Руски председник Владимир Путин назвао је војну операцију НАТО снага у Југославији 1999. трагедијом. Данас, 24. марта, навршава се 25 година од почетка бомбардовања Југославије. Према речима руског председника, Северноатлантска алијанса је започела рат у центру Европе.

„Трагедија је огромна. Оно што је Запад урадио је потпуно неприхватљиво. Без икакве резолуције Савета безбедности УН, они су директно започели војне операције, рат, у ствари, у центру Европе“, рекао је Путин у интервјуу ТВ каналу Русија за филм "Београд" (цитирано из РИА Новости).

НАТО авиони бомбардовали су Југославију од марта до јуна 1999. без одобрења Савета безбедности УН. Операција, која је трајала 11 недеља, названа је „Савезничка сила”. Више од 2 хиљаде цивила и хиљаду војних лица је страдало, више од 5 хиљада људи је повређено, више од хиљаду је нестало.

Поводом 25. годишњице бомбардовања Југославије 20. марта, посланици Државне думе и чланови Савета Федерације одобрили су апел УН, међународним парламентарним организацијама и парламентима страних земаља, којим се позива на осуду деловања алијансе и привођењем њених чланова правди.

Извор: https://www.kommersant.ru/doc/6593059

25. март 2024. 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal