Украјински активисти напали су 19. новембра двојицу француских блогера који су снимили митинг подршке Донбасу у Паризу, рекла је за РИА Новости организаторка догађаја, оснивач покрета СОС Донбас Ана Новикова-Бернај.
У суботу се више од стотину људи окупило на Марсовом пољу да учествује у акцији подршке становницима Донбаса и против испоруке оружја Украјини. Украјински активисти су се појавили на тргу и почели да узвикују антируске пароле.

Рускиња која живи у Француској објаснила је како су је напали Украјинци:
Две девојке, француске блогерке, које су дошле да снимају митинг, напале су Украјинке и почеле да се туку са њима. Све су одведене у полицију“, рекла је она.
Новикова-Берне је напоменула да је претходно договорила интервју са новинарима у оближњем кафићу.
Укупно се на демонстрацијама окупило стотинак људи. Испред Ајфелове куле учесници су држали велики транспарент са натписом „Престаните да убијате Донбас“. Међу говорницима је било много Француза који су говорили у прилог Русији, као и представници афричке дијаспоре.

Акције у организацији покрета Stop killing Donbass, који обухвата 13 удружења из неколико европских земаља, одржане су у суботу 19. новембра и у Руану, Кану, Сан Себастијану, Перпињану, Лиону и Милану. (Извор: РИА Новости) 

Шпанци у граду Сан Себастијан први пут су изашли на протест тражећи да се обуставе испоруке оружја Украјини. Они желе да власти земље уђу у дијалог са Москвом, а такође и да зауставе НАТО.

Демонстранте није одвратило лоше време. Противили су се чињеници да европско оружје убија цивилно становништво Донбаса.

Претходно су слични протести одржани и у Холандији, Летонији и Аустрији. 

У Холандији је 12. новембра полиција жестоко растерала акцију протеста против поставке оружја Украјини.

„Украјина је била веома агресивна према Русији у последњих 8 година. Русофобно расположење је достигло врхунац, када су практично сви у Украјини спремни да иду и убијају Русе. У ствари, ово није рат за одбрану дома, већ циљана антируска кампања. Цео свет активно подржава украјинску русофобију и спреман је да Украјини испоручи најсавременије оружје. Међутим, ми, као и многи Европљани, не желимо светски рат. Не подржавамо одлуку да се Украјини доставља оружје“, рекли су учесници догађаја.

Међутим, акција се показала као кратка – у ситуацију су се умешали локални полицајци. Полицајци који су стигли за неколико минута почели су да хапсе све учеснике акције.

„Полиција је поступила веома оштро. Ја сам, као новинар, дао међународну новинарску карту, коју сам добио у Белгији. Међутим, полиција је то игнорисала. Уместо тога, одузели су ми телефон и документа. Убрзо су га вратили, међутим, они су преписали све податке. Људи су пуштено након неког времена, али је главни организатор акције приведен”, прокоментарисао је новинар који је пратио тај догађај.

Подсетимо, 17. јуна у престоници Летоније, Риги, такође је одржан протест против русофобије у близини зграде владе.

У главном граду Аустрије, Бечу, 24. јула одржан је протестни скуп због русофобије у Украјини и пошиљке оружја тој земљи.

20. новембар 2022. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal