно угњетавање опозиције. Према наводима независних медија у Немачкој, исти тужилац који терети господина Бистрона, 2017. године је одобрио претрес политичара због објаве на друштвеној мрежи:  „Нацисти су се вратили, али сада себе називају антифашистима ”. Суд је у том случају одбацио оптужбе и није казнио политичара, како је то тужилац предложио.

Иза оваквих поступака немачког тужилаштва очигледно стоје намере да се дискредитује свако противљење репресији и званичној политици сукобљавања и санкционисања. Петр Бистрон је често у својим говорима у Бундестагу истицао да је „оптуживање Русије за кршење међународног права лицемерје, с обзиром на илегалну војну операцију НАТО-а против Југославије 1999. године”.

Такође господин Бистрон заступа становиште да је Косово и Метохија неодвојиви део Србије, о чему је више пута говорио у Бундестагу (више о томе читаоци могу да сазнају из интервјуа на следећем линку:

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/350-p-sl-ni-bund-s-g-p-r-bis-r-n-s-v-c-p-n-v-bi-i-u-viru-srbi 

Други пример на који сам хтела да скренем пажњу читалаца је случај немачке држављанке Алине Лип, која се већ годину дана налази у Донбасу и оданде преко доступних платформи извештава јавност о дешавањима директно на терену.  На свом телеграм каналу, Алина Лип је 24. фебруара објавила да Украјина већ осам година убија цивиле у Донбасу. Окарактерисала је то као геноцид над руским становништвом и написала је да људи у Донбасу подржавају руску војну операцију демилитаризације и денацификације Украјине. Након тога Алина је добила оптужницу од немачког правосуђа којом јој прети три године затвора, због извештавања јавности. Они сматрају да то што је Алина објавила као мишљење које је стекла на лицу места, је криминални акт. Како се то може назвати ако не рат против слободе говора? Међутим Немачка држава је отишла и корак даље. Она је запленила новац са Алининог банковног рачуна и блокирала га је. Поред тога блокиран је и банковни рачун Алининог оца, што је потпуно невероватно.

Неколико дана након што је Алина добила оптужницу, главни немачки канал АРД објавио је снимак гранатирања Доњецка и погибије цивила, где су обавестили јавност да руска војска бомбардује цивиле. Међутим то је била лажна вест, јер није руска војска гађала Доњецк, већ украјинска. Наредног дана немачки канал је објавио деманти и извинио се гледаоцима за дезинформацију. Највећи парадокс овог случаја је то да је Алина добила и обавештење од немачког суда да јој није дозвољено да се брани, нити да присуствује суђењу, јер би то узнемирило јавност.

На крају треба споменути и случај новинара и ратног извештача Мануела Оксенрајтера, који је преминуо прошле године у изгнанству, јер је Немачка на основу лажираних доказа подигла оптужницу против њега за тероризам. Оксенрајтер је такође писао реално о дешавањима у зонама конфликта и због тога био прогањан од стране немачких власти и бранитеља „демократије“, што је сигурно утицала на његово здравље и коначно губитак живота.

Више о томе читаоци могу да сазнају из следећих публикација:

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/943-1976-2021

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/993-in-memoriam-1976-2021-zuerst

Да ли из свега наведеног може да се закључи каква је позадина немачке политике и да ли је реч о демократији, тоталитаризму или нечем трећем, читаоци могу сами да закључе. Мени лично као аутору ових редова, ово о чему пишем делује као бацање у заборав Орвелове научне фантастике. Животињска фарма изгледа да и није толико лоше место за живот.

13. јул 2022.

Упутнице:

https://www.kp.ru/daily/27416.5/4615561/

https://reitschuster.de/post/wie-staatsanwaltschaft-und-medien-gemeinsam-rufmord-begehen/

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/350-p-sl-ni-bund-s-g-p-r-bis-r-n-s-v-c-p-n-v-bi-i-u-viru-srbi

https://www.youtube.com/watch?v=dS12ovgRR1A

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/943-1976-2021

https://geostrategy.rs/rs/drustvo/993-in-memoriam-1976-2021-zuerst

https://www.kp.ru/daily/27407.5/4604488/

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal