Институт Шилер организовао је још једну конферцију на тему црне листе коју је објавио Центар за сузбијање дезинформација основан 2021. године под вођством Владимира Зеленског. Овај центар налази се у оквиру Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

Украјина која наводно тежи демократији, актуализовала је праксу  прогона неистомишљеника и прављења спискова „непријатеља“ што је била пракса нацистичке Немачке. Режим Зеленског по налогу САД и НАТО, таргетира и прогони слободномислеће људе широм света називајући их информационим терористима, руским агентима, пропангандистима и сличним именима. Ради се о јавним личностима које се супротстављају наметнутим анти-руским наративима и износе сопствене ставове о сукобу НАТО и Русије.

Руководство независног Института Шилер, налази се такође на црној листи Зеленског, као и многобројни амерички конгресмени, сенатори, официри војске и обавештајних служби, независни аналитичари и новинари. Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије из Србије нашла се на црној листи Владимира Зеленског под оптужбама да шири руску пропаганду због изјава о постојању мреже америчких биолошких лабораторија у Украјини (што је потврдила и Викторија Нуланд у саслушању пред Конгресом), тврдњи да је рат у Украјини почео 2014. године након државног преврата (што је својевремено и Зеленски изјавио) и одбацивања тврдњи о злочину у Бучи који је режиран по сценарију Рачка. Као коментар на то што је укључена на црну листу Зеленског (а од 2014. године у базу података Миротворац која је заправо украјинска листа за ликвидацију), Драгана Трифковић је изјавила:

„Велика ми је част да делим гледишта са слободномислећим људима из целог света који су таргетирани од стране марионетске украјинске власти. Захвалила бих се Институту Шилер на напорима да артикулишемо заједнички ставове против прогона и цензуре који се спроводе.

Парадокс времена у коме живимо је тај да свакодневно слушамо о демократији и људским слободама, у многим случајевима они који изговарају те речи истовремено спроводе прогон и насиље над слободом.

Европа се по том питању највише истиче и практично се вратила у мрачно доба нацизма, када су прављени црни спискови неподобних људи за одстрел, али данас под плаштом демократије. Центар за геостратешке студије из Србије који предводим, је независна невладина организација која окупља слободомислеће људе из разних делова света који своје мишљење не заснивају на грантовима којима их неко плаћа. Поред мејн стрим политике која је у великој мери потпуно отуђена од интереса грађана које заступају, велики проблем су и невладине организације које врше пропаганду и преко којих се спроводи такозвана мека сила. Али оне такође не одражавају ни интересе друштва у Европи нити представљају већински глас Европе. Ове организације покушавају да утичу на јавност и креирају трендове који деградирају опште интресе. Због тога је веома важно да имамо противтежу томе, где Шилеров институт такође има важну улогу, као и сви прави борци за слободу који подржавају ову заједничку платформу. Искрено бих се захвалила колегама из Америке на подржци у томе.

Очигледан пример покушаја убиства слободе говора је случај Џулијана Асанжа који је већ годинама затворен због истина које је изрекао. На овај случај надовезују се и црни спискови, листе за одстрел, на којима смо и ми означени као мете. Ова историја насиља није од јуче и практично траје деценијама уназад, мењајући своје форме. У Европи је кулминирала од времена нестанка баланса након завршетка хладног рата, што се рефлектовало у ратовима на простору бивше Југославије, а данас доживела свој врхунац у Украјини.  Рећи ћу да из српске позиције није тешко уочити шта се дешава, јер имамо искуство хибридних ратова у бившој Југославији, искуство НАТО бомбардовања 1999. године, искуство са санкцијама и црном пропагандом која је била употребљавана против Србије деведесетих година двадесетог века.

Поред тога лично сам више пута посетила Донбас и својим очима се уверила у то шта се дешава на терену. Углавном када је реч о пропаганди, ради се о новинарима који не истражују на терену већ преузимају вести из западних извора, а управо такви и нас покушавају да дискриминишу.

Центар за геостратешке студије је упутио писмо Комитету за људска права УН, Савету Европе, Црвеном крсту и другим хуманитарним организацијама  са апелом да рат у Украјини између НАТО и Русије мора да се заустави и да западно оружје убија цивиле без обзира да ли говоре руским или украјинским језиком. Нисмо добили одговор ни од једне институције.

Говорила сам у Савету безбедности УН недавно о ономе шта се дешавало у Југославији и поредила са тиме шта се данас дешава у Украјини. Паралели је много. Проблем је што је јако тешко довести истину до међународних институција и то мора да се промени. Инсититуције треба да служе народу, а не обрнуто да народ служи институцијама.

Морамо да наставимо нашу борбу против злочина који тако манипулативно од жртава жели да направи кривце, а од злочинаца демократе и спаситеље. То што марионетско руководство Украјине спроводи, по налогу НАТО, је чист тероризам у свом најгорем и најбруталнијем облику, где се шаље порука свима који су спремни да подигну глас против терора, насиља и лажи, да ће бити убијени. Ако не спречимо данас овај тероризам, сутра нећемо бити у прилици ни да покушамо. Људска цивилизација почива на људским слободама и на достојанству које покушавају да нам одузму.

Центар зе геостратешке студије је спреман да настави ову борбу и бићемо захвални свим организацијама и појединцима који деле иста гледишта уколико удружимо снаге у тој борби“.

Последњу конференцију Института Шилер можете да погледате:

7. октобар 2022. 

Упутнице: 

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1110-dr-g-n-rif-vic-g-b-ls-bi-si-r

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1112-dr-g-n-rif-vic-u-s-v-u-b-zb-dn-s-i-un-z-p-dn-ruz-ubi-civil-u-u-r-ini-b-z-r-zli-d-li-ni-g-v-r-rus-i-ili-u-r-ins-i-zi

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1115-ugl-dni-in-l-u-lci-sir-sv-supr-s-vlj-u-s-r-ru-u-r-ins-ih-vl-s-i-n-c-d-bud-n-s-r-ni-n-ciz

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal