Драгана Трифковић за press.co.me

У Русији су  од 15. до 17. марта, одржани председнички избори. На њима је убедљиву победу, међу још три кандидата, однео Владимир Путин, који је освојио 87 одсто, односно око 76 милиона гласова.

Из тог разлога смо контактирали директора Центра за геостратешке студије из Београда, Драгану Трифковић, која се тренутно налази у Москви, да нам пренесе своје утиске, ставове и мишљења о овом изборном процесу који је, са изузетном пажњом, пратио цели свет.

Наиме, Трифковић је имала прилику да као међународни посматрач, по четврти пут, надгледа изборе у Русији.

„Имала сам могућност по четврти пут да надгледам изборе у Русији и сматрам да више него добар резултат који је Владимир Путин постигао на управо завршеним председничким изборима није неочекиван“, казала је, одмах на почетку разговора за ПРЕСС, Трифковић.

Томе, како каже, треба додати и рекордну излазност што, сматра она, упућује на чињеницу да су грађани Руске Федерације били свесни важности ових председничких избора.

„То сам могла да чујем и од самих гласача на изборним јединицама који су сматрали да су избори важни за будућност њихове земље, посебно у условима када се против Русије води специјални рат“, изјавила је Трифковић.

„Путин има огромну подршку због очувања државних и националних интереса државе и њеног суверенитета”
Атмосфера на изборним местима била је, сликовито описује она, празнична.

Трифковић, стога, тврди да су избори прошли у најбољем реду, као и да су одржани у складу са високим демократским стандардима.

Фото: Избори у Русији 2024. (Драгана Трифковић, приватна архива)

„Русија већ годинама у континуитету унапређује изборни систем и он је сада далеко испред многих држава, посебно оних које покушавају да монополизују демократију. Њега одликује професионалност, висока транспарентност, прилагођеност бирачима што подразмева добру координисаност свих институција које међусобно сарађују у реализацији избора“, наводи Трифковић.

Она је, у склопу надгледања изборног поцеса, посетила Центар управљања, Центар за надзор избора, Друштвену палату, Централну изборну комисију и Прес центар у Републици Башкирији који, како је рекла, уз помоћ савремених технолошких система развијају сарадњу и координацију.

„Овакав образац функционише и у другим републикама и регионима Руске Федерације, што сам имала прилике да видим када сам надгледала изборе на Криму, у Сибиру, Донбасу”, сматра Трифковић.

Владимир Путин је, наглашава она, освојио преко 87% гласова и „тиме је остварио убедљиву победу што само говори о томе да мудра политика коју води има огромну подршку“.

„Ово је посебно значајно у светлу кризе политичког система на Западу који покушава да сопствене проблеме решава на рачун других. Показало се да су преценили своје могућности и да нису остварили планове да дестабилизују Русију путем конфликта у Украјини, подстрекивањем субверзивних дејстава, увођењем рестриктивних мера и медијским манипулацијама. Председник Путин има огромну подршку због тога што се његова политика заснива на очувању државних и националних интереса државе и њеног суверенитета“, испричала је она.

То је, сматра Трифковић, дијаметрално супротна политика од оне која се водила пре доласка на власт Владимира Путина када је Русија, додаје она, пристајала на компромисе са Западом и чинила уступке што се, децидна је, показало катастрофалном грешком.

„Потребно је истаћи да је садашња политика коју води председник Путин довела до повратка суверенитета, достојанства као и државних ресурса који су били отуђени преко олигархије коју је подржавао Запад. На унутрашњем плану политика Путина води ка кохезији друштва што је важно за одбрану државе и то је сада уочљиво у Русији као један крајње позитван тренд. На спољном плану она води ка подизању угледа Русије и стварњу нових геополитичких околности“, наглашава директор Центра за геостратешке студије из Београда.

„Реизбор Путина гарант да ће Русија наставити путем који је изабрала”

Фото: Избори у Русији 2024. (Драгана Трифковић, приватна архива)
Из тог разлога резултат избора за њу није изненађујући, „јер Владимир Путин јесте аутентични представник интереса апсолутне већине грађана ове многонационалне државе“.

Реизбор Путина на функцију председника је, истакла је Трифковић, гарант тога да ће Русија наставити путем који је изабрала и који, подвлачи она, подржава апсолутна већина становника ове државе.

„На унутрашњем плану она ће водити ка даљем јачању институција, јачању домаће привреде, развоју стратешких националних пројеката, енергичној борби против корупције и смени елита. На међународном плану водиће ка развоју и јачању алтернативних мултиполарних центара моћи као што су БРИКС и ШОС, развоју међународних односа заснованих на међусобном уважавању, остваривању новог колективног договора о безбедности“, појашњава она.

Када говоримо о ратним сукобима, Трифковић нам је казала да је неопходно истаћи да се тренутно воде бројни конфликти у разним деловима света, те да су они последица „слабљења утицаја колективног Запада, односно покушаја Запада да путем ширења конфликата задржи централно место у светској архитектури моћи или глобалном управљању“.

„Мислим да је Русија извукла историјске поуке и да је у савезништву са другим државама које не припадају колективном Западу, а чине више од половине човечанства, покренула историјски важне процесе који ће довести до потпуно новог светског система након вишевековне доминације Запада. У том смислу ни Русији ни Кини, које чине језгро савезништва за алтернативу, не одговарају ратни сукоби и оне имају интереса да их спрече како би се нове интеграције, економски, енергетски и безбедносни планови остварили“, наводи Трифковић.

Извор: https://press.co.me/trifkovic-za-press-ekskluzivno-iz-moskve-rusija-izvukla-istorijske-pouke-atmosfera-na-izborima-bila-praznicna/

25. март 2024. 

 

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наши контакти

Србија
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Кнез Михаилова 10 Београд 11000

Youtube kanal