Драгана Трифковић за међународну редакцију СПУТНИК

 

Асанж је осуђен на 50 седмица затвора због кршења кауције. Шта мислите о одлуци суда?

Не могу да кажем да то није очекована одлука, због тога што је још 2010. године почео прогон Асанжа. Постоји велика сумња да су оптужбе против њега монтиране због тога што се усудио да свету разобличи истину о западној демократији. Асанж је постао симбол слободе говора и отпора тоталитаризму. Снимци, депеше и документа које је објавио Викиликс, уздрмали су читав свет и показали су шта стоји иза политике „демократија, слобода и људска права“ по западном систему. То је документовано у видео снимку из Ирака где амерички војници хладнокрвно убијају цивиле и новинаре али и дестинама хиљада депеша које показују како се политичари понашају. Оваква одлука бритаснког суда је само прва фаза у процесуирању Асанжа, с очигледним циљем да буде испоручен САД где се он терети за одавање војних тајни и угрожавање националне безбедности.

Колико је вероватно да правни тим Џулијана Асанжа може да буде успешан у жалби на пресуду?

Тешко је очекивати праведно суђење за Асанжа јер су оптужбе против њега нејвероватније политички мотивисане. Управо је Асанж довео под сумњу читав постојећи западни систем, а тиме и независност судства. Ако размотримо Викиликс документа, доћи ћемо до питања да ли све институције западног система функционишу у служби грађана или у служби политичких структура које се воде идејом да циљ оправдава средства. А циљ као што смо видели није слобода, демократија и заштита људских права, већ постизање политичких војних и економских интереса једне суперсиле каква је била Америка. Свет се окренуо наглавачке. Сада имамо дисиденте са Запада који се боре против тоталитаризма, некада је то био комунистички исток. Симболички ова чињеница се намеће кроз име Лењина Морена.

Каква су ваша очекивања од сутрашњег саслушања у вези са изручењем Асанжа?

Суд у Лондону је већ затражио од САД да доставе потребну документацију за екстрадицију Асанжа до 12 јуна. Мислим да постоје велике шансе да он биде изручен САД и да му се тамо суди за тешке оптужбе. Међутим такав потез ће додатно уздрмати западни систем и створити још већи отпор према САД и Великој Британији. Могуће је очекивати да ће се у међувремену појавити и нова документа Викиликса, која до сада нису објављена. Бојим се да ће таквим поступцима Велика Британија и САД потврдити све оне оптужбе за злочине против човечности које је Викиликс обелоданио. Шта год да се деси, сигурна сам да ће Асанж бити морални победник и да ће после свега потврдити свој статус иконе слободе.

2. Мај 2019.

Ко смо ми

“Центар за геостратешке студије” је невладино и непрофитно удружење, основано на неодређено време, ради остваривања циљева у области научног истраживање геостратешких односа и израде стратешких докумената, анализа и истраживања. 

Удружење развија и подржава пројекте и активности које су усмерене ка државним и националним интересима Србије, има својство правног лица и уписано је у регистар у складу са Законом.

Будимо у контакту

Наше канцеларије

Србија
Кнез Михаилова 10, Београд
+381654070470
center (@) geostrategy.rs
Россия
Москва, Нижегородская, 29
+79160555681
center (@) geostrategy.rs

Youtube kanal