Људски ланац, 8. октобра, у 13 часова, опколиће Домове парламента у Лондону, УК, како би се супротставио изручењу Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, и позвао америчку владу да одбаци све оптужбе против њега. Међународна федерација новинара (ИФЈ) позива новинарске синдикате, организације за слободу штампе и новинаре да се мобилишу и изразе своју солидарност.

Више од 3.600 људи формираће људски ланац захтевајући Асанжову слободу. Чланови синдиката ИФЈ у Великој Британији, Националне уније новинара (НУЈ), придружиће се скупу. „Криминализовање истраживачког новинарства омогућава сваку другу врсту репресије. Ако се довољно нас окупи да опколимо парламент за неколико недеља, тај процес може бити заустављен“, наводи се у саопштењу НУЈ објављеном за ту прилику.

Протест око британског парламента, који је организовала кампања Не изручујте Асанжа, створиће огроман визуелни симбол одлучности народа да заштити слободу изражавања. Истог дана широм света планирају се акције солидарности са оснивачем Викиликса.

У Француској ће Асанжов комитет за подршку и 37 организација које су потписале ‘Париски апел за Џулијана Асанжа’, укључујући француске подружнице. Sindicat national des novinares CGT (SNJ-CGT) организоваће скуп против Асанжовог изручења и одбрани слободе штампе. ) и Sindicat National des Journales (SNJ). Новинари, синдикалци и лидери удружења састаће се код  Statue Liberte Ile Auk Cignes у 15. арондисману у 14 часова.

У Сједињеним Државама, Асанжов комитет за одбрану одржаће скуп у Министарству правде у Вашингтону, позивајући државног тужиоца Мерика Гарланда да одустане од оптужби против Асанжа у 12 часова. Остали скупови биће организовани широм САД.

У Аустралији, Асанжовој матичној земљи, планирано је неколико акција, укључујући формирање људског ланца који почиње на Princes Bridgeu, Southbank, у Мелбурну у 11 сати.

Поред тога, широм света ће се одржати више од двадесет акција које захтевају ослобађање Асанжа, од људског ланца који окружује парламент у Велингтону на Новом Зеланду, до марша који ће ићи од амбасаде УК до амбасаде САД у Мексику ДФ.

ИФЈ је озбиљно забринут због утицаја Асанжовог даљег притвора на слободу медија и права свих новинара широм света. Покренула је глобалну кампању позивајући америчку владу да одбаци све оптужбе против њега и тражећи од свих медијских синдиката и организација за слободу штампе да подстакну своје владе да обезбеде ослобађање Асанжа. Без обзира на личне ставове, његово изручење ће имати застрашујући ефекат, уз ризик за све новинаре и медијске раднике.

Председник ИФЈ Доминик Прадалије рекао је: „Одлука министра унутрашњих послова Велике Британије да дозволи изручење Џулијана Асанжа била је осветољубива и прави ударац слободи медија. Сви новинари морају подржати Џулијана Асанжа, који им је омогуц́ио да открију ратне злочине америчке војске у Ираку и Авганистан. 8. октобар је време за мобилизацију и изражавање солидарности за одбрану Асанжове слободе као и свачијег права да зна”.

Извор: https://www.ifj.org/actions/ifj-campaigns/free-assange-now.html

7. октобар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal