Центар за геостратешке студије 28. августа од 13-15 ч. организује конференцију на тему кршења верских права са посебним освртом на Украјинску православну цркву у контексту актуелних дешавања. Конференција ће се одржати у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6 /III. Позивамо заинтересовану јавност и новинаре да присуствују овом догађају и региструју се за овај догађај слањем мејла Центру за геостратешке студије на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

«У Украјини, пред очима целе светске заједнице, украјинске власти уништавају Украјинску православну цркву. Ово је заједничка акција режима Зеленског и ПЦУ (Православна црква Украјине), која је под патронатом Цариградске патријаршије, као и самог патријарха Вартоломеја. Храмови су конфисковани, а свештенство Украјинске православне цркве је подвргнуто насиљу и прогону. Сведоци смо насилног заузимања једног од најстаријих центара православног света Кијевско-печерске лавре и њених светиња», наводе организатори конференције.

«Међународна заједница и заштитници људских права требало би да дају стручну оцену овог еклатантног кршења слободе и људских права, које нас враћа у доба средњовековних погрома на верској основи», сматрају организатори.

На конференцији ће говорити:

Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

Диогенис Валаванидис, председник Центра за заштиту хришћанског идентитета

Дејан Мировић, професор међународног права

Отац Јован Пламенац, свештеник СПЦ

Фра Хјуз, хуманитарац из Ирске, аутор књиге Voices from Donbass

Конрад Рекас, новинар и политичар из Пољске

Атанас Стефанов, православни активиста из Бугарске

Даниел Ковалик, професор хуманитарног права из САД

Спомена Милачић, клинички психолог, заштитник дечијих права

Патрик Попел, политички аналитичар из Аустрије

*обраћања учесника ће бити на српском и енглеском језику

Циљ ове конференције је, према тврдњама организатора, да се јавност у Србији упозна са чињеницама о прогону Украјинске православне цркве, као и да стручњаци из области права, религије, хуманистичких наука и политике, дођу до заједничких закључака. Организатори наводе и то да су се обраћали међународним институцијама попут УН, Савета Европе, Црвеног крста и др. са молбом да ове институције реагују на кршење верских права људи у Украјини, али да није уследила никаква реакција. Након конференције, организатори ће се поново писменим путем обратити међународним институцијама. 

Извор: Центар за геостратешке студије

20. август 2023. 

Упутнице:

www.geostrategy.rs

https://presscentar.uns.org.rs/

https://geostrategy.rs/rs/geopolitika/1423-nf-r-nci-u-us-ri-i-rs-nj-v-rs-ih-pr-v-n-p-d-n-u-r-ins-u-pr-v-sl-vnu-cr-vu

 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal